Siyaset:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Demirtaş Gündeme İlişkin Değerlendirmeler Yaptı

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme ilişkin yaptığı açıklamada, “Balyoz Davası'nda yargılanan bazı askeri yetkililer zamanında Kürtlere katliamlar uyguladı. Ama yargılanırken Kürtlere uyguladıkları katliamlar açısından yargılanmadılar. Özel Yetkili Mahkemeler darbecileri yargıladı diye kimse bize ÖYM'leri kahraman gibi göstermeye çalışmasın” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki BDP'li grup MAZLUM-DER Diyarbakır Şubesi tarafından Sanat Sokağı'nda açılan "Roboski için adalet" nöbetinde duranları ziyaret etti. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP Bağlar İlçe Başkanı Mehmet Emin Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda BDP'linin de bulunduğu grubu nöbette bulunan MAZLUM-DER üyeleri karşıladı. Karşılamanın ardından Demirtaş, açılan standa yazdığı bir sayfalık yazı ile duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Daha sonra söz hakkı alan MAZLUM-DER Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, bu ziyaretin kendileri açısından büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Daha sonra söz hakkı alan Demirtaş, Roboski katliamının bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Katliamın hükümet tarafından "Devletin bütünlüğüne zarar gelmesin" amacıyla örtülmeye çalışıldığını iddia etti.

“HÜKÜMETİN VE AYDAR'IN AÇIKLAMALARINI ÖNEMSİYORUZ”

Demirtaş ziyaret etkinliğinden sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar'ın görüşmelere devam edilebileceği yönündeki açıklamaları değerlendiren Demirtaş şunları söyledi:

“Yeni bir sürecin başlayıp başlamadığı ile ilgili herhangi bir somut bilgi yok elimizde. Fakat umutsuz olmamak gerekiyor. Diyalog sürecinin gelişmesi için her zaman çalışmalar yürütmek siyasetçilerin, politikacıların boynunun borcudur. Ancak gerek hükümet cephesinin gerekse muhalefet cephesinin siyasette kullandığı üslup çözüme hizmet etmiyor. Hükümetin Oslo sürecine ilişkin 'Devam edilebilir' demesini ve aynı şekilde Aydar'ın da açıklamalarını önemsiyoruz. Bize düşen bu zemini nasıl geliştireceğimiz tartışmaktır. Bir an önce akan kanı durdurmak, askeri ve siyasi operasyonlara son verilmesi için çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Ama akan kan ve devam eden operasyonlar siyasette kullanılan üslubu etkiliyor."

Güroymak-Bitlis karayolunun Aşağıkolbaşı köyü yakınlarında askeri aracın geçişi sırasında yaşanan patlamanın ardından Bitlis Valiliği tarafından “BDP Bitlis İl Başkanlığı'nın İl Kongresine katılmak üzere Bitlis'te bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve ekibinin yol güvenliğini sağlamaya çalışan askeri konvoya yönelik saldırı gerçekleştirilmiştir” şeklindeki açıklamaları değerlendiren Demirtaş, Valiliği yalanlamak istemediğini ancak güvenliğin kendileri için alınmadığını söyledi. Patlamanın yaşandığı sırada kendisinin kongrede olduğunu askeri konvoyun ise Güroymak-Bitlis yolunda olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Valiliğin yaptığı açıklama çelişkilidir ben yalanlamak istemiyorum ama bizim güvenliğimizi sağlamadığını herkes biliyor. Askeri konvoy Güroymak-Bitlis yolunda iken ben o zaman partimizin kongresindeydim. Ki askeri güçlerin BDP'ye koruma amaçlı yaklaşılmadığı açıktır. Benimle ya da BDP ile bağlantılı hale getirilip vicdanlar sızlatılmak isteniyor. Güvenlik güçleri BDP’lileri korumak yerine fırsat bulsalar gereğini yaparlar bunu da iyi biliyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın. Buna rağmen eğer öyle bir patlama olmuşsa ve insanlar bundan zarar duymuşsa üzüntü duyarım” ifadesinde bulundu.

Basın mensuplarının "Bu sıralarda sürekli olarak PKK'nın olduğu iddia edilen uyuşturucu tarlalarına operasyonlar yapılıyor, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Demirtaş, "1978'den bu yana mahkemede yargılanan PKK'lıların dava dosyalarına bakalım, eğer bir PKK'lı bile uyuşturucu nedeniyle ceza almışsa tamam doğru diyorlar diyeceğim. Ama bu zamana kadar uyuşturucu nedeni ile ceza almış olan bir PKK'lı bile yok. Yapılan açıklamalar saçma sapandır. Bir PKK'lı bana göstersinler ben inanacağım o haberlere” dedi.

Adalet Bakanının bugün bir kanalda yaptığı açıklamada Öcalan’ın ailesi ile görüştüğü ancak avukatları ile görüşmediğini, bundan bilgilerinin olup olmadığını sorulması üzerine Demirtaş da, “Bilgimiz yok, tek bildiğimiz 420 gündür bir tecrit uygulanıyor” dedi.

Son olarak Balyoz Davası ile ilgili verilen kararı değerlendiren Demirtaş, darbe ve cuntaları hukuk dışı bulduklarını ve bunu gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini ifade etti. Ama sadece darbecilerin yargılanmaması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Balyoz Davası'nda yargılanan bazı askeri yetkililer zamanında Kürtlere katliamlar uyguladı. Ama yargılanırken Kürtlere uyguladıkları katliamlar açısından yargılanmadılar. Açıkçası şunu belirtmek istiyorum: Özel Yetkili Mahkemeler AKP'ye çalışıyor, tamamı ile siyasi mahkemedir. Özel Yetkili Mahkemeler darbecileri yargıladı diye kimse bize kahraman gibi göstermeye çalışmasın, Özel Yetkili Mahkemeler tarafından verilen kararlar şaibeli kararlardır" diye konuştu.

DEMİRTAŞ GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER YAPTI

DEMİRTAŞ GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER YAPTI

DEMİRTAŞ GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER YAPTI

DEMİRTAŞ GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER YAPTI

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Kılıçdaroğlu'ndan Başbakana: Sayıştay...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde Sayıştay raporları...

Haberi Oku