Sağlık:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Türkiye'nin ilk nakil yüzü!

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, bacak ve iki kol Antalya'daki alıcılara nakledilmek üzere Akdeniz Üniversitesine getirildi.

Saat 03.15'de ameliyata başlayan ekip, yüz nakli ameliyatı ile aynı anda iki kol ve bacak nakli ameliyatını da gerçekleştirmeye başladı. 24 saat sürecek ameliyatın yüz nakli bölümü ise öğlen saatlerinde tamamlandı.

İşte ameliyat sonrası o müthiş görüntüler

Akdeniz Üniversitesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi.

Ameliyatı başarıyla tamamlayan ekip, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığında, dünyada ilk kez uygulanan bir hastaya iki kol ve bir bacak nakline devam ediyor.

Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak, Kepez ilçesine bağlı Varsak Altıayak Mahallesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a naklediliyor.

TÜRKİYE'NİN İLK YÜZ NAKLİ AMELİYATI
Ahmet Kaya'dan alınan yüzün Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildiği öğrenildi.

Acar'ın 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzünün yüzde 90'ının yandığı belirtildi. Bir mermer atölyesinde çalıştığı öğrenilen Acar'ın uzun süredir yüz nakli ameliyatı için beklediği, bugüne kadar Şişli Etfal Hastanesi ile Çapa Tıp Fakültesinde çeşitli ameliyatlar geçirdiği bildirildi.

Acar'ın rutin kontrol için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından muayene edildiği, kontrolün ardından otobüs ile Manavgat'a döndüğü öğrenildi. Acar'ın otobüsten indiği sırada Prof. Dr. Özkan'ın kendisini arayarak, yüz nakli için beklenen kadavranın çıktığını ve acilen hastaneye geri dönmesini istediği ortaya çıktı.

YÜZÜ NAKLEDİLEN KAYA'NIN AİLESİNDEN ÖRNEK TAVIR
Bu arada yüzü Uğur Uçar'a nakledilen Ahmet Kaya'nın ailesinden ayakta alkışlanacak bir tavır geldi. "Ahmet'in yüzü yaşasın" diyen aile, Uğur Uçar'a sonsuz bir destek verdi.
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen ve aile kararıyla bağışlanan organları 3 kişiye umut olan Ahmet Kaya'nın ailesi dünyada ilk kez aynı anda iki kol bir bacak ve Türkiye'de ise ilk yüz naklinin gerçekleşmesine vesile olmanın haklı gururunu yaşıyor. Aile nakil sonrası Antalya'da yüz, kol ve bacak nakli yapılan hastaları ziyaret edecek. Fedakar aile nakil yapılan hastalardan sadece Allah Razı olsun demelerini bekliyor.
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Ahmet Kaya'dan alınan iki kol, bir bacak ve yüz Antalya'daki alıcılara nakledilmek üzere özel uçakla Akdeniz Üniversitesi'ne götürülmüştü. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekipler dün akşam saatlerinde özel uçakla Uşak'a gelmiş ve gece geç saatlere kadar süren ameliyatlar sonucu Ahmet Kaya'nın yüz, iki kol, sağ bacak ve korneasını 3 hastaya nakletmek için almışlardı. Kaya'nın iç organları ise ameliyat sırasında kalbi durduğu için alınamamıştı. Dünya'da bir ilki gerçekleştirmek için zamanla yarışan doktorlar gece geç saatlerde Kaya'nın korneasını İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yüz, iki kol ve sağ bacağını ise Antalya Akdeniz Üniversitesi'ne götürmüştü. Büyük bir özveri ile yapılan bu çalışmaların ardından organ bağış kararını veren aile duygularını kameralara anlattı. Ahmet Kaya'nın damadı ile ablası insanlık adına hayırlı bir iş yaptıklarını belirterek tüm insanları organ bağışında bulunmaya davet etti.

"SADECE ALLAH RIZASI İSTİYORUZ"
Ahmet Kaya'nın 23 yaşındaki damadı Gökay Kahveci, kayınbabasının kaza geçirmesinden organların bağışlanmasına kadar geçen süreci değerlendirdi. Kaza haberini aldıktan sonra 19 yaşındaki eşi Leyla ile birlikte Uşak'a geldiklerini ve büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Gökay Kahveci, "En başta eşlimle Antalya'dan tatsız olayı duyunca buraya geldik. Doktorlarla görüştük ve doktorlar babamızı hayata döndürmek için elinden gelen gayreti gösterdi. Ancak olmadı babamızı kaybettik. Cenazemizi kaldırınca Antalya'da Ömer hocayla ve organları alan insanlarla görüşeceğiz. Bu işte bizim bir çıkarımız menfaatimiz yok. Biz insanlık adına bu kararı verdik. Tek istediğimiz Allah razı. Organ nakli yapılan üç hastadan da Allah razı olsun demelerini istiyoruz. Hayat çok kısa, takdiri ilahi, babamızı kaybettik. Bugün cenazemizi kaldıracağız. Bir candan alıyorsunuz başka bir cana hayata bağlıyorsunuz. Ben de organ bağışında bulunacağım. Yüz nakli inanılmaz bir duygusal bir olay. Bizim için bir o kadar da zor. Yüz nakli yapılan şahıs 19 yaşında diğer şahıs ise babam yaşında her ikisini de ziyaret edeceğim. Bu vesile ile herkesi insanlık adına organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz.

"YÜZ NAKLİ YAPILAN GENCE ABLAM DEYİP SARILACAĞIM"
Abla Fadime Çil ise duygularını şu cümlelerle anlattı; "1996 yılında diğer kardeşim Leyla organ bağışı bulunamadığı için öldü. Bu olay üzerine Ahmet'e durumu anlattım ve Ahmet organlarını hayattayken bağışladı. Ahmet'in beyin ölümü gerçekleşince önce dini açıdan bir sakıncası olur mu diye endişe ettik. Ama bu konuyu müftülüğe sorunca dinen bir sakıncası olmadığını öğrendik. Bunun üzerine bağışa karar verdik. Biz çok mutluyuz. Bu olaya vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. Benim kardeşimin organları bir canı kurtarırsa dünyanın en mutlu insanı ben olacağım. Yüz nakli olan kardeşimizi gidip göreceğiz onu görünce ablam deyip sarılacağım. Tek istediğimiz bayramlarda elimizi öpmeleridir. Başka bir şey istemeyiz.. Biz tüm insanların organ bağışı konusunda aynı duyarlılığı göstermesini de istiyoruz" dedi.

AİLEYE DESTEK OLACAĞIZ
Uşak İl Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın ise defin işlemlerinin tamamlandığını ve cenazenin bugün ikindi namazından sonra toprağa verileceğini belirterek, " Aileye elimizden gelen desteği vereceğiz. Ahmet Kaya'nın yüzüne kompozit bir maske takıldı ve bu doku sayesinde yüz şeklinde herhangi bir değişiklik olmadı. Kollarına ve bacağına da protez takıldı. Bu işlemler ailenin talebi üzerine yapıldı. Ayrıca prosedür de bu şekildedir. Biz ailemizi sonuna kadar destek olmaya çalışacağız. Bu fedakarlığı takdir etmek ve destek olmak bizim görevimiz" dedi.

"DESTEK İÇİN HASTANEYE KOŞTULAR"
Yüz nakli ameliyatı sırasında organları bağışlanan ailenin yakınları, nakledilecek hasta yakınlarına destek olmak için hastaneye koştu.
Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 38 yaşındaki Ahmet Kaya'nın kolları ve sağ bacağı 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a naklediliyor. Yüzü ise Türkiye'de ilk defa yapılacak olan ameliyatla 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Ahmet Kaya'nın yakınları, Antalya'da nakil gerçekleştirilen hastaneye geldi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gözyaşları içerisinde gelen Kaya'nın yengesi Fatma Kaya, organları alınan yeğeninin gün yüzü görmediğini belirtti, nakil olacak hastaların mutlu bir hayat sürdürmesini istedi.
Ahmet Kaya'nın 6 çocuğu olduğunu söyleyen Fatma Kaya, organları bağışlamadan önce bir tereddüt geçirdiklerini ama daha sonra ortak bir karar ile nakli istediklerini vurguladı. Yenge Kaya, "Ahmet'im gün yüzü görmedi. İnşallah nakil olacak hastalarımız gün yüzü görür. Artık o hastalar da bizim Ahmet'imiz oldu." dedi.

Uşak'ta 12 gün önce trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunan ve ağır yaralanan tekstil işçisi Ahmet Kaya'nın beyin ölümü gerçekleşti. Aile, Ahmet Kaya'nın organlarını bağışlamaya karar verdi. Bunun üzerine Antalya'dan yola koyulan ekip, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen uçakla Uşak'a ulaştı. Uşak'ta 3 saat süren operasyonun ardından vericiden iki kol, sağ bacak ve yüz alındı. Daha sonra ekip 1 saat içerisinde Antalya'ya geldi.

AJANSLAR

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Bu ürünün satışı durduruldu
Sağlık Bakanlığı tansiyon hastalarının rağbet gösterdiği ürünün satışını durdurdu.

Haberi Oku