Sağlık:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Üçüncü yüz nakli Gazi Üniversitesi'nde

Türkiye'nin 3. yüz nakli operasyonunun gerçekleştirildiği Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı ve Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı olan 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı genç bir bayana nakil yapıldığını bildirdi.

Turanlı, üniversite tıp fakültesi hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, sözlerine, vericinin ailesine teşekkür ederek başladı. Turanlı, ''En acılı, en sıkıntılı günlerinde böyle bir bağış yaparak, bir takım insanların yüzünü güldürdüler, çok büyük bir iyilik ve hayır işlediler'' dedi.

Nakil yapılan hastanın Kahramanmaraşlı 20 yaşında genç bir bayan olduğunu açıklayan Turanlı, hastanın 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı meydana geldiğini, düzeltme amaçlı 35'in üzerinde ameliyat yapıldığını belirtti.

Turanlı, vericinin dün gece İstanbul'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki genç bir bayan olduğunu, durumun haber verilmesi üzerine, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan ve Diş Hekimliği Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Koçaklı'dan oluşan ekibin Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla İstanbul'a gittiğini anlattı. Vericiden burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit dokunun alındığını ifade eden Turanlı, nakil yapılacak hastanın da Kahramanmaraş'tan Ankara'ya getirildiğini ve ameliyatın saat 10.30 sıralarında başladığını kaydetti.

"GURUR DUYUYORUZ"
Doç. Dr. Özmen başkanlığındaki 12 kişilik ekip tarafından yapılan ameliyatın devam ettiğini açıklayan Turanlı, ''Ameliyatın en önemli kısmı olan damarların ve sinirlerin dikilmesi işlemi bitmiş durumda. Damarlardaki kanlanmanın başarılı olduğunu gördük. Ameliyatın sonlandırılma çalışmaları başladı'' dedi. Bu aşamadan sonra yüzün deri kısmının kapatılması işlemine geçileceğini anlatan Turanlı, bunun da en az 1.5 saat sürebileceğini söyledi.

Turanlı, verici aileye teşekkürünü yineledi ve ''Doktor olarak, sağlık çalışanları olarak Türk tıbbının geldiği noktadan gurur duyuyoruz'' dedi. Ameliyatı yapan ekibe ve ameliyatta görev alan diğer personele de teşekkür eden Turanlı, hastanın durumunun rahatlamasından sonra, önümüzdeki günlerde konunun bütün ayrıntılarıyla anlatılacağını belirtti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Turanlı, hastanın tüfekle ateş edilmesi sonucu yaralandığını ifade ederek, alıcı ve vericinin durumlarıyla ilgili bilgileri ailelerin vermesini daha doğru bulduklarını, bu nedenle açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Nakil olabileceği haberinin dün akşam saatlerinde verildiğini anlatan Turanlı, ekibin İstanbul'a giderek yüzü ameliyatla alması ve Ankara'ya dönünce nakil operasyonuna başlaması nedeniyle uykusuz ve yorgun olması nedeniyle açıklama yapmayacağını bildirdi.

Başka bir soru üzerine, doku nakillerinde uygunluğun önemli olduğunun altını çizen Turanlı, verici ve alıcı arasında yaş farkı yakın olduğu için uygun olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Turanlı, ''Damak, üst çene, burundan bahsettiniz. Bu tam bir yüz nakli değil, kısmi bir yüz nakli mi-'' sorusunu, ''Öyle de yorumlayabilirsiniz'' diye yanıtladı.

 Daha önce Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde saçlı yüz nakli yapılacağının açıklandığının anımsatılması üzerine de Turanlı, o hastanın uygun doku bulunamadığı için sırada beklediğini belirtti. 

Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın hasta, geçen yılın Kasım ayında Organ Nakli Haftası nedeniyle Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen törene annesi ile katılmış ve organ bağışı çağrısı yapmıştı.

Kahramanmaraş'ta elindeki silahın patlaması sonucu yüzü parçalanan genç kız, yeni bir yüze sahip olmak için organ bağışı beklediğini söylemişti.

Yüzü parçalandığı için yemek yiyemediğini, insan içine çıkamadığını dile getiren hasta, organ bağışının artmasının kendisi gibi hastaların yeniden hayata dönmesini sağlayacağını belirtmişti.

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Bu ürünün satışı durduruldu
Sağlık Bakanlığı tansiyon hastalarının rağbet gösterdiği ürünün satışını durdurdu.

Haberi Oku