Yaşam:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Karadenizlilere 'tehlike' uyarısı!

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş, “Kandilli Rasathanesi’nin yıllık deprem kayıtları, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır. Tüm Karadeniz Bölgesi 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır” dedi.

Gazete HABERTÜRK

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) JeolojiMühendisliği Bölümü ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Kandilli Rasathanesi’nin yıllık deprem kayıtları, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır’’ dedi.

Bektaş, “Doğu Karadeniz’de TPAO ve BP tarafından sürdürülen petrol arama çalışmaları sonucunda Karadeniz Fay Sistemi ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Kandilli kayıtları ve uydu verileri, TPAO ve BP tarafından saptanan denizdeki Karadeniz fay sistemine ait Trabzon ve Rize aktif faylarının olasılıkla karada da devamettiğini göstermektedir’’ diye konuştu.

100 YILDA 4 DEPREM

DepremDairesi Başkanlığı’nın haritalarına göre son 100 yıl içerisinde Karadeniz fayı üzerinde büyüklüğü 5 ve 5’ten büyük 4 depremolduğunu belirten Bektaş, “Bunların en büyüğü 6.6 büyüklüğündeki 1968 yılında yaşanan Amasra-Bartın depremidir. Amasra-Bartın’- da, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tsunami oluşumuna neden olmuştur’’ dedi.

Bektaş, Karadeniz Bölgesi’ni kuzeyden ve güneyden kuşatan sırasıyla Karadeniz Fayı ve Kuzey Anadolu Faylarını birlikte dikkate alan uluslararası deprem tehlike haritalarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesi’nde oluşabilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 1968 Bartın depremi gibi 6.6 büyüklüğünde olacağını kaydederek, “Bu depremden daha büyük bir depremolma olasılığı yüzde 10’dur. Sahillerdeki dolgu alanları da depremiçin tehlike oluşturmaktadır. TümKaradeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır’’ diye konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Trafik Kazası: 2 Yaralı
Kulu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Haberi Oku