Omaro ve Çevresi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Leyla Eken , Afrika'da Bir Omarolu Bölüm 2
BÖLÜM 1 Okumak için TIKLA

Tavsancali.Net Özel HABER


Afrikada yasami biraz anlatirmisiniz
Afrikada hem iyi hem kötü cok sey yasadim. Orasi bambaska bi dunya. Ben Danimarkada dogdum ve Danimarkada buyudum, ve burda herseye imkanim oldu (örnegin okul, hastane, ilac, eylence, su yemek vs.). Danimarkada imkanlar cok oldugu icin hayatta cok kolay gelir. Afrikaya gittigimde 1 günde hayatim degisti. Sanki 400 sene zamani geriye almislar gibiydi. Elektrik ve su yoktu. Cogu insan hasta ve ülkedeki insanlarin cogu cok fakirdi. Ben kuraklik zamaninda ordaydim ve onun icin cok zor gunler gecirdik. Danimarkada alistigim imkanlara zit bi yerdi ve alismak zaman aldi. Hastaliklar yok yaygin bir yer ve cogu millet örnegin HIV, Aids, sigta ve dang hastaliklara yakalanmistir ve hastanelerin önu insanlarla doluydu. Kimin parasi varsa onu ön siraya aliyorlardi.

Afrikanin insani cok yardim sever ve guler yuzlu, ve bu beni cok etkilemisti. Hickimse selam vermeden yanindan gecmezdi. Tanzanya da 130 farkli kabile var ve her kabilenin kendine özgü dili var. Onun icin cok zorluk cektik. Tanzanya ve Zanzibar ana dili swahili. Afrikaya gitmeden önce swahili dersi aldim. Orda bir tek swahili ve ingilizce konusuyorduk. Afrikada Masai insanlarlada calistim. Cok farkli bir kabile. Kabilede 1 erkek var ve bu erkeyin 20 karisi var ve yaklasi 60 cocugu. Cig et yiyorlar ve kan iciyorlar. Orda cocuklara ögretmenlik yapiyordum. Cok degisik insanlar var bu koca afrikada. Anlatilacak o kadar cok varki nerden baslayacagimi bilmiyorum. Malesef Cogu gunler kuru ekmekle geciyordu, ve meyve. Ama Allah orda bir guc/sabir veriyorki anlatilmaz. Orda Sukur etmeyi birkez daha ögrendim ve hamd olsunki herseyimiz var. Ve insan Allaha daha yakin oluyor. Cogu cocuk yetim ve sevgiye muhtac. Bir gulus onlar icin yeter. Annenin ve babanin kiymeyini daha iyi anliyorsun. Orda hep sukur ettim, ve onlardan sagolsunki onlarin sayesinde kenimi daha iyi tanidim.



Suan ne gibi yardim ve projeler gundemde.
Afrikaya cok yardim topladim. Aslinda ben toplamadim, millet kendisi bana gelip para veriyordu. Herkez elini uzatti. Allah hepsinden razi olsun. Yurtdisindaki yardim eden cok kisi var, onlarada ayri ayri tesekkur etmek istiyorum beni destekledikleri icin ve paralari bana yolladiklari icin. Toplam 83.000 Danimarka kronu toplandi ve halen yardim eden kisiler var. Bu paralar bazi projeler icin gitti. Paranin 30% Tanzanya ya gitti ve 70% Somaliya ya gitti (orda kuraklik cok oldugu icin). Ve kurban bagislarimizda Kenya’ya gitti.

Tanzanya ya verilen bagis:
- 213 cocuga 30 gun yemek
- 7 cocuga okul formasi
- Oyuncak (ip, yop, kalem, kagit, cocuk oyunlari vs.)
- Sinif Masalari ve sandalyeler (oturma yeri)

Ve bu yardimlar Dar es salaam daki en fakir okullara gitti ve Targeta daki cocuk esirgeme yurduna.

Ayrica yep yeni Musliman bir cocuk esirgeme yurdu yapildi. Adini “Mwandaliwa Islamic Orphanage” koyduk. Cok buyuk degil ama hic yoktan daha iyi. Ben ordayken temelini atik ve gittigimden sonra bitirdiler.

“One Stop center” adli projeyede destek verdik. Merkez ögrencileri icin ulusal sinav tutmak icin kayitli bir lise, ve okulda masalar eksikdi- cok acil masa yapilmasi gerekliydi. Hükumet okulu ziyaret etti,ve sahip olduklari masalarin kirik oldugunu gördüler. Ve okulu bir sure kapatmaya karar verdiler, cunku sinavlar vs. İcin standartlar iyi degildi. Ordaki okuyan cocuklarin cogu yetim. Bizim bagis sayesinde, simdi okulun masalari var. Tanzanya daki takim lideri Zoe Stroebel-Haft bana yazdigi mektup.

"We have completed the desk project for One Stop Center.  We will be delivering them to the Center tomorrow. Your donation is helping a Center which houses teenagers coming from very hard backgrounds, many who no longer have parents. The desks were very urgent as the Center includes a Secondary School, currently registered to hold national examinations for the students.  The government came to inspect the school and told the Center that the current desks they have will not suffice as they are broken.  Thanks to your donation, the school will now have desks as well as be able to participate in the examinations which will allow the students to continue their schooling. Thanks Leyla and your group.”

Paranin bir kismida HIV/Aids projesine gitti. Ben ve ordaki bazi arkadaslarim HIV/Aids Projesi baslattik. Hastanelerde, kiniklerde ve Dar es salaam daki bazi köylerde (örnegin Bahari Beach, Kunduchi, Afrikana, Mwenge) kampanyalar baslattik ve ordaki insanlari bilgilendirmek amaciyla seminerler veriyorduk. Seminerleri tutmak icin para lazimdi (kondom, kalem, kagit gibi vs. Seyleri almak icin).

Ve Somalia’ya verilen bagis:
- 94 aileye barinak
- 1.014.284 litre su
- 284 cibilik (Bagzi hastaliktan korunmak icin. Ôrnegin sitma hastaligi).
- 71 yardim paketleri (Hastane yardimi vs.)

Yardim etmek istiyorsaniz bana ulasa bilirsiniz. Simdilik 1 projemiz daha var. Tanzanya – Dar Es Salaam – Bagamoyo/Kiharaka Köyunde 15 dönumluk bir arsa aldik (ART IN TANZANIA organizasyonu) ve orda bir okul yaptiriyoruz. Kiharaka fakir bir köy, ve nufusu yaklasik 4.000 kisi - nüfusu artmaktatir. Köyde sadece 1 okul var.

Kari Karhonon: ”To do the basic school for startup it is easiest to start with Nursery School that can then be extended to primary School level. In Kiharaka village at Bagamoyo we have about 15 acres plot, a huge one. It can accommodate lots of facilities and buildings. The village has some 4,000 people living in it and the population is increasing as people move from the rural villages towards Dar es Salaam. There are several hundred kids at nursery school age and not a single facility.”

Kari’in yazdigi gibi okul ilk basta ana okul olacak (Nursery) sonrada (Nursery ve Primary) cocuklarda okuyacak Allah izin verirse. Bu projede sizin desteginiz cok önemli. Yardim etmek isterseniz bana ulasabilirsiniz haftanin 7 gunu 24 saati. Facebookta bana ulasabilirsiniz.


Burdan genclere ve okurlara mesajiniz
Sizlerde benim gibi elini uzatabilirsiniz. Unutmayinki 1 kisi binlerce kisiye yardim edebilir. Afrikaya gitemeyi hayaliniz varsa kesinlikle gidin. 

BÖLÜM 1 Okumak için TIKLA

Tavsancali.Net Haber Ajansi Özel Haber
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hasip Kaplan Tavsancalida Halka Seslendi
BDP milletvekilinin Tavsancali ve çevresi ile buluşması ve halka seslenişi ...

Haberi Oku