Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Merkez müdahalesi yakın mı?

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Serbest piyasada doların satış fiyatı 1,8400 lirayı aştı. İstanbul serbest piyasada geçen haftayı 1,8230 kapatan dolar yükselişini sürdürdü. Sabah açılışta 1,8270 liradan açılan doların satış fiyatı yukarı doğru hareketine devam ederek 1,8400 lirayı geçti.

Doların bu yıl içinde geldiği en düşük seviye 1,5000 lira ile nisan ayının başlarında görülmüş, 4 Ekim Salı günü ulaşılan 1,9050 lira da en yüksek seviye olarak kaydedilmişti.

Rekabet Kurumu'nun 12 banka hakkında soruşturma açması kararının ardından İMKB'de işlem gören banka hisselerindeki kayıp yüzde 2 seviyesini aşarken borsa 53 binin altına indi.

Dolarda ise bugün piyasa açıldığından beri hızlı bir yükseliş gözleniyor. Dolar bugün itibariyle 1.85 TL seviyesini aşmış durumda. Sizce bu yükselişin nedeni ne olabilir?

Doların yükselişiyle ilgili sebepleri uzmanlarına sorduk. İşte dolardaki artış ve ardından beklenenler...

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, dolardaki yükselişin sebeplerini hem Avrupa'ya hem de piyasalardaki tedirginliğe bağlıyor.

HALA GÜVENLİ LİMAN
Dolardaki yükselişin sebebi, piyasaya gelen ilk sebep piyasalardaki tedirginlik. Dolar hala güvenli liman olarak görülmeye devam ediyor. İkinci olarak Avrupa'daki borç krizinin yaygınlık göstermesi. Ne yapıyor yaygınlık göstermesi? Dolar Euro paritesi, Euro Dolar paritesi düşüyor. Yani dolar dışarıda değer kazanıyor. Bir diğer neden de bu.

DOLARIN DİRENCİ NERESİ?
Bugün 1.84 - 1.85 makul seviyeler. Kısa zaman için konuşacak olursak 1.87- 1.91 dirençleri burası. Önümüzdeki bu hafta içindeki teknik olarak dirençleri böyle görülüyor. Destek olarak vereceğimiz seviye 1.81 - 1.82 TL aralığı.

İç piyasaya dönersek sorun cari açık. Cari açık tekrardan artmaya başladı. Biliyorsunuz son açıklanan cari açık yıllık bazda da 77 milyar dolar gibi ciddi bir rakama yükseldi. Artı bir de döviz açığı var. Bir parça yabancı çıkışı da yaşanıyor olabilir.

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz ise dolardaki bu tırmanışı temel olarak Avrupa'nın borç krizi nedeniyle piyasalarda olan tedirginliğe bağladı.

YATIRIMCILAR TEMKİNLİ!
Kurdaki yükseliş açıkçası iki nedenden kaynaklanıyor. Avrupa'daki ekonomik rahatsızlık ve belirsizlik artıyor.

İkincisi bizim Merkez Bankamızın para politikasına ilişkin, faize ilişkin yarattığı belirsizlik de etkili oluyor. Fakat temelde Avrupa krizinin yarattığı risk iştahında bir azalma var. Bu da para çıkışına neden oluyor. Yatırımcıları temkinli olmaya itiyor.  Aynı gelişmeyi Euro/dolar paritesinden de izliyoruz zaten 1.35'in altına düştü. Bu da Türkiye'de dolar kurunu tekrar 1.80'in üzerine çıkarttı.

MERKEZ MÜDAHALESİ YAKIN
"Merkez Bankası müdahale eder mi, etmez mi?" diye bekilyoruz şu anda. Merkez Bankası döviz kurununun çok da yükselmesini istemiyor, enflasyona yansıyacağı için. "Gerekirse faizin yükselmesine izin veririm, faiz yükselişin ama kur 1.90'lı seviyeleri geçmesin" gibi bir algımız var bizim Merkez Bankası'ndan.
Tekrar müdahale gelebilir diye düşünüyorum bu hafta içinde.

BORSA ÇÖKTÜ
Borsa içinse durum çok daha karışık.
İlk seansta 53 binlere kadar inen borsa, günü 53 binin de altında tamamladı. Hisse senetlerinde ortalama değer kaybı yüzde 3.16'yı bulduç
Piyasa aktörleri İMKB'nin zaten Dow Jones endeksinin gücü sayesinde yukarıda tutunduğunu, fakat o da çökünce, türk hisselerinin de beraberinde düştüğünü belirtiyor. Aslında ABD'de veriler iyi geliyor. Uzmanlar koordineli bir merkez bankaları müdahalesi olursa piyasanın hızla toparlanabileceği inancında. Fakat beklenti dahilinde olan bu gelişme yaşanmazsa, bu durumda borsada daha da düşüşün mümkün olduğuna inanılıyor.
Şu anda ABD piyasaları Süper Komite'den çıkacak kararı bekliyor. 2013 yılından itibaren 10 yılda 1.2 trilyon dolarlık harcamanın otomatik olarak kesilmesi konusunda anlaşmaya varılamadı.
Aynı harcama planı, henüz plan aşamasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle daha önce ABD'nin en üst kategorideki kredi notunun indirilmesine neden olmuştu.
Ayrıca uzmanlar borsada bugün yaşanan düşüşün çok sert olmasında bankalara yönelik Rekabet Kurulu soruşturmasının da etkisinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku