Kültür-Sanat:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
En tehlikeli 30 kadın karakter

Genelde ‘iyi’lik özellikleri taşıyan karakterlerle özdeşleşmek istesek de, sinemada ‘kötü’ler için de bambaşka şablonlar devreye sokulmuştur. ‘Femme fatale’ motifi de ‘tehlikeli-ölümcül’ kadın anlamını karşılayan, entrika dolu planlarıyla da insanları elinde oynatan bir prototiptir. Bu hafta vizyona giren “Vahşiler”de Blake Lively’nin böylesi bir göreve soyunması ise bu geleneğin türevlerinden bir liste oluşturmayı şart hale getirdi.

Sinemaya başka sanat dallarından transfer olmuş ‘femme fatale’ motifi, aslında kelime anlamıyla ‘ölümcül kadın’ anlamına gelir. Fransızcaya mal olan bu tamlama, çekici, tehlikeli, acımasız ve gizemli bir kadın kimliğinin temsilidir. Suç filminin siyah-beyaz estetikle ‘kara film’e dönüştüğü 40’lı yıllarda karşımıza çıkmaya başlamıştır. Erkek egemenliğindeki kötülükleri kendi bünyesine transfer etmiştir.

İşin doğrusu sinemaya ‘tehlikeli kadın’ figürünün bu yönde girdiği söylenebilir. Her ne kadar bu durumun, seksist tartışmalara malzeme olduğu bilinse de günümüze değin modern kara filmlerden tutun psikolojik-gerilimlere kadar çeşitli yerlerde dönüşüm geçiren bu prototip kullanılmıştır. Zamanla da başka değişimlere tabi tutulmuştur. Bazı yerlerde ‘vamp’ terimiyle de anılıp türlerin dışında kendine özgü özellikler yüklenmiştir. Bir anlamda ‘özdeşleşmek’ istediğimiz ‘iyi insanlar’ın ötesinde bir anlam yaratmıştır.

, Kathleen Turner, Isabelle Huppert, Sharon Stone, Rachel Weisz gibi oyuncular da kimliklerini fazlasıyla böyle bir elbisenin içinde canlandırmışlardır. Anlayacağınız eline düşmek istemeyeceğiniz kadın temsilleri yaratmışlardır. Ben de bu yönde eğilim gösteren oyuncuların kariyerlerindeki karakterlerden bir seçki hazırladım. Elbette her oyuncunun birden fazla performansını dahil etmemeyi de şart olarak göz önünde bulundurdum.

 


Haber Kaynağı : Haberturk.com

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

'Ünlü tiyatrocu yoğun bakımda' bilmecesi
Ünlü tiyatrocu İstanbul Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı...

Haberi Oku