KILIÇ KULLANMAKLA KARANLIKLAR AYDINLANMAZ

GÜZEL DÜŞÜN, GÜZEL SÖZ SÖYLE, GÜZEL DAVRAN

”Kaderim önüme umudu, balı, ekmeği bölüşeceğim dostlar çıkarsın. Bir dostun sana kötülük yaparsa şöyle de ” seni affediyorum ama senin kendine yaptığın kötülüğü nasıl afederimki ?

Önsöz : Zerdüst hakinda yazmamın amacı her hangi bir progadanda değil, sadece Kürt ve Anadolu kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunmak aynı zamanda dünyaca saygı duyulan, okutulan bir değerimize sahip çıkmaktır. Bundan sonraki yazımı ise Kürtlerin ve mezopotamyanın ünlü ozanı Feqi Teyran ve Tasauf felsefesi olacaktır.

ZERDÜST:
Zerdüstun kelime anlamı kürtçe Zerdüst(altın-sarı adam) spitman(spit-beyaz adam)
Nietzsche Zerdüst'en bahsederken şöyle der" Zerdüst ile insanlığa en büyük armağanımı verdim " Nietzschenin gözünde Zerdüst yeryüzüne gelmiş en büyük bilgindir. Zerdüştü anlamak herkesin becerebileceği bir iş değildir, Onu anlamak için iyi bir müzik kulağına sahip olmak gerekir. Onun müziği anka kuşunun sesidir”.

Zerdüst dini, Kürtlerin islamdan önceki dinidir. Kürtlerin bir başka dini olan Yezidilik ise Zerdüstlikten oldukça etkilenmişitrir, bunu alevilik içinde diyebiliriz. Bu konuya başka bir yazımda değinmeyi düşünüyorum. Zerdüst dinin etkilerini bugün bile Ömeranlıda bulmak mümkündür: Eskiden büyüklerimiz, ateşe şu dökmeyin çarpılırsınınz, ateşten korkulur, saygı gösterildi. Ateş küllerinin üstünde oynamayın çin çarpar gibisinden. Bunlar benim hatırladıklarım. Birde eskiden Ömeranlıda kurban bayramı olduktan sonra, kurbanın kanı alıp alınların ortasına kandan iz yaparlardı, bu ise Zerdüsten önceki kürt dinine aittir

Zerdüst ”eski çok tanrılı dinlere inanlara Tanrılarınız oldu   çünkü Tanrılarınız merhametsizdir” der. İyilik edenleri Tanrı korur , Tanrı cezalandırmaz, cezalandıran şeytandır Bazı alimler Zerdüste ilk kürt peygamber derler, ama başka halklarda bugün Zerdüste sahip çıkmaktadır. Bana göre Zerdüst için Kürt veya başka bir milleten olması önemli değildi, onun tek amacı vardı insanın, mutlu , barışçıl yaşamasıydı. Tek tanrılığı savunan ilk dindir m.ö 560 yıllarındda ortaya çıkar, kutsal kitapları Avestadır. İlkez Zerdüstlükte, sırat köprüsü, cennet ceheneem ve şeytandan burda bahsedilir. Zerdüstlikte ateş , şu, toprak ve hava kutsaldır. Onun felsefesinde Ateş ve güneş önemli bir yer kaplar, ateşte Tanrının ruhu olduğunu savunur, Zerdüstler dua ederken ateşe ve güneşe dönüp dualarını okurlar. Ateş kutsaldır çünkü aydınlanmanın, bilgiye ulaşmanın sembolüdür. Bu semboleri bütün dinlerde görebiliriz, İslamda şeytana taş atılır, Hıristiyanlıkta haca tapınır falan. Zerdüst ateşin bütün canlı ve cansızlarda olduğunu savunur(bugünki enerji teorisine ve Budizme yakındır). Herşeyde tanrısal bir ruh arar( tasauf inanışına yakındır). Onun felsefinde insanın iyiliği ve kötülüğü seçmesi kendi iradesi altındadır,insan hürdür ama yaptıkları kötülüklerin acısınıda kendisi çeker. Zerdüst  eşitliği getirmiş, köleliği kaldırmış, kadın erkek eşitliği her alanda görülmüştür. Daha Sonra İslamın yayılmasıyla, İran şahinin yenilmesiyle, bu din kaybolmaya yüz tutar. Onbinlerce Zerdüst dinine ait insanlar Hindistana sığınırlar ve hala orda yaşamaktadırlar. Zerdüstlerin bugunku sayıları 2.5 milyon civarındadır.  

Zerdüst bir gün , Zerdüstlüğü Kabul eden iran şahina dönerek” zindanları boşaltın” bizim dinimiz GÜZEL SÖZ SÖYLEMEK, GÜZEL DÜŞÜNMEK, GÜZEL DAVRANMAKTIR, güzel düşünen insan, insanları zindana atmaz, farelerin, böceklerin içine atmaz, okuma , yazma yasağı getirmez, zindanları boşaltın onlara güzel söz, güzel düşünce, güzel davranış öğrettin. Onlara çifticiliği, sannatı öğretin. Sonra bütün köylüler ağaç diksin, bahçeleri olsun, Bilginler sürgün edilmesin bu Tanrım Ahuramazdanın sizlere mesajıdır der. Nasıl müthiş söyler söylemekte Zerdüst değilmi? Hala günümüzde bile bu yasalar uygulanılmamaktadır.

Zerdüstun Hikayesi:

Babası, Zerdüste   dönerek ” Zerdüst oğlum , tapınakta, inekler, köyunlar kurban edilirken ağlamışsın, aklınımı yitirdin , bu ne demektir bilirmisin” Zerdüst hiç konuşmadı, sonra evet dercesine basını salladı. Babası” yani dinimize , tanrılarımıza karşı çıkıyorsun öylemi” Zerdüst” baba ben sevginin, dostluğun, mutluluğun taraftarıyım, hayvanlara eziyete ibadetmi diyorsun? Babası ” oğlum seni öldürürler, yapma. Zerdüst ” baba insanın, bilgenin susturulduğu yerde mutluluk ne arar? Ben bugün sizin Tanrılarınıza ve dininize veda ettim. Tanrı cezalandırmaz sadece sever ödülendirir. Kötülük yapan, cezalandıran şeytandır, Tanrı değil. Tek bir Tanrı vardır oda her şeyi yaratan tanrı Ahuramazdadır.Bana göre bilgelik iç isyanla başlar, bende mutlu olmak için iç isyanımı başlatıyorum. Benim bilgelikten amacım cahil olmaktan arınmaktır. Ben kaderimin dizginlerini ellerime alıyorum. Kaderi Tanrı ile insan beraber karar verir. Tanrım hayatın dizginlerini ellinize alıp yön vermenizi istiyor, kör, sağır, tembel yaşamayı değil.

Zerdüst bilgiye ulaşmak için yıllarca dağ bayır gezer, tek başına dağlara, mağaralara çekilir. İnsanları aydınlatmak için zaman zaman insanların arasına katılır. Bir kaç yıl sonra doğduğu yere gittiğinde ise babası oğlum artık evlensen iyi olur der. Zerdüst” evlilik Tanrı katında kutsaldır der,   evlenir, ve bir kızı olur. ” Aharumazda(Tanrı) bana insan hasiyetini, şerefini korusun der. Haraç kulük olmaz, kimseye kul olmayın, herkes eşitir. İmkanım olsa şu gökyüzüne BİLGİ VE SEVGİ diye yazardım. Zerdüst gittiği her yerde” ben evrenin tek yaratıcısı Ahumarazdanın elçisiyim derdi, tanrımızın size mesajı şudur” GÜZEL SÖZ SÖYLE, GÜZEL DÜŞÜN, GÜZEL DAVRAN” derdi. Tanrım size sadece mutlu görmek istiyor ve size hiç bir zaman sırtını çevirmeyecek. Zerdüst çok defa ölümle tahdit edildiği çin kılıç kuşanması istenir oda şöyle der”Benim kılıcım ilimdir, güzel sözlerim, güzel davranışlarımdır der”Birinin sözlerini dinlemek bilgeliktir, kullağını kapatmak ise cahalettir. 

Dini, felsefesi İrana, ve bir çok ülkeye yayıldıktan sonra tapınağında, kendisini ziyaret eden eski dininden olan Kerpen isimli rahibin oğlu tarafından feci şekilde öldürülür. Öleceğini bildiği halde kendisini savunmak için kılıcını kulanmaz. Çünkü Zerdüst içinde kötülük, şüphe taşımaz. Zerdüst şöyle der” insan daima bir şeyer arar, aradığı şey şefkatten başka bir şey değildir, fidan ekmek, hayvanlara bakmak, kendini bilime adamak, savaşı barışa çevirmek, hüznü mutluluğa dönüştürmek, iyilik yapmak benim dinimdir”. Benim dinim, güzel söz söylemek, güzel düşünmek, güzel davranmaktır”. Onun için Tanrı sonsuz iyilik demektir. İyilik edenleri Tanrı korur. Köleliğe başkaldırır, kimsenin önünde eğilmeyin der, kadın erkek herkes eşitir. Bir bilgin Zerdüste sorar” dünyayı nasıl görüyorsun, Zerdüst” mutlu, üzgün, güzell çirkin, iyi ve kötü....çünkü Tanrı (Ahuramazda) ve şeytan(Ehrim) iş başındadır der. Bana göre kutsal anka kuşunun ,ateşin küllerinden doğmasıda Zerdüstlüğe bağlanılabilinir, tabiki bu benim düşüncem.

Bir gün, birisini öldürmek için tutup getirdiler İran şahı” bunu öldürün der” Zerdüst’ hayır ona yeşil cezası verelim , Şah şaşırarak ne cezası, Zerdüst ”yeşilik cezası” yani bu adam suçu karşısında 7 fidan diksin hayatı boyunca bunlara baksın. Şah hem şaşırmış , hemde çok sevinnmişti. Başka bir gün hayvanlara eziyet eden birisini getirdiler” cezası ise bu adam hayatı boyunca , çiftlik kurup hayvanlara bakacak, toprak işliyecekti.Yani hapiste öleceklerine üretime geçeceklerdi, hemde iş, imkan sahibi olacaklardı. Sonra Zerdüstun toprak yasası vardı. Suçlular suçları karşılığında toprak işliyecek, üretime geçecklerdi. Sonra yeni doğan çocuk yasası vardı” her doğan çocuğa bu ülkede bir fidan dikilecek . Düşünsenize doğan her çocuğa memlekete fidan dikilse bozkırlar hep orman olurdu degilmi?  ”Fidan yetiştirmek, hayvanlara bakmak, kendini bilime adamak, savaşı barışa çevirmek, hüznü mutluluğa dönüştürmek, iyilik yapmak benim dinimdir ”der Zerdüst.

Bana göre Nietzsche Zerdutu peygamber olarak değil hayranlık duyulucak bir filsof olarak algılar. Bütün kutsal dinler, yunan felsefesi, ortdoğu felsefesi Zerdüstun bu barışçıl, felsefesinden etkilenmiştir. Bana göre Zerdüstun felsefesi Hinduism, Budism hata Samanizmden etkilenmiştir. Çünkü Zerdüst köy köy , şehir şehir bilgi arayan adamdır. Her dinden bilge dinlemiş, onlara saygı göstermiştir. Zaten , Zerdüst Sokrates, Aristotales ve öbür filosoflar kadar saygı görür. Bir çok filosof onun öğretilerinden etkilenmiştir. Onun yeşilik yasası ve öbür yasaları dünyada hala uygulanmamaktadır.

Zerdüsten altın sözler:

.Düşmanlarına tükürürken yelle karşı tükürme hepsi sana gerı gelir
.Kuşkuya girmek günaha girmektir,kıskançlık en erdemli yolları yok eder , kıskançlık aleviyle çevrilen kişi akrep gibidir sonunda iğneyi kendine batırır, kendini hançerler
.İnsanlar vahşi hayvanlardan korkarlar ama birde kendi içlerinde barındırdıkları vahşi hayvanlar vardır bunlar insanın içinde beslediği korkularıdır
.Korku insanın aklını çeler , güzel düşüşünmesini engeler, hem bilgiyi, hemde güzel düşünceyi unuturur.
.İnsan kendisine acı çektirirse kurtuluşu yoktur
.Erkekler kadınlardan daha çocuktur
.Sen galiplerden yani duygularına son geçirenlerdenmisin
.Umudu köprü olan en büyük şey insanın intikamdan kurtarılmasıdır, dostlarım kimde cezalandırma eğilimi varsa ona asla güvenmeyin onların mayası bozuktur
.Kardeşlerim dünya ötesi umutlara inanmayın, yeryüzünü aşağılayanlar hayatan bıkmış insanlardır.
.Kirlenmiş bir nehirdir insan oyuzden insan deniz olmalı
.Zerdüst insanların en cairkininin elini tutar ona dostluğunu verir, cirkin Ona dönerek” Zerdüst, hayatımda tek bir gün mutlu oldum ona senin elimi şevkatle tutuğun andır’
.Amacım üstün insan olmayı öğretmek, yani insanları sürü olmaktan kurtarmaktır .
.Sizlere umudum, sevgim adına yalvarıyorum umudunuzu diri Tutun.
.Şeytan alaycı gülmelerden suratini gösterir
.Hayata acılar, mutluluklar birbirine bağlıdır

Böyle buyurdu Zerdüst

Kaynaklar:
1 Bir gezginin inanılmaz öykusuö Ferhat Khişvery
2 Friedrich Wilhelm Nietzsche, Ecce Homo
2. Böyle buyurdu Zerdüst, Friedrich Wilhelm Nietzsche
3 Sålunda talade Zarathustra ,Friedrich Wilhelm Nietzsche
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Mehmet E Göncu 11 yıl önce

Celebi Guvene cevap: Canim Arkadasim Celebi seni cok sevdigimi bilirsin, Stockholme geldigimde sana mutlaka ugrayacagim, benim icin cok ama cok önemli olan bir kac arkadasimdan birisin. Zamaninda cok destegini gördum. Saglicaikla kal.

Misafir Avatar
celebi guven 11 yıl önce

iki gözum önayak neden bizler seciliyoruz benim merakimi ceken kurduz anladim senim zerdus kavramini memetim arkadasim insanlarcagi yakalamaya kalkisiyorlar malesef senin bibiler klasik fren isleriyle ugrasiyorlar fren durdurur bunu bil masayada gerek yok agalarin torunusun bunu böyle bil kilasik sözlemler tapulara gömulmeli guzel arkadasim dunyadaki emperyalist gelismeler malesef malesef bu dusuncelerlen besleniyor birazda bu kisa ömrumuzde kendi agamiz ollalim cok kaymak bizim olsu niye baskasina iki gözum memet anladiysan dunyada sinirlar kalkiyor bizim kiler snirdan bahsediyoranladiysan memnunum hemserim ve arkadasim memmet .son nokta bir aganin torunusun bende bir öksuz ailenin cocuguyum bizde son yok macoluk insanliga ve halklara hicmi hic birseylar vermez moda bizim isimiz olmamali duya kanunlarina bakmamiz gerek bizimgibi caliskan iyi veya kötu bu dunyada yasam mucadelesi veren konyali kurtler masa olmamaya dikkat etmemiz gerekli hani bir ata sözu var ya birileri yapar baskala