Güncel:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Çocukları Bekleyen Tehlike

- Okul çantalarının gereğinden fazla doldurup ağır olması çocuklarda ciddi problemler oluşturduğu belirtildi.

Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Fizyoterapistlerinden Cengiz Han, konuyla ilgili olarak ailelere uyarılarda bulunarak, "Okulların açılması ile okula yeni başlayacak olacak çocuklarımızın aileleri heycanları ve tecrübesizlikleri ile çocukların çantalarını gereğinden fazla doldururak olması gereken maksimum çanta ağırlığını aşmasına sebep olmaktadırlar. Bu durum Çocuğun omurgasında ciddi problemler oluşturmaktadır" dedi.

Mevcut yeni sistemde çocukların 66 aylıkken okula başlamalarına dikkat çeken Fizyoterapist Cengiz Han, "Eğitim sisteminin değişmesiyle birçok konu tartışılırken maalesef ki çok önemli bir husus atlanılıyor. Mevcut yeni sistemde bilindiği üzere çocuklarımız 66 aylıkken okula başlıyor ve fiziksel gelişim süreci göz ardı ediliyor. Vücut mekanizmasının en önemli destek yapısı ve hayati sistemleri koruyan omurga yapılarımız normal bir gelişim süresince gövde ağırlığımız, postür(ayakta serbest haldeyken vücut görünümü) duruşumuza ve yürüyüş paternimize(şekil,tarz) göre normal olması gereken şekil değişikliğine giderek gövde yükünün ergonomik olarak aktarılmasını sağlar. Fakat gelişme sürecinin önemli ve erken zamanlarından olan 5 yaşında ki bir çocuğun vücut postürü dış etkenlerden önemli derecede etkilenmektedir. Okulların açılması ile okula yeni başlayacak olacak çocuklarımızın aileleri heycanları ve tecrübesizlikleri ile çocukların çantalarını gereğinden fazla doldururak olması gereken maksimum çanta ağırlığını aşmasına sebep olmaktadırlar. Bu durum Çocuğun omurgasında ciddi problemler oluşturmaktadır. Vücut mekanizması bir zincirin halkaları gibi düşünülürse omurgada oluşacak problemler diz, ayak bileği, kalça eklemi ve omuz eklemlerinde problemlere yol açabilmektedir. Çocuğun sırtına yüklenen gereksiz ağırlık ile çocuk taşımak için öne doğru fazla eğilerek kamburlaşmaya, çantanın askısını tek taraflı takarak ‘C’ yada ‘S’ skolyoz eğriliklerine yol açabilir ve boy uzamasına engel olabilir. Oluşabilecek bu rahatsızlıkların çocuklarımızın ileride sosyo kültürel yönden kendilerini kötü hissetmesine yol açabilir" diye konuştu.

"ÇOCUKLARA HANGİ ELİNİ KULLANACAĞI YÖNÜNDE ISRARCI OLMAYIN ?"

Yazmayı yeni öğrenen çocuklara hangi elini kullanacağı yönde baskı yapılmasının doğru olmadığını da kaydeden Han, "Bir diğer önemli bir hususta ailelerin, yazmayı yeni öğrenen çocuklarına sağ ellerini kullanmaları için yanlış yönde ısrarda bulunmalarıdır. Sol tarafı dominant olan çocuk, ailesinin ısrarı ile yemek yeme ve yazı yazma için sağ elini kullanmaya çalışıp başarısız olup psikolojik olarak huzursuzluk duyabilir. Sol tarafı dominant olan çocuklar kendi becerilerine göre uzuvlarını kullanarak beynin dominant hemisferini(beyin lobu) daha çok geliştirip, sağ tarafı dominant olan çocuklara göre daha başarılı olabilirler. Bu nedenle çocuklarımızı okula gönderirken çantalarına o günkü ders programına göre ve ihtiyacına göre fazla olmayacak şekilde ihtiyaçlarını koyup, düzgün taşıma yöntemleri ile çantasını taşımayı öğretmeliyiz. Yazı yazma ve yemeğini yemesi için çocuğun el kullanımını serbest bırakmalı kendi dominant tarafının gelişmesini serbest bırakmalıyız" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi
12 Martta Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi

Haberi Oku