Yazarlar:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Arınç: 50 metre gelmeye tenezzül etmediler

Arınç, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından tarihi Kapalı Çarşı'da bulunan Kozahan'da düzenlenen toplantıda, her zaman esnafın yanında olduklarını belirterek, bunun seçimlik olmadığını söyledi.

Konuşmasında, Türkiye'deki 2000-2001 krizlerini anımsatan Arınç, şunları kaydetti:

''Aynı tarihlerde Arjantin'de ekonomik kriz oldu. Krizde 'yarın aç kalırım' diye insanlar, dükkanları yağmaladılar. Alışveriş merkezlerine (AVM) giren, ne bulduysa aldı, birbirlerinin boğazına satır dayadı. Bu toplumsal cinnettir, sosyal patlamadır. Biz 2000-2001 krizlerinin en çok acısını yaşayan kesimiz ama böyle bir şey yapmadık. Yoksulluk, zorluk çektik, birçok kişi dükkanını devredecek insanlar bulamadı ama o kriz dönemlerinde 6 ay satılık, kiralık levhası durdu, kimse başını çevirip bakmadı. Raflar boşalmıştı, yüksek enflasyon, yüksek faiz toplumu kemirmişti. O günlerde bile bizim geleneğimize göre sosyal patlama diye birbirimizin boğazına, gırtlağına dayanmıyoruz, fakirle yoksulla ekmeğimizi paylaşıyoruz, sabrediyoruz, ümit ediyoruz.''

Bülent Arınç, BESOB ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) gibi bir meslek kuruluşunun kendi üyelerinin menfaatlerini gözetmesi gerektiğini belirterek, ''Sayın Palandöken, mensubu veya üyelerinin başında olduğu kuruluşun gereği olarak esnaf ve sanatkarın dertlerini çözecektir, sorunları giderecektir, üyelerini rahatlatacaktır'' dedi.

-''SIKILI YUMRUKLA EL SIKIŞILMAZ, ELİNİ AÇACAKSIN Kİ ADAMIN ELİNİ TUTASIN''-

Kuruluşların taleplerini, sorunlarını hükümetlere aktarması durumunda çözüme kavuşacağını belirten Arınç, şöyle konuştu:

''(Hükümetlere küselim, sırtımızı dönelim, elimizi yumruk yapalım, onunla düşmanlık içinde olalım.) Geçmişte böyleydi. Meclis Başkanı'ydım, Allah'tan korkun. Meclis Başkanlığı ile TESK arasında 50 metre mesafe var. Bizim kapıdan çıkın TESK'i görürsün. Öyle genel başkan vardı ki 50 metreyi aşıp bir gün ziyaret etmedi, bizimle esnafın meselelerini konuşmadı. Bir gün Başbakan'ı arayıp, 'benim kitlemin sorunları var arkadaş, sen hükümetin başındasın, ben esnafı temsil ediyorum, benim bu sorunumu çözeceksin' demedi. Sıkılı yumrukla el sıkışılmaz, elini açacaksın ki adamın elini tutasın. Bana dünyanın insanı geliyor. Sivil toplum örgütleri geliyor, eczacılar, tabipler geliyor, destek istiyor. Biz de esnafla iç içeyiz ama gelmediler, inat ettiler, düşmanlık yaptılar. Keşke bir araya gelseydik, meselelere birlikte sahip çıksaydık ama beyefendi halinden memnundu, biz karşıda bekliyorduk, o bize el bile sallamıyordu. Kayıp yıllar. Ne zaman Palandöken geldi, avcunu açtı 'benim meselem var arkadaş, bu esnafın, sanatkarın meselesini sana anlatacağım sen de çözeceksin, hükümet olarak bu senin görevin, Meclis Başkanı olarak bu senin görevin' dedi. Biz de aldık, başımızın üstüne koyduk.''

Birçok kuruluşun geldiğini, sorunlarını anlattığını ve meselelerinin ''tıkır tıkır'' çözüldüğünü dile getiren Arınç, ''Neden TESK gelmez, neden TESK sorunlarını anlatmaz? Esnaf kaynıyor ama meselesini anlatacak temsilcilerini yıllarca bulamadı. Bu güzelim kitle iş başına geldi, Türkiye'de diyalog başladı. Sen bana söyleyeceksin ben sana söyleyeceğim, meseleleri çözmeye başlayacağız. TESK altın dönemini yaşıyor. Sen orada ağlarsan, benim burada haberim olmazsa, nasıl çözülecek bunlar?'' dedi.

-AVM'LER VE ESNAF...-

Arınç, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile alışveriş merkezleri konusunda çok konuştuklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bir süre önce Bursa'da hal esnafını ziyaret ettim. Halde çalışan işçiler, 'Sayın Başbakan Yardımcım, buranın pazarı olan günlerde AVM'ler, marulu, meyveyi, ıspanağı, lahanayı alıyor, AVM'lerin önüne tezgah kuruyor ve benim 100 kuruşa satmam gerekeni 50 kuruşa satıyor, bana darbe vuruyor.' dediler. Bu kadar vicdansızlık olur mu canım? Yani sırf hal esnafını perişan etmek için yapılan bir şey bu. 'Kanunen serbest' diyelim, rekabetçi piyasa var. Herkes istediği fiyata satsın. Buna vicdan dayanır mı? O adam, onu satarsa para kazanacak. Sen, AVM'de 10 bin tane ürün satıyorsun, o sattığın şeyin aslında hiçbir kıymeti yok. Niye özellikle onun fiyatını, o gün düşürüp de oradaki insanların gözünden yaş akıtıyorsun? Bunlar vicdansızlık. Bu vicdansızlardan anlayacağı dilde hesap soracağız.''

TESK Başkanı Palandöken'in kendisine ''Avrupa'da ne varsa bizde de olsun. Avrupa ülkelerinde AVM statüsü neyse, ne eksik ne fazla bizde de olsun'' dediğini aktaran Arınç, ''Gece 23.00'lere kadar açık AVM olur mu? Gece 24.00'lere kadar açık AVM'ler... Allah'tan korksunlar. Neresinden bakarsak bakalım mücadelemiz devam ediyor. Sizi dinleyen, elinizden sıkan, kalbinin üstüne bastıran bir hükümetiniz var'' diye konuştu.

Arınç, hükümetin Anayasa'daki görevini yaptığını vurgulayarak, ''Anayasa diyor ki 'esnafı destekleyeceksin.' Anayasa'nın 173. maddesini dikkati alacağız. Anayasa bir tarafa insanlık görevimizi yapıyoruz. Esnaf mutlu olursa Türkiye'nin yüzü güler. Esnafın gözünden yaş dökülürse, toplumda barış, huzur kalmaz, insanlar Allah korusun büyük sıkıntılar içine girerler'' dedi.

Toplantıya, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile Türkiye'nin esnaf ve sanatkarlar odaları birliklerinin yöneticileri katıldı.

Kaynak : haber7.com

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

KADINLAR İKİNCİ SINIF VARLIKLAR DEĞİLDİR
KADINLAR İKİNCİ SINIF VARLIKLAR DEĞİLDİR

Haberi Oku