Haftanin Konugu:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
EURO NEREYE GIDIYOR?

Krizin merkez üssü olarak tanımladığım ABD’de de Eylül 2008 tarihinde Lehman Brothers’ın resmen iflas talep etmesi ile küresel boyutta algılanabilen küresel ekonomik kriz hala son sürat devam ediyor yani hala dibe vurmadı. Toplumun tüm kesimleri yoksullaşacak, bu durum toplum kesimlerinin içine kapanmasının yanı sıra birbirlerini suçlaması ve yeni çatışma alanları doğmasına neden olacak. Yani uluslararası politika ne kadar kırılgan ve dengesiz ise ülkelerinki de o kadar kırılgan ve dengesiz hale gelecek. 

-Krizin kaynagi;Morgage kredi sistemiyle  herkese kredi veriliyor.Insaat sektorunde buyuk bir canlilik ve uzun yillara bolunen vadeli krediler ve herkesi ev sahibi yapma hevesiyle gucu olmayanlara yuklu derecede kredi verilmesi ve sonrasi malum geri odenemeyen krediler,sistemi kilitledi.

- Kredisini odeyemeyen vatandasin evine el konuldu.

-El konulan evler satici bulamadi.Elde sisti.

-Bankacilik sektoru para olmadigindan beslenemedi. 

Bu kriz,global bir kriz oldugu icin sadece birkac ulkeyi degil tum dunyayi etkilemistir.Tabi ki;her ulkeyi ayni derecede etkilememistir.Nasil bir tesaduf ise,ekonomik krizin baslangic tarihi  benimde ekonomi icinde kendimi buldugum tarihle ayni zamana denk gelmektedir.O gunden bugune dunya eknomisini gunbe gun takip etmekteyim.Baslangic tarihi olarak kabul edilen 2008 den bu yana krizde herhangi ciddi anlamda bir iyilesme oldugunu gormuyorum. 

4 senelik bu sure zarfinda Amerika,Izlanda,Irlanda,Portekiz,Ispanya,Yunanistan ve hatta hatta Dubai gibi ulkelerin iflasi konusuldu,tatisildi.Dunyayi en korkutan devlet olarakta Yunanistan basi cekmektedir.AB ulkelerinden en cokta Almanya nin uzun ugraslari ve baskilari sonucu kabul edilen kemer sIkma politikasi ve zorla Yunanistan a kabul ettirilen yasalar sonucu AB nin kasasindan Yunanistani rahatlatacak yardimlar yapilmis ve bu yardimlarla kisa suraliginede olsa Yunanistanin azda olsa nefes almasini saglamistir.

Dunya ve Avrupadaki krizle ilgili yazilacak ve konusulacak cok sey var.Ama fazla uzatmadan asil deginmek istedigim konuya gelmek isiyorum.

Suan Avrupanin ve AB  birliginin uyesi olan basta YUNANISTAN ve ISPANYA  gercekten ciddi bir issizlik ve ekonomik bulanti icrisindedir.Her iki ulkede issizlik yuzde 25-30 larda.Her iki ulkeninde kullandigi para birimi EURO.Iste asil sorun bundan sonra basliyor.Almanya ve Fransa,AB ye yuk olan bu iki ulkenin yukunu daha fazla cekemeyecek ve ilk olarak YUNANISTAN a ardindan da ISPANYA Ya kapiyi gosterecektir.Kapiyi gostermekteki maksadim;Her iki ulkeyide EURO dan cikartacaktir.Bu da EURO  para biiminin kan kaybetmesine ve degerinin dusmesine neden olacaktir.Ekonomide kesin birsey yoktur.Tahminler,varsayimlar vardir.Tahminen 1,5 yil sonra yani 2014 de Yunanistan ve Ispanya euroya veda edecekleridir 

Sevgili okuyucular,yatirim birimi olarak EURO yu secenler EURO elinizde patlamaya hazir bulunan saatli bir bombadir   

    GUNES KISA



Tavsancali.Net Haber Ajansi-Yasin Celep
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

GEZI PARKI
GEZI PARKI

Haberi Oku