Yaşam:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Müdüre kadın, memura cep telefonu

İzmir Gümrüğü'nde rüşvet karşılığı halk sağlığına zararlı gıdaların geçişine izin verildiği iddiası üzerine polisin başlattığı operasyonda gözaltına alınan Gümrük Muhafaza Başmüdürü N.B.'nin (Nazım Bütün) dinleme kayıtları ve güvenlik kamerası görüntüleri şok etti. Müdüre gümrük müşavirleri tarafından rüşvet verildiği ve fuhuş amaçlı kadın ayarlandığı yönündeki konuşmalar ve görüntü kayıtları, polis tarafından belgelendirilerek soruşturma raporuna konuldu.

Dinleme kayıtlarına göre 2009'da Ankara'da bir otelde kalan N.B.'ye gümrük müşaviri İ.Ç. tarafından hayat kadını gönderilmiş, Türkiye'ye girişine sınırlama getirilen GDO'lu ürünlerin gümrükten geçişine yardımcı olması karşılığında da İzmir'de bir masaj salonu kapatılmış. Gümrük müşavirlerinin Bosna Hersek'ten gelen ve küflü çıkan cevizler için de Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Z.E.'ye sağlıklı raporu vermesi için cep telefonu aldığı ve polis kamerası tarafından görüntülendiği ortaya çıktı.

BAKANA YAZANLAR: "BİR GRUP KAÇAK İSTİHBARAT MEMURU"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı'ya 7 Kasım 2008'de "Bir grup kaçak istihbarat memuru" imzalı ihbar mektubu geldi. Mektubun ardından Bakan Yazıcı, konuyla ilgili üç müfettiş görevlendirdi. Müfettişlerin yaptığı araştırmalar sonrası ihbar mektubundaki 'rüşvet, görevi kötüye kullanma ve resmi evrakta sahtecilik' suçları tespit edildi. İzmir Emniyeti Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri raporların ardından teknik takibe başladı. 2.5 yıl süren araştırma sonrası İzmir Gümrüğü'ndeki rüşvet, usulsüzlük ortaya çıkartıldı.

MASAJ PARASI MÜŞAVİRDEN
Polisin yaptığı teknik takip ve telefon dinlemeleri sonucu hazırladığı soruşturma raporunda Gümrük Müdürü N.B.'ye usulsüz ve sağlıksız gıdaların çıkışına izin verilmesi yönünde rapor hazırlanması karşılığında kadın temin edildiği iddiasına yer verildi. Gümrük Müşaviri İ.Ç.'nin 5 yıldızlı bir otelin arka tarafında bulunan güzellik ve masaj salonu yetkilisi G.D. adlı kadından kendisi ve N.B. için masaj randevusu aldığı, N.B.'ye masaj yapacak "Alev" takma isimli kadının da bizzat İ.Ç. tarafından seçildiği öne sürüldü. İ.Ç.'nin kendilerinin masaja gidecekleri zaman içerisinde başka müşteri alınmaması yönünde salon sahibine talimat verdiği iddiası da kayıtlarda yer aldı. Randevuyu N.B.'nin şifreli olarak "Yemek yedi buçukta" diye haber verdiği, aynı akşam her iki şahsın araçlarıyla 5 yıldızlı otelin otoparkına gelerek araçlarını bıraktıktan sonra güzellik salonuna çıktıkları ve 20.37'ye kadar burada kaldıkları, buradaki ücretlerin İ.Ç. tarafından ödendiği de teknik takiple tespit edildi.

1202 NOLU ODAYA KADIN
Polis, ankara'da bir otel odasında Gümrük Müdürü N.B.'ye kadın gönderildiğini de telefon kayıtları ve kameralarla da görüntüledi. 21 Ocak 2010 günü N.B.'nin Ankara'da bulunduğu sırada kaldığı otelin 1202 nolu odasının parasının gümrük müşavirleri İ.Ç. ve Ş.Ç. tarafından ödendiği belirlendi. Polis raporunda kayıtlarda Gümrük Müşavirleri Ş.Ç ile İ.Ç'in otel odasına "Nika" isimli yabancı uyruklu kadını 200 lira karşılığında göndermek istediği, odaya gidecek kadının geç gelmesi üzerine N.B.'nin İ.Ç'yi telefonla arayarak, "Hala gelen yok" dediği, bunun üzerine İ.Ç.'nin hayat kadınını temin eden D. adlı kadını arayıp, "Buraya mutlaka kadın göndermeliyiz" diyerek ısrar ettiği ve 20 dakika sonra kadının otele gittiği bilgisine yer verildi.

MEMURA CEP TELEFONU
Tarım Müdürlüğü'nde görevli kadın memur Z.E.'nin de gümrük müşavirlerinden hazırladığı sahte raporlar için rüşvet aldığı da polis tarafından görüntülendi. Gümrük Müşaviri İ.Ç.'nin Bosna Hersek'ten gelen ve küflü çıkan cevizler için 'sağlıklı' yönünde sahte rapor hazırlaması karşılığında bir elemanıyla telefoncuya giderek Z.E.'ye telefon aldığı iddia edildi. Müşavirlik personelinin Z.E.'ye telefon alması ve parasını ödemesi polis tarafından saniye saniye görüntülendi. Z.E. ile İ.Ç.'nin de telefonda raporun nasıl hazırlanması gerektiğini yönünde 22 defa görüştüğü ve olumlu rapor yazması konusunda görüşmelerin olduğu kayıtlara geçti.

KENDİ BİLGİSİYARINDA GÜMRÜK KAÇAKÇILIĞI SAVUNMASI YAZDI
Gümrükte dönen rüşvet ve usulsüzlük çarkının liderinin gümrük müdürü N.B. olduğunu iddia eden polis, Alsancak semtinde bulunan makam odasına kamera yerleştirdi. 3 ay boyunca kameralarla izlenen odada gümrük müşavirleri İ.Ç. ile Ş.Ç.'nin işleri yapma konusunda yardımcı olmayan ve zorluk çıkaran memurların görev yerlerinin değiştirilmesini istediği kaydedildi. Polis, N.B.'nin bazı sağlıksız cevizleri ithal ederken yakalanan Gümrük Müşaviri İ.Ç.'nin polise vermesi için yazacağı savunmayı kendi bilgisayarında hazırladığını ve savunmanın da daha sonra yine N.B. tarafından imha edildiğini ortaya çıkardı. Yine ele geçirilen gıda ürünlerinin memurlar tarafından sağlıklıymış gibi rapor hazırlanarak tekrar gönderildiği de iddia edildi.

SAHTE İMZALI EVRAK
Polis, Gümrük Müşaviri ve İzmir AK Parti Yönetim Kurulu üyesi N.S.B.'nin de sahte imzalarla gümrük işlemlerini yaptırdığını belirledi. Telefon konuşmalarının tespiti ve imzaların incelenmesi ile de çıkan belgelerde N.S.B.'nin büro dışında olduğu sırada firmanın yapmış olduğu gümrük işlemlerindeki beyanname, dilekçe ve belgelerin personel tarafından N.S.B. imzası taklit edilerek atıldığı ve işlem yapıldığı iddia edildi. İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı Bölge Müdürlüğü'nde yapılan incelemelerde de imzaların taklit ve sahte olduğu belgelendi.

12 KİŞİNİN SORGULARI DEVAM EDİYOR
Dün gözaltına alınan gümrük başmüdürü N.B., aynı birimde müdür yardımcısı olan H.Y., Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde Şube Müdürü M.Ö., aynı müdürlükte memur olan Z.E., gümrük müşavirliği firması sahibi N.S.B, gümrük müşavirliği çalışanları İ.Ç, T.D, F.Ö, Y.Ç, E.G, Ç.U. ve H.B.'nin sorgularının devam ettiği ve cuma günü adliyeye gönderileceği öğrenildi.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Trafik Kazası: 2 Yaralı
Kulu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Haberi Oku