Kültür-Sanat:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
2011’in en iyi 25 yabancı filmi

2011’de ülkemizde 220 yabancı film vizyona girerken, ben de onları kapsayan bir yıllık en iyiler listesi oluşturdum. Bu sene özellikle ‘öne çıkan film’ adedi fazla seyrettiğinden gelenekselleşen 20 filmlik seçkimin sayısını 25’e çekmeyi uygun buldum.

18 devam filmi ile 33 üç boyutlu filmin vizyona girmesiyle bu konuda tavan yapan bir yılı geride bıraktık. Nihayetinde 2011; saygı duyduğumuz kimi yönetmenlerin hayal kırıklığı, kimi yönetmenlerin çıkış senesi oldu. Hollywood nazarında ise ‘teknolojik yenilikler’ üzerinden yürüyen bir tüketim çarkının geri dönüşlerini izledik bu sene.

Ama özellikle korku sinemasında James Wan, Hideo Nakata, Wes Craven, John Carpenter gibi hatırı sayılır yönetmenlerin ‘etkili’ eserleri bir şekilde ‘yenilik’ hissiyatını harekete geçirirken, bilimkurgunun fantastiği sollayıp “Başlangıç” sonrası bir ‘alternatif düzen’ arayışına girmesi ve ‘Alacakaranlık’ serisinin melez omurgasının yarattığı etki dikkat çekiciydi. Romantik-komedilerde cinsellik dozajının yükselmesi Hollywood’un ‘muhafazakar’ görünümünü birazcık dizginlediğini kanıtlarken, 11 Eylül-Irak Savaşı sonrasına uygun ‘keskin öteki’ tanımlı milliyetçi tür filmleri bu düşünceye set çekti.

Bunun yanında 2011 yılı içinde sanat/dünya/auteur sinemasının en kayda değer örneklerinin çoğunu ‘bağımsız şirketler’imizin yüksek katkılarıyla izleyebilmek mümkün oldu. Ne mutlu ki Dardenne Kardeşler’den Miranda July’e, Tran Anh Hung’tan Anthony Cordier’ye, David Mackenzie’den Thomas McCarthy’e kadar ‘müzelik’ yönetmenlerin saygı duyulası son çalışmalarını sinema salonu keyfiyle deneyimleyebildik.

[email protected]


İşte 2011’in en iyi 25 yabancı filmi şöyle:

 

 Galeri için tıklayınız...

 

 


Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

'Ünlü tiyatrocu yoğun bakımda' bilmecesi
Ünlü tiyatrocu İstanbul Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı...

Haberi Oku