Siyaset:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Uludere’de Ölenlerin Aileleri Demirtaş’ı Ziyaret Etti

- Şırnak’ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 sivilin aileleri Diyarbakır’a gelerek, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edip, faillerin ortaya çıkarılması için yardım istedi.

Uludere olayında hayatını kaybeden 34 sivilin yakınları BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’na geldi. Burada BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen 34 sivilin yakınları, aradan geçen süreye rağmen faillerin ortaya çıkarılmadığını belirterek, Demirtaş’tan faillerin bulunması için yardım istedi. Demirtaş, BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, 7 buçuk aydır bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen bir katliamın aslında bilinen faillerini aradıklarını söyledi. Olayın sorumlularının belli olduğun belirten Demirtaş, bunun artık bir davaya dönüşmesi ve yargılamanın başlamasını istediklerini kaydetti. Demirtaş, “Kaymakam, savcı, askeri yetkililer dahil bu olayı nasıl üstünü örtebilir, aileleri nasıl ayrıştırabiliriz sadece bunun telaşı vardı. Biz nasıl bir devlet zihniyetiyle karşı karşıya olduğumuzu bilerek bu faşist zihniyete karşı mücadele yürütüyoruz. Bu devleti tanıyoruz. Yüzyıldır aynısı her yerde yapıyor. Bu defa yemin ettik tüm halkımıza asla bu olayın peşini bırakmayacağız. 34 kuzudan söz etmiyoruz, 34 gencecik insandan söz ediyoruz. Aynı kepazeliği nerde görüyoruz, 5 tane Roboskili genç 7 aydır tutukludur. Kaymakam efendiye hakaret etmişler de efendim saldırmışlar. O soruşturmayı o kadar hızlı yürütüp tutuklayan savcılar devlet hukuk sistemi 7 buçuk aydır 34 insanın katili ile ilgili tek bir şey yapmıyor. Emri veren, Ankara’dan kim talimat vermiş belli, siyasi olarak sorumlu kim belli, uçağı kullanan belli, bombayı atan belli, yereldeki komutan ismi cismi belli, neyi arıyorsunuz? Hepsi belli ve kayıtlıdır. Diyarbakır Özel Yetkili Savcısı’na failleri buradan söyleyeyim, R. Tayyip Erdoğan, Nejdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı, Şırnak Jandarma Alay komutanı, Uludere Jandarma Alay Komutanı, Uludere Kaymakamı bunlar hepsi faildir” dedi.

“ROBOSKİ’NİN TÜRKİYE’NİN İÇ HUKUKTA KARŞILIĞI YOKTUR, VİCDANDA AHLAKTA KARŞILIĞI VARDIR”

Tek bir konuşmalarından dolayı hemen tutanak tutulup meclise, fezleke hazırlanarak gönderildiğini dile getiren Demirtaş, “Milletvekili genel başkanı tanımıyor. Bak 7 aydır failler bunlar. Hukukçuysan cesaretin varsa gönder bakayım onlarla ilgili bir fezleke? 7 buçuk aydır neyi soruşturuyorsun. Uludere savcısını da bu soruşturmayı örtmeye çalışan savcıyı da şikayet edeceğiz. Biliyoruz şikayet edeceğimiz kurum da AK Parti’nin kurumudur HSYK. Uluslararasına taşıyabilmek için. Savcı da artık bu işin sorumlusudur. Örtmeye çalışıyorlar. 7 buçuk ayda nasıl bulamazsınız. Roboski’nin Türkiye’nin iç hukukta karşılığı yoktur, vicdanda ahlakta karşılığı vardır. Uludere kaymakamına olayın olduğu gece seninle konuştuk. Sen de bir Kürtsün dedim yüreğin yetiyorsa istifa et. Bu olayı örtecekler dedim. İstifa et de ki benim halkım katledilirken ben tarihe Uludere kaymakamı olarak geçmek istemiyorum. Ama kaymakam hayır dedi. Bak seni de bu olaya alet ettiler kaymakam efendi. Uludere katliamı olduğunda bir Kürt olarak orda görevdeydi tarihe böyle geçti. Sana da hayırlı uğurlu olsun. Sana 3-5 Uludereli genç saldırdı diye onları da tutuklattın, sen de kendine Kürt diyorsun” diye konuştu.

“13 GÜNDÜR YAKLAŞIK 300 KM KARELİK BİR BÖLGE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DENETİMİNDE DEĞİL”

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 13 günden bu yana devam eden çatışmaya da değinen Demirtaş, “13 gündür yaklaşık 300 km karelik bir bölgede 13 gündür Türkiye Cumhuriyeti denetiminde değil. Bunu hükümet saklıyor. Her askeri operasyonu daha başlamadan büyük bir yaygarayla kamuoyuna duyuran saat başı açıklama yapan Genelkurmay, 13 gündür suskun çünkü 13 gündür orada kontrolü denetimi yitirmiştir. AK Parti’liler askeri operasyonların kesin çözüm getireceğini PKK’yı Srilanka modeliyle imha edileceğini KCK tutuklamalarıyla da tümünün tasfiye edileceğini söylediler. PKK’ya 3 ay ömür biçmişlerdi. Şimdi gelinen noktada görülüyor ki orda sınır ötesi askeri operasyon başlatılmak üzereyken tam tersi durum oluyor ve PKK sınır ötesi operasyon yapıyor. 300 km karelik bir alanı kendi denetiminde tutabiliyor. Demek ki ortada askeri bir başarı yok demek ki askeri olarak sonuç almak mümkün” şeklinde konuştu.

Uludere’de yakınlarını kaybedenlerden Ferhat Encü, 7 ay geçmesine rağmen bu süre içinde bu katliamı gerçekleştirenlerin hiçbirinin ortada olmadığını, bu katliamı gerçekleştirenlerin kendileri ile beraber dolaştıklarını söyledi. Bayramın 4 günü mezarlıkta çadır kurarak ailelerle gece gündüz protesto edeceklerini belirten Encü, duyarlı olan herkesi yanlarında durmaya davet etti.

ULUDERE’DE ÖLENLERİN AİLELERİ DEMİRTAŞ’I ZİYARET ETTİ

ULUDERE’DE ÖLENLERİN AİLELERİ DEMİRTAŞ’I ZİYARET ETTİ

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Kılıçdaroğlu'ndan Başbakana: Sayıştay...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde Sayıştay raporları...

Haberi Oku