Omaro ve Çevresi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Uludere'deki katliam kınanıyor
VAN

BDP Van İl Örgütü çadırı önünde bir araya gelen BDP MYK üyesi Nimet Sezgin, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Çelebibağ Belediye Başkanı Veysel Keser, BDP Van Eşbaşkanı Mihriban Şah ile yüzlerce yurttaş, Feqiyê Teyran Parkına kadar yürüdü. "AKP'nin halk katliamını lanetliyoruz", "AKP katliamın hesabını verecek", "Şırnak halkı yalnız değildir" pankartı ile yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık, "Katil devlet hesap verecek", "Biji Serok Apo", "Şehid Namirin" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP il yöneticisi Rıfat Taş, Şırnak'ta yaşanılanların katliam olduğunu belirterek, yaşananlardan AKP hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi. Taş'ın ardından konuşan BDP MYK üyesi Nimet Sezgin ise, Mustafa Muğlalı'nın işlediği katliam ile şimdiki katliam arasında hiç bir fark olmadığını söyledi. AKP hükümetinin Kürtlere karşı hem siyasi hem de askeri operasyonlar yaptığını ifade eden Sezgin, "Herkes çok iyi bilsin ki Kürtler mücadelelerinden vazgeçmeyecektir. Önce avukatları tutuklayıp hemen ardından Kürt medyasına operasyon yaptılar. Amaçları o dur ki bu tür katliamların kamuoyuna bildirilmesini engellemektir. Şırnak'ta yaşanan katliamı kınadığımızı belirtiyor ve bu katliamlar karşısında hükümetin derhal adım atması gerekiyor" dedi.

ERZURUM

BDP Erzurum İl Örgütü binasında bir araya gelen çok sayıda yurttaş Şırnak'ta yaşanan katliamı kınadı. Şırnak'ta yaşanan katliama ilişkin açıklama yapan BDP Erzurum İl Eşbaşkanı Perihan Özel, AKP hükümetinin Kürtlere katliam uygulayarak bitiremeyeceğini söyledi.

BAŞKALE

Van'ın Başkale İlçesi'nde BDP ilçe binası önünde yapılan açıklamaya, BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Belediye Başkanı Hecer Sarıhan, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, BDP'li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Grup adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Polat, Kürt halkına yönelik dün gece açık bir katliam uygulandığını belirterek, Kürt halkının katliama sesiz kalmayacağını dile getirdi. Şu ana kadar yapılan Kürt halkını ve seçilmişleri cezaevine atarak rehin tutmak olduğunu da aktaran Polat, artık gözaltı ve tutuklamaların yerine katliamların başladığını kaydetti. Polat, "Uludere de yapılan katliam Kürt halkına yapılan soykırımdır, vahşettir. Sizinde bildiğiniz gibi bu güne kadar bizim sınırdaki köylerde de yüzlerce kişi öldürüldü. Onlara sessiz kalmadık. Bunlara da sessiz kalmayacağız. Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Fettullah Gülen, din adına, İslamiyet adına, Kürtlerin katli vaciptir diyorlar" dedi. Yaşananlara asla sesiz kalmayacaklarını da aktaran Polat, saldırıyla ilgili olarak yarın saat 11.00'de kitlesel basın açıklaması yapacaklarını duyurarak herkesi açıklamaya davet etti.

BULANIK

BDP Bulanık ilçe binasında yapılan basın toplantıda konuşan BDP Bulanık ilçe Başkanı Sani Kutmaral, Ortasu (Roboski) köyünde yaşatılan katliamı kınadığını belirtti. Bu tür katliamların ne ilk nede son olacağını belirten Kutmaral, bu uygulamanın bu günkü hükümetin tutumundan anlaşıldığını söyledi. Kutmaral, "Sivil katliamlara dur diyecek olan sivil halkın direnişi olacaktır. Bu nedenle saldırıları kınamak amaçlı yarın saat 13.00'da Bulanık'ta yapılacak kitlesel basın açıklamasına katılmanın insani bir sorumluluktur. Tüm halkımızı yapılacak olan yürüyüşe davet ediyoruz" diye konuştu.

ÇALDIRAN

Van'ın Çaldıran İlçesi'nde BDP ilçe binası önünde bir araya gelen yurttaşlar Şırnak'ta yaşananları kınadı. Sık sık, "Katil devlet hesap verecek" sloganların atıldığı açıklamayı BDP İlçe Başkanı Metin Adugit yaptı. AKP hükümetinin Kürt halkına yönelik bir katliam başlattığını belirten Adugit, başlatılan katliama karşı topyekün olarak duracaklarını vurguladı. Yaşanan katliamın Fetullah Gülen'in emriyle yapıldığını da belirten Adugut, Kürt halkının vereceği mücadeleyle katilleri döktükleri kanda boğacağını kaydetti. Adugit, her kürdü yaşananlara karşı demokratik tepkisini dile getirme çağrısında bulundu.

VARTO

Muş'un Varto İlçesi'nde ise BDP ilçe binası önünde bir araya gelen kitle belediye önüne kadar yürüyüş düzenledi. BDP Muş il Başkanı Fatih Barutçu, Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, BDP İlçe Başkanı Sait Işık ve kalabalık bir grup katıldı. "Katil Erdoğan", 2Baskılar bizi yıldıramaz" sloganların atıldığı yürüyüşten sonra açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Sait Işık, Şırnak'ta Türk ordusunun bir katliam uyguladığını belirten Işık, yaşanan katliamı kınadı. Yaşanan katliamın ilk olmadığını belirten Işık, AKP'nın Kürt halkının katliamlarla susturamayacağını dile getirdi. Işık, "Bu güne kadar KCK adı altında tutuklama terörü uygulanıyordu. Şimdi ise katliamlar uygulanıyor. AKP bütün katliam yöntemlerini Kürt halkına yönelik uyguluyor. AKP yaptığı açıklamaların son olaylarla ne kadar demagoji olduğunun göstergesidir. Biz asla bu tür katliamlara sesiz kalmayacağız" diye konuştu.

KARS

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde yaşananlara Kars'ın Dağpınar Belediyesi'ne yaptığı ziyarette tepki gösteren BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Hükümetin Kürtlere soykırım uyguladığını söyledi. Askeri ve siyasi operasyonların hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Birtane, "Bizler diyoruz ki bu Kürt halkına karşı yapılan bir kırımdır. Basında daha çok kimyasal silah kullanıldığı yönünde haberler gerillaya yönelik operasyonlar yapıldığını görüyoruz. Türk ordusu ve Türk hükümeti tarafından operasyonlar inkar edilmiştir. Biliyoruz ki bu kimyasal bombardımanlar sonucu cesetler yanmış, paramparça olmuş ve tanınmaz hale gelmiştir. Türk basını yine suskunluğunu bozup haberleri vermemiştir. Hükümet bu katliama bir kılıf uydurana kadar susacaktır. Türk medyası yandaşlığını yaparak kendilerine göre yapacaklardır" dedi.

İZMİR

BDP İzmir il binası önünde yapılan açıklamada, sık sık " Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Serhildan", "Kürt halkı sahipsiz" değildir sloganları atıldı. Açıklamaya EMEP, SDP, EDP, ESP il başkanları ve yöneticilerde destek verirken, polis BDP il binası önündeki caddede yoğun önlem aldı. BDP İzmir İl Eş Başkanı Fuat Mikail oğlu hazırlanan basın açıklamasını okudu. Askeri vesayete son vererek ülke idaresini bütünüyle eline alan AKP, denetimine aldığı ordu eliyle Kürdistan tarihinin en büyük katliamlarından birine imza attığını belirten Mikailoğlu " Bu alçakça katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve mazlum Kürt halkına başsağlığı diliyoruz" dedi. Bu saldırıyla birlikte İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yaptığı "terör" tanımına uygun olarak Kürt sivil halkının da bilinçli bir şekilde savaşın hedefi haline getirildiğini kaydeden Mikailoğlu, bakanın AKP'nin bilinçli bir tercihi olduğunu ve AKP'nin ustalık döneminde ne yapmak istediğinin aleni bir şekilde söylediğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanın "iyi şeyler olacak" müjdesi ardında binlerce kişinin tutuklandığını hatırlatan Mikailoğlu, Başbakan Bülent Arınç'ın "Kürtlerin tüm haklarını tanıyacağız" sözünün arkasında bu katliamın yaşandığını ifade etti. AKP hükümetinin ustalık döneminde sivil halkı katlederek gerçek çözüm niyetini ortaya koyduğunu kaydeden Mikailoğlu, kentlerde gözaltı ve tutuklamalarla AKP'nin Kürt muhalefetine savaş açtığını sınır köylerde de alçak katliamlarla Kürtleri alenen cezalandırdığını söyledi. Yaşanan katliamdan dolayı AKP'nin Kürt halkından acilen özür dilemesi gerektiğini ifade eden Mikailoğlu, "AKP hile ve kirli savaş yöntemlerinde ısrar ederek sonuç alacağına inanıyorsa fena halde aldanıyor. Hiç bir çözüm getirmeyen savaşta ısrar etmek insanlık suçudur, günahtır, zulümdür" diye konuştu. Açıklama ardında kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı.

BATMAN

Batman Halk İnisiyatifi çağrı yaparak, 35'i aşkın kişinin yaşamını yitirmesini kınadı. Batman'da yarın esnafların kepenkleri kapatacağı öğrenilirken, BDP Batman İl örgütü ise, yarın kitlesel basın açıklaması yapıp, AKP il binası önüne siyah çelenk bırakacağı öğrenildi.

AĞRI

Şırnak'ın Uludure (Oilaban) İlçesi Ortasu (Roboski) Köyü'ndeki katliam, yarın Doğubayazıt'ta kitlesel basın açıklamasıyla protesto edilecek. BDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı İsa Özer, Şırnak'ta Kürtlere yönelik bir katliam uygulandığını belirterek, yaşananları ilçede kitlesel olarak protesto edeceklerini belirtti. Özer, "Yaşanılan katliama Kürt halkı olarak sesiz kalmayacağız. Buna tepkimizi yarın saat 11.00'da ilçe binamız önünde kitlesel basın açıklamasıyla yaşanan vahşeti protesto edeceğiz. Bunun için bütün Doğubayazıt halkını yarın yapılacak olan açıklamaya davet ediyoruz" diye konuştu.

DİYARBAKIR

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Diyarbakır Şubesi, TSK'ya ait savaş uçaklarının köylüleri hedef alarak 36 kişiyi öldürmesini açıklama ile kınadı. Şube binasında açıklama yapan Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Medeni Alpkaya, "Açıktan katliamlar yaparak Türkiye nereye gidebilir" sorusunu sordu. Alpkaya, "AKP Hükümetine sesleniyoruz. Senin adaletin bu mu? Bir taraftan katliamları yaparken diğer taraftan son dakika haberlerine düşmesini engellemek hangi hukukla hangi ölçüyle açıklarsınız" dedi.

SİVEREK

Urfa'nın Siverek İlçesi'nde de BDP İlçe Örgütü, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde sivillere yönelik yapılan katliamı kınadı. BDP ilçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, "Katil Erdoğan", "Katil AKP" sloganları attı. Kitleye hitaben konuşan BDP İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, Uludere'de yaşananların vahşet olduğunu ifade ederek, bu katliamın Başbakan Erdoğan ve Fetullah Gülen iş birliği ile yapıldığını söyledi. Ayyıldız, AKP'nin Kürtler üzerinde imha politikasını yürüttüğü ancak Kürt halkının mücadelesinden vazgeçmeyeceğin belirtti.

VİRANŞEHİR

BDP Viranşehir ilçe binasına siyah bir bez asıldı. BDP ilçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP İlçe Eşbaşkanları Halis Aktaş, Birgül Özkara, Viranşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Burun ve çok sayıda yurttaş katliamı kınadı. BDP İlçe Eşbaşkanı Halis Aktaş, bir vahşet yaşandığını ve bu duruma sessiz kalmayacaklarını söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının kılıfa uydurma olduğunu belirten Aktaş, bu durumun AKP'nin ikinci demokratikleşme paketinin bir hediyesi olduğunu söyledi.
Açıklama ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Öte yandan İlçe Otogarı esnafı ise kepenk kapatarak siyah bez astı.

HEWLER

Kürdistan Yurtsever Gençliği, PÇDK, Enfal Mağdurları ile Dayanışma Örgütü Kurdocide- CHAK, Özgür Yurttaş Hareketi ve Kürdistan Özgür Kadınlar Örgütü üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, Hewlêr kentinde bulunan Federal Kürdistan Bölge Parlamentosu önünde bir araya gelerek Uludere'deki katliamı protesto etti. Grup adına açıklamayı okuyan Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi yöneticilerinden Mam Hejar, katliamın devlet ve AKP hükümeti tarafından planlanıp gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen tecride dikkat çeken Hejar uygulamanın kabul edilemez olduğunun altını çizerek, Öcalan ürendeki tecridin sonlandırılmasını ve tutuklu bulunan Kürt basın kurumu çalışanlarının biran önce serbest bırakılmasını istedi.

ADANA

Adana'da emek grupları BDP il binası önünde bir araya gelip, İnönü Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi polis BDP il binası önüne yığınak yaparken, BDP Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, BDP, İHD, Halkların Demokratik Kongresi ve KESK üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüşe öncesi yola barikat kuran polis, kitlenin yolu trafiğe kapattığını bahane ederek, kitlenim yürüyüşe geçmesine bir süre izin vermedi. Bu esnada kitle sıkça "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarını attı. Kitle polis ablukası altında İnönü Parkına doğru yürüyüşe geçti. Grup, "Katil devlet hesap verecek", "Katiller halka hesap verecek" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganlarını atarak İnönü Parkı'na geldi. BDP ADana İl Başkanı Seyfettin Aydemir, katliamın devlet tarafından plan bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Ardından basın açıklamasını Halkların Demokratik Kongresi Üyesi Güven Boğa okudu. Boğa, devletin yürüttüğü kirli savaşta yaşamını yitiren gençlerin evlerine düşen ateşin herkesin ortak acısı olduğunu vurguladı. Boğa, "Bugün Uludere'de yaşanan katliam AKP hükümetinin iflasıdır. Hükümet bu katliamdan birinci derecede sorumludur. Bu katliam ve son dönemlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalar Kürt sorununun siyaseten-görüşerek ve barışçıl yöntemlerle çözülme ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Sürecin bu noktaya gelmesinde asıl sebep yıllardır inkâr ve imha politikalarından yana tavır alan siyasal iktidarlardır" diye konuştu.

ANKARA

KESK Yürütme Kurulu, Şırnak Uludere Ortaksu (Roboski) Köyü'nde yaşanan katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamda, savaş uçaklarının yaptığı bombalama sonucunda 35 ten fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtilerek, Ülke adeta Irak'a, Afganistan'a dönüştürülmüştür" dedi. Açıklamada, bombalamadan sağ kurtulanların söylediklerine atıfta bulunularak, "Katliamın MGK toplantısı ardından yaşanması da bu şüpheleri ayrıca güçlendirmektedir" denildi. Açıklamada ayrıca, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "Faşizan" çağrışımlı açıkları ile "Gece gündüz hava kara operasyonları sürecek" yaklaşımının ülkeyi içine soktuğu çıkmazın bu katliamla bir kez daha ortaya çıktığı belirtilerek, "Yaşanan katliam, Mustafa Muğlalı Karargâhının adı değiştirilse de ikinci bir Muğlalı faciası yaratan zihniyetin değişmediğini, hala iş başında olduğunu göstermektedir. Dersim'de olduğu gibi yaşanan katliamlardan sonra kuru bir özür dilemenin ardına sığınıp, Maraş katliamında yaşamlarını yitirenleri anmak isteyenlere copla gaz bombalarıyla müdahale ettiren zihniyetin dün Ortasu Köyünde yaşanan katliamdaki sorumluluğu tartışılmaz" denildi.
Açıklamada, TSK'nın "Geçiş yoluydu, eylem istihbaratı" gibi gerekçelerle yaptığı açıklama eleştirilerek, şunlar kaydedildi: "Saldırıların göz göre göre sivil halkı hedef alan bir noktaya gelmesinde sorumluluğu olanlar derhal araştırılarak açığa çıkarılmalı ve yargı önünde hesap vermelidir. Ve bir kez daha bu ülkenin kanayan yarası olan Kürt sorunun katliamlarla, savaşla çözülemeyeceğini vurguluyor, sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için hiç vakit kaybetmeden somut adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Sivillerin katledilmesini kınıyoruz. Operasyonların durdurulması, kimsenin ölmemesi, daha fazla kan ve gözyaşı dökülmemesi ve barış ortamının tesis edilmesi için herkesi üzerine düşen görevi yapmaya davet ediyoruz."

İSTANBUL

Kürt meselesinde tekrardan 1990'lı yıllara dönüş olarak değerlendiren Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkiye'nin 90'lı yılların kör düğümüne mahkûm olduğunu söyledi. Hükümetin bitmek bilmeyen 'KCK' operasyonlarıyla yıllardır seçilmiş Kürt siyasetçilerin, insan hakları savunucularının, gazetecilerin yıllarca cezaevinde tutulduğunu belirten Gürsoy, "İçişleri Bakanlığı'ndan tüyler ürperten açıklamaların yapıldığı dönemde bir sabah dehşet içerisinde öğreniyoruz ki, sınırda çok sayıda sivil insan asker bombardımanıyla katlediliyor. Bunun bir açıklaması olamaz, bu kaza değildir" dedi. Roboski Katliamını barışa ket vuracak provokatörce bir saldırı olarak değerlendiren Gürsoy, "Hükümet bu saldırının açıklamasını bir an önce yapması gerekiyor" dedi. Olay sonrası devletin resmi kurumlarının olay yeri incelemeleri yapmamalarına tepki gösteren Gürsoy, "Bombardıman sonrasında devletin resmi kurumları inceleme yapmaması kabul edilemez bir ihmaldir. Haberlerden takip ettiğimiz kadarıyla köylüler traktörlerle olay yerinden cenazeleri alıyor. Bu tüyler ürperten manzaralar gerçekten ve çok üzücü" dedi. Türkiye'de barışa en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde bu saldırının sonuçlarının çok ağır olacağını belirten Gürsoy, barışı isteyen Türk ve Kürt bütün kesimleri saldırıya karşı tepki göstermeye çağırdı. Gürsoy son olarak, hükümetin saldırıdan ötürü Kürt ve Türkiye halkında bir an önce özür dilemesi gerektiğini dile getirdi.

MUŞ

Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde yaşanan katliam yarın Muş merkezde protesto edilecek. BDP Muş il örgütü yarın saat 12.00'da belediye önünde yapılacak açıklamaya bütün Muş halkını davet etti.

DİYARBAKIR

MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Selahattin Çoban ile birlikte 4 kişilik bir heyet 36 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısının yaşandığı Roboski'ye doğru yola çıkarken, KESK, TMMOB, ÖVDER, Belediye İş, BELÇAD, Genel İş, Diyarbakır Tabipler Odası, MAZLUMDER, ÇHD, Dev Sağlık İş ve TİHV ise yazılı açıklama yaparak, saldırıyı kınadı. "Kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuz çok açık bir biçimde ortaya çıkmıştır" ifadesinin yer aldığı açıklamada, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde gerçekleştirilen katliamın katilleri lanetlendi. Yaşananlara kayıtsız kalınmayacağının belirtildiği açıklamada, kurumların bir heyetle, incelemelerde bulunmak üzere katliam bölgesine gitmek Roboski Köyü'ne gideceklerini duyuruldu.

DÖKH açıklama yaptı

DÖKH'ün Diyarbakır İl binasında yaptığı açıklamada katliamı kınadı. DÖKH adına açıklama yapan BDP Kadın Meclisi Sözcüsü Kibriye Evren, "Onurlu,direnişçi ve yiğit Kürt kadınlarına çağrımızdır! Gün direnme günüdür! Gün Katledilen çocuklarımızın şehadetlerine yoldaş olmanın, bu vahşete karşı Kürt tarihinin onurlu duruşunu bir daha gösterme günüdür. Katliam ve zulmü direniş ile boşa çıkarma dışında hiçbir yol ve yöntem kalmamıştır. Önderlerimiz Şeyh Sait, Seyit Rıza,Qazi Muhamet,Mazlum Doğan, Zilan, Beritan, Besé ve Başkan Apo'nun bize verdiği kahraman halk gerçekliğine göre her yeri direniş alanına çevirelim" dedi.

Emek Partisi Bölge Örgütü de, yaptığı yazılı açıklama ile katliamı kınadı. "Katliamı lanetliyor; halkımıza başsağlığı diliyoruz. AKP Hükümetinin halkımızın demokrasi ve özgürlük mücadelesini bastırmak için sürdürdüğü askeri ve siyasi operasyonlara, sivil halkın ve çocukların katledildiği bombardımanlar eklenmiştir" sözleriyle devam eden açıklamada, yapılan katliamın raslantı olmadığına vurgu yapıldı.

URFA

BDP Urfa İl Örgütü'nün Karakoyun İş Merkezi önünde yaptığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Burada açıklama yapan BDP İl Eşbaşkanı Mehmet Vural, her türlü kirli savaş yöntemlerinin halkın üzerinde uygulandığını belirterek, Uludere'de meydana gelen olayın açık bir katliam olduğunu vurguladı
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hasip Kaplan Tavsancalida Halka Seslendi
BDP milletvekilinin Tavsancali ve çevresi ile buluşması ve halka seslenişi ...

Haberi Oku