Yaşam:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Bakan ihbarıyla Gümrük'e baskın 12 gözaltı

Mehmet İNMEZ / İZMİR (AHT)

İzmir Gümrüğü'nde rüşvet alındğını öne süren bir vatandaşın Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya iki yıl önce gönderdiği ihbar mektubu, İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine kadar uzandığı ileri sürülen şebekenin çökertilmesini sağladı. Dün sabah saatlerinde aralarında İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B., AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi N.S.B., iki müdür yardımcısı, memurlar, gümrük müşaviri ile çalışanlarının da bulunduğu 12 kişi eşzamanlı olarak gözaltına alındı. Emniyette sorguları süren bu kişilerin rüşvet karşılığında sahte belgelerle gümrükten uygun olmayan gıda maddelerinin geçişini sağladıkları öne sürüldü.

İKİ YIL TAKİP EDİLDİLER
İzmir'de Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nde usulsüzlükler yapıldığıyla ilgili olarak yaklaşık 2 yıl önce bir ihbar mektubu alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuyla ilgili müfettişleri görevlendirdi. Müfettişlerin araştırmaları sonrasında Bakan Yazıcı'nın emriyle durum emniyete bildirildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturmayı devraldıktan sonra dinleme ve teknik takip çalışması başlattı. Teknik takibin ardından İzmir gümrüğündeki rüşvet çarkı tespit edildi.

DÜĞMEYE BASTILAR
Soruşturmayla ilgili gerekli çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte eş zamanlı yapılan baskınlarda, aralarında İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B., aynı birimde müdür yardımcısı olan H.Y., Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde şube müdürü M.Ö., aynı müdürlükte memur olan Z.E., gümrük müşavirliği firmaları sahipleri Ak Parti İl Yönetim Kurulu üyesi N.S.B. ve İ.Ç., gümrük müşavirliği çalışanlarından T.D., F.Ö., Y.Ç., E.G., Ç.U., H.B. gözaltına alındı.

YURDA GİRİŞİ UYGUN OLMAYAN GIDALARI GÜMRÜKTEN GEÇİRİYORLARMIŞ
Gümrük müşavirliği firmalarının sahipleri ile çalışanlarının, İzmir gümrüğüne gelen malların usulsüz yollardan ya da sahte evrak düzenlenerek girişlerinin yapılmasını sağladığı öne sürüldü. Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B.'nin yardımcısıyla birlikte şebeke elemanlarına yardım ettiği, girişlerin yapılmasını sağladığı ve yol gösterdiği iddia edildi. Şebekenin en önemli alanının ise gıda üzerinde olduğu belirtildi. Yurtdışından getirilen gıda maddeleri numunelerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarlarındaki incelemeler sonrasında, uygun olmamasına rağmen sahte belgeyle uygunluk raporu verildiği ve böylelikle de girişlerinin sorunsuz olarak yapıldığı öne sürüldü. Şebekenin bu yöntemle yurda girmesini sağladığı gıda maddelerinin pazarlanmasına göz yumarak insan sağlığıyla oynadığı da iddia edildi.

GÖZALTINA ALINIRKEN "ADALET YERİNİ BULACAK" DİYE BAĞIRDI
Şebekenin tüm usulsüzlük faaliyetlerini iki gümrük müşavirliği firması üzerinden yaptığı, İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B.'nin özellikle bu müşavirlik firması sahipleriyle çok yakın ilişkilerde bulunduğunun polis takibi sırasında da tespit edildiği belirtildi. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen N.B., operasyonla ilgili "Adalet yerini bulacak" açıklamasını yaptı. Rüşvet, sahtecilik, irtikap, gürük kaçakçılığı suçlarından sorgulanacak olan şüphelilerin vereceği bilgiler doğrultusunda yeni gözaltıların olabileceği, ayrıca operasyon çerçevesinde de müdürlüklerde görevli çok sayıda çalışanın ifadesine başvurulacağı bildirildi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Trafik Kazası: 2 Yaralı
Kulu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Haberi Oku