Kültür-Sanat:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Kutluğ Ataman, Galeri Manâ ile Çalışmaya Başlıyor

Türkiye’nin dünya çapında en etkili çağdaş sanatçılarından biri olan Kutluğ Ataman ilk defa bir Türk galeri tarafından temsil edilecek. Yönetmen, çağdaş sanatçı ve aktivist gibi çeşitli kimlikleri bir arada başarıyla taşıyan Ataman film sanatı ile çağdaş görsel sanatlar arasında geçiş yaparak gerçek ile kurgu arasında gidip gelen öncü bir dil oluşturmasıyla tanınıyor. Ataman’ın eserleri hem toplumsal ve bireysel kimlikleri, hem coğrafya ve tarihe dair anlatıları birer kurgu olarak ele alıyor ve zaman içinde toplumsal ve bireysel anlatılar tarafından sürekli yeniden inşa edilişlerini ortaya koyuyor.

Ataman’ın son projesi SILSEL, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı organizasyonu ile 12-30 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Katılımcıların Türkiye’ye mektuplarını tek bir ortak gökyüzüne dikerek birleştiren bu katılımcı performansın farklı mekanlara seyahat ederek devam etmesi planlanıyor.

Kutluğ Ataman 1961 yılında şu anda yaşamakta ve çalışmakta olduğu İstanbul’da doğdu. Dünyanın en önemli çağdaş sanat ödüllerinden Turner Prize ödülüne aday gösterildiği 2004 yılında Uluslararası Carnegie Ödülü’nü kazandı. 2009 yılında Abraaj Capital sanat ödülüne ve geçtiğimiz yıl Avrupa Kültür Vakfı’nın Princess Margriet ödülüne layık görülen Ataman, İstanbul, Venedik, Sao Paulo ve Berlin bienallerine ve Documenta’ya katıldı. Eserleri İstanbul Modern, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, MoMA New York ve Tate gibi önemli müzelerin koleksiyonlarında yer almaktadır. Ataman’ın gelecek sergileri 24 Ağustos 2012’de Kopenhag Nikolaj Çağdaş Sanat Merkezi’nde, 2 Kasım 2012’de New York Sperone Westwater Gallery’de ve 18 Nisan 2013’te Vancouver Art Gallery’de açılacak.

Galeri Manâ 2013 sonbaharında Kutluğ Ataman’ın solo sergisine ev sahipliği yapmayı planlıyor. Ayrıca Ataman’ın Aya Yolculuk adlı filminin ve Metin Çavuş’un yönettiği Kutluğ Ataman belgeselinin DVD’leri galeride satışa sunulacak.

Galeri Mana’da şu an devam eden Amerikalı fotoğraf sanatçısı Taryn Simon’ın “Kaçak Mal ile Gizli ve Alışılmadık Olana Dair bir Amerikan Dizini’ninden Seçmeler” adlı sergisi 30 Haziran’a kadar görülebilir.

Galeri Manâ Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir un değirmeni binasında, 400 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Mehveş Arıburnu tarafından 2011’de kurulan galeri, sanatsal programı üzerinden, günümüzde üretilen sanatı belirli sosyal, politik ve kültürel bağlamlar içinde anlamlandırmanın yollarını araştırmayı amaçlıyor.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

'Ünlü tiyatrocu yoğun bakımda' bilmecesi
Ünlü tiyatrocu İstanbul Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı...

Haberi Oku