Kültür-Sanat:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
AKM için sponsor bulundu!

Serkan AKKOÇ / AHT

AKM'nin aslına uygun restore edileceği ve kurullar tarafından da onaylanan projeye Sabancı Grubu 30 milyon TL destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı sponsorluk anlaşmasının protokollerini imzaladı. Yaklaşık 120 milyon harcanması beklenen projenin kalanı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilecek. Güçlendirmesi yapılacak ve teknolojik altyapısı tümüyle yenilenecek olan AKM'deki 5 salondan en büyüğünün adı "Sabancı Salonu" olacak.

Atlas Pasajı'ndaki İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Günay, AKM'nin tarihi ve restorasyon süreciyle ilgili bilgiler verdi. "İstanbul Kültür Sarayı" adıyla 1970'li yıllarda çalışmaya başlayan Atatürk Kültür Merkezi'nin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı vasıtasıyla modern bir projeyle, özgün yapısı korunarak yenileştirmek istediklerini anlatan Günay, projenin koruma kurullarından da geçmesine rağmen itirazlar ve yargı kararlarıyla iptal edildiğini ve çok ciddi bir kaynağın atıl durumda kaldığını söyledi.

SAKIP SABANCI'NIN RUHU ŞAD OLUYOR
AKM'yle ilgili gecikmeyi telafi etmek için uzun bir süredir yapıyı yenilemek için yeni proje ve kaynak arayışlarına devam ettiklerini söyleyen Günay, Güler Sabancı'ya başvurduklarını anlattı. Sabancı Holding ve Sabancı Vakfı'nın gençler, kültür, sanat, bilim ve spor yaşamına büyük katkıları olan kurumlar olduğunu ifade eden Günay, "Talebimizi değerlendirerek, AKM'ye 30 milyon TL katkıda bulunacaklarını açıkladılar. Sabancı Holding'in bu sponsorluğun karşılığında sadece bir salona isim verilmesi dışında başka hiçbir talebi olmadı. Bugün rahmetli Sakıp Sabancı'nın ruhu bir kez daha şad oluyor. Böyle işleri çok önemseyen bir insandı. Güler Sabancı'nın şahsında Sabancı Holding'in desteği için teşekkür ediyorum" dedi.

BÖYLESİNE ANLAMLI TEKLİFLE İLGİLENMEDEN EDEMEZDİK
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da böylesine anlamlı bir teklifle ilgilenmeden edemeyeceklerini belirterek, "Başta Erol Sabancı olmak üzere tüm Sabancı Topluluğu bunu destekledi. Herkesin hayatında, geçmişinde; en önemlisi Cumhuriyet tarihinin sanat ve kültür olaylarında çok önemli yeri olan AKM'nin, eskisine sadık kalınıp, yeni teknolojilerle donatılarak İstanbul ve Türkiye'nin sanatseverleriyle buluşmasına katkı sağlayacağımız için mutluyuz. Burada esas çalışmayı yapan, İstanbul'u tekrar AKM ile buluşturma yolunda emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine de teşekkür ederiz" dedi.

ASLINI BOZMADAN KÖKLÜ DEĞİŞİM
Sorular üzerine projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Bakan Günay, "Geçen yıldan bu yana yeni bir proje çalışması içindeydik. Bu proje, ilgili kurul tarafından da onaylandı. Yapıyı basit bir tamiratla yetinmeden, köklü biçimde yenileyeceğiz. Teknik donanım, aydınlatma, ısıtma, soğutma, yangın sistemlerinin tümü son teknolojiyle donatılacak. Binanın deprem yönetmeliklerine uygun güçlendirmesi yapılacak. İstanbul'a yakışan bir sanat merkezine kavuşmuş olacağız" dedi.

2013 CUMHURİYET BAYRAMI'NDA AÇMAK İSTİYORUZ
Şubat ayı sonunda ihale ilanına çıkacaklarını belirten Günay, Mart ve Nisan aylarında ihalenin sonuçlanacağını ve en geç 24 ay içinde de AKM'nin sahnelerinin İstanbullu sanatseverlerle buluşacağını söyledi. Bu süreyi öne çekmeyi hedeflediklerini belirten Günay, 2013 yılının Cumhuriyet Bayramı gününde AKM'yi açmak istediklerini ifade etti. Günay, AKM'nin alışveriş merkezi olacağı yönündeki tartışmaların geçmişte kaldığını söyledi.

KAYNAK SORUNUMUZ KALMADI
Restorasyonun maliyeti konusunda ihale yapılacağı için rakam açıklamanın doğru olmayacağını belirten Günay, "Geçen yıldan ayırdığımız çok ciddi bir rakam var. Şu anda yola çıkmak için kaynak sorunumuz yok. Sadece iyi bir ihale süreci, iyi bir yapımcıya ihtiyacımız var" diye cevap verdi.
Binanın isminin değiştirilmesinin sözkonusu olmadığını söyleyen Günay, "İsmi İstanbul Atatürk Kültür Merkezi olarak kalacak. Merkezdeki büyük salona "Sabancı Salonu" adı verilecek.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Hacı Ömer Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Hüsnü Paçacıoğlu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç ile İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili katıldı.

Babalar yaptı oğullar restore edecek

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

'Ünlü tiyatrocu yoğun bakımda' bilmecesi
Ünlü tiyatrocu İstanbul Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı...

Haberi Oku