Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Tablet piyasası Nokia'ya mezar olur mu?

Nokia önümüzdeki sene ilk ciddi tablet bilgisayarını piyasaya sürecek (cep telefonundan hallice oldukları için Nokia 770 ve N800 modellerini saymıyorum). Pek çok firmanın çıkarttığı yeni ürünleriyle hezimete uğradığı, Apple'ın dominize ettiği sektörde böyle bir adım atmak biraz cesaret işi. İşin ucunda milyon dolarlar kaybetmek olsa da Nokia burada hem markasının sadık müşteri kitlesine, hem de birlikte çalıştığı Microsoft'un yeni Windows 8 işlemcisine güveniyor.

Daha önce bir nevi şehir efsanesi gibi bahsedilen ve Nokia tarafından net bir şekilde onaylanmayan tabletin Haziran 2012'de satışa çıkması kesinleşti ve Nokia Fransa'nın başkanı tarafından resmen açıklandı.

Microsoft yeni işletim sistemi "8"le ilgili bilgisayarlar için ne zaman sunacağı konusunda kesin bir tarih vermemekle birlikte sektörde 2012'de sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Windows 7, 2009'da piyasaya sürülmüş ve firma her 3 senede bir platformu güncelleyeceğini hali hazırda duyurmuştu.

Nokia akıllı telefon sektöründe Apple'ın iPhone'u ve Androidli Samsung ve HTC gibi telefonlar tarafından ezilmeye başladığında kendine yandaş olarak Microsoftu seçmiş ve ikili güç birliğine gitmişti.

Böylece Microsoft operasyonlarını, Windows Phone'u mevcut Android ve Apple iOS'tan sonra 3. standart akıllı telefon işletim sistemi olarak üretmek üzere tekrar şekillendirdi. Elbette Microsoft'un bu kararı vermesinde Nokia'nın kendisine, üreteceği 1 milyardan fazla akıllı telefonda (Çarşamba günü Avrupa'da satışa sunulan Lumia 800 gibi) bu işletim sistemini kullanacağı taahüdünü vermesi de var.

Nokia'nın sözcüsü, başarıya dair beklentileri soruluğunda konuya temkinli yaklaşıyor ve "Şu anda akıllı telefonlara özellikle de Lumia 800'e odaklanmış durumdayız. Tüm dikkatimizi buna veriyoruz." diyerek kibarca soruları yanıtsız bırakıyor.

Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Elop ise konuya dair "Windows 8'li telefon Lumia kullanıcıya tamamen kendilerine odaklanmış bir deneyim vaad ediyor. Kullandığınız zaman göreceksiniz ki bu sadece bir akıllı telefon değil farklı ihtimallere açılan tamamen yepyeni bir deneyim. Biz burada değerlendirmeye müsait çok büyük bir fırsat görüyoruz" dedi.

Analistlerin öngörülerine göre önümüzdeki 4 yıl içinde tablet bilgisayar sektörü büyük bir yükselişe geçecek ve satışlar patlayacak.
Elbette bunu tahmin etmek için uzman veya analist olmaya da gerek yok. Günümüzün gereksinimlerinin bizi neredeyse 7/24 mobil bir hayata ittiği bir gerçek.
Lakin uzmanların projeksiyonlarındaki rakamlar oldukça ilgi çekici, bunlara göre satışta tablet rakamları 2015 sonunda bilgisayarlarınkini yüzde 60 oranında geçmiş olacak. Elbette sektörün MP3'lerde olduğu gibi 1-2 markanın tekelinde olacak şekilde büyümesi de mümkün. Nitekim Apple ve Samsung an itibariyle rakiplerine karşı ezici bir üstünlük sağlamış durumda ve asıl rekabet bu 2 firma arasında devam ediyor.

Nokia'nın böyle zorlu bir ortamda kendisine sağlam bir yer bulup bulamayacağını şimdiden bilmek biraz zor.

http://twitter.com/@selinkunt

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku