Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Süper Mario sert düşürdü!

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
FİRUZE OTAY
[email protected]

Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın yüzde 1,25 olan gösterge faiz oranını 25 baz puan indirimle yüzde 1'e çekmesi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alımına yönelik yaptığı katı açıklamalar piyasaları salladı.

ECB Başkanı Draghi, " ECB'nin, üyesi olmayan IMF'ye borç para vermesi yasal değil" açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu akşam başlayacak olan AB Liderler Zirvesi öncesinde Avrupa'nın ikinci bir şansı olmadığını ve tüm dünyanın hızla Avrupa'nın karar almasını beklediğini açıklaması da piyasalardaki gerilim katsayısını artırdı. Piyasaların gündeminde, kritik AB Liderler Zirvesi'nden çıkacak kararlar yer alıyor. 

Günün son kritik verisi ise Avrupa Bankacılık Otoritesi'nden geldi. Otorite, Avrupa bankalarının toplam sermaye açığını 114,7 milyar euro olarak tahmin etti. Otoritenin tahminlerine göre sermaye açığı Fransız bankaları için 7,3 milyar Euro, Portekiz bankaları için 7 milyar Euro, İspanyol bankaları için 26,2 milyar Euro, İtalyan bankaları için 15,4 milyar Euro, Yunan bankaları için 30 milyar Euro, Alman bankaları için ise 13,1 milyar Euro.

Ayrıca otorite bankalara yeniden sermayelendirme planlarını bankacılık regülatörlerine sunmaları için 20 Ocak 2012'ye kadar da süre verdi. Planların Haziran ayı sonuna kadar da yerine getirilmesi gerekiyor.
Özellikle bankacılık hisselerini vuran bu gelişme, borsalarda sert düşüşlerin yaşanmasında ciddi ölçüde etkili oldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 1.639,60 puan ve ortalama yüzde 2,97 oranında değer yitirdi.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 1.285,52 puan düşerek 53.499,25 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,35 oranında değer yitirdi.

İlk seanstaki 354,08 puanlık düşüş dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 1.639,60 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2,97 değer yitirdi.

DOLAR VE EURO YÜKSELDİ
Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,8380 liradan alınan dolar 1,8420 liradan, 2,4510 liradan alınan euro 2,4560 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,8390 lira olan dolar güne 1,8350 liradan, 2,4580 lira olan euro 2,4620 liradan başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,8410 lira, en yüksek 1,8440 lira, satışta en düşük 1,8460 lira, en yüksek 1,8520 lira seviyesinde işlem görüyor.

Borsada 2,97 oranında düşüş yaşanmasının sebeplerini uzmanlara sorduk. İşte iki uzmandan, iki farklı piasa yorumu...

YF Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Hakan Tezcan, piyasadaki sert düşüşün Avrupa Merkez Bankası'nın 25 baz puan faiz indirimini açıklamasına bağladı.

PİYASALAR ALLAK BULLAK!
Beklenmeyen, sürpriz olan Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin ikincil piyasada aktif olarak rol oynayacağına dair beklentileri karşılayacak bir açıklaması olmadı. O da piyasaları allak bullak etti. Temel olarak beklenti bugün ve yarın devam edecek olan AB Liderler Zirvesi'nde mali birlik sağlama konusunda somut bir adım atılacağı, bu somut adımın atılması durumunda da ECB'nin daha aktif olarak ikincil piyasalarda bono alımları yapacağı şeklinde özetlenebilecek bir senaryo üzerine kuruluydu.

SENARYO GEÇERSİZ KALDI!
ECB'den bu beklentileri karşılayacak bir açıklama gelmemesi, kurulan tüm senaryonun şu aşamada geçersiz kalmasına neden olmuş görünüyor. Bununla ilgili yarın AB Liderler Zirvesi'nden çıkabilecek somut bir karar tekrar bu yöndeki beklentilerin karşılanması anlamına geleceği için piyasalarda sert bir tepkiye neden olabilir.

"ÖNCE SAT, SONRA BEKLENTİLERİ SATIN AL"
Kısa vadede "önce sat, sonra beklentileri satın al" modu geçerli olduğu için kısa vadede bu beklentinin gerçekleşmemesi o riski almak istemeyen yatırımcılar tarafından hızla realize ediliyor.

Acar Yatırım araştırma müdürü Zeynel Balcı, ECB'nin faiz indirimini açıklamasından sonra piyasaların yükseldiğini fakat Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı açıklamalardan sonra piyasanın sert bir düşüş yaşadığını belirtti.

SEBEP FAİZ İNDİRİMİ DEĞİL!
Piyasadaki sert düşüş ECB'nin faiz indirimiyle alakalı değil. Mario Draghi açıklamalarından sonra borsa düştü. Piyasa bir süreden beri 9 aralık zirvesiyle ilgili olumlu beklentileri fiyatlıyordu.

DRAGHİ AÇIKLADI, PİYASA DÜŞTÜ!
ECB Başkanı o beklentilerin tersi şeyler söyledi. Borç kriziyle ilgili mücadelede ECB tahvil alımı konusunda sınırsız olmadığı, borç krizindeki ülkelere finansman sağlamasının yasal olmadığı gibi açıklamalar yaptı. Piyasanın bir süredir fiyatladığı şeylerin gündemin tam tersi bir şey oldu.

GÖZLER ARTIK ZİRVE'DE!
Şimdi gözler Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde. Ordan çıkacak kararlar yine önemli olacak tabi ama Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları piyasanın olumlu fiyatlamasını tersine çevirdi. Piyasanın böyle sert tepki vermesini nedeni budur. ECB, IMF üyesi değil demesi ve borç krizindeki ülkelere finansman sağlaması yasal olmadığını söylemesi piyasanın inandığı, fiyatladığı bir çok şeyin tersine oldu.

Benim yorumum piyasanın Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarından sonra tersine döndüğü yönünde. Faiz indirimi açıklandığında piyasa artıya geçmişti, ABD'deki işsizlik verileri de açıklandıktan sonra piyasa düşüş göstermedi. Faiz indiriminden kaynaklanmıyor bu düşüş, ama ECB Başkanı Draghi'nin konuşmasının ardından piyasa sert düştü.  






Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku