Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Ayaklı borsa ayaklandı!

İstanbul Kapalıçarşı'da faaliyet gösteren ve ''ayaklı borsa'' olarak tabir edilen serbest döviz piyasası çalışanları, dövizdeki yükselişle birlikle hareketli günler geçiriyor.

Turistlerin hatıra fotoğrafı çektirdiği Ayaklı Borsacıların en büyük sorunu gün sonunda yaşadıkları kulak çınlaması...

Tarihi Kapalıçarşı'da Altıncılar Sokak'ta saat 11.00 dolaylarında piyasaların açılmasıyla birlikte işlerine başlayan ayaklı borsa çalışanları, gün boyu stresli ve heyecanlı saatler yaşıyor.

Günde ortalama 8 saat mesai yapan çalışanların her birinin ortalama 3 telefonu bulunurken, çalışanlar gün içinde 100'ün üzerinde telefon görüşmesi yapıyor. Gürültü bir ortamda ellerindeki telefonlarda müşterileri ile sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını anlatan çalışanlar, özellikle son dönemde dövizdeki yükselişin streslerini ve heyecanlarını artırdığını söylüyor.

DOLARLA MAAŞ ALANLARIN KEYFİ YERİNDE
Bu tür rekor günlerinde işlem hacminin de arttığına işaret eden çalışanlar, günlük işlem hacminin ise tahmin edilemeyeceğini vurguluyor. Ayaklı borsa çalışanlarının bazıları maaşlarını dolar cinsinden alırken, bazıları da Türk Lirası cinsinden maaş kazanıyor. Çalışanlar, bugünlerde dolardaki yükselişin dolar türü maaş alanların yüzünü güldürdüğünü, Türk Lirası maaş alanları ise üzdüğünü söylüyor. Çalışanlar, en büyük problemlerinden birin günün sonunda yaşadıkları kulak çınlaması olduğunu ifade ediyor.

En yaşlı çalışanın 65 yaşında olduğu ayaklı borsada, en genç çalışan ise 18 yaşında. Ayaklı borsa çalışanları, bu piyasaya girmenin ise kolay olmadığının altını çiziyor. Turistlerin de ilgisini çeken ayaklı borsa, son dönemlerde turist kafilelerinin de özellikle ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

22 YILLIK AYAKLI BORSA ESNAFI: BİLARDO OSMAN
22 yıldır ayaklı borsada çalışan ve Kapalıçarşı'da ''Bilardo Osman'' olarak bilinen Osman Ataç, döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ayaklı borsada da hareketliliğin arttığını söyledi. Bu dönemde yerli yatırımcı tarafından talep gelmediğini, ancak özellikle yabancı bankaların dolara olan talebinin güçlü olduğunu kaydeden Bilardo Osman, ''Küresel piyasalardaki belirsizlik son noktalarda olduğu için döviz kısa vadede düşecek gibi görünmüyor. Dolardaki rekor seviyelerle, dolayısıyla bugün de hareketli bir gün geçireceğimize inanıyoruz'' dedi. Çalışanların artık strese alıştığını anlatan Bilardo Osman, ''22 yıldır stresin içinde yaşarsınız buna alışırsınız. Geceleri artık rahat uyuyoruz. Örneğin 1994 ve 2001 krizlerinde daha büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Şimdi vadeli işlemlerden kaçındığımız için çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz'' diye konuştu.

200 KİŞİDEN 50 KİŞİYE
Ayaklı borsanın en kalabalık zamanında 200 kişinin görev yaptığını, bugünlerde ise bu sayının 50 dolaylarında olduğunu belirten Bilardo Osman, çalışanlar arasında güzel bir dostluk bulunduğunu anlattı. Bilardo Osman, yakınlarına bu işi yapmalarını tavsiye etmediklerini söyledi. Türkiye'nin tanıtımına da önemli katkıda bulunduklarına inandıklarını ifade eden Bilardo Osman, ''Sokaktan geçen turistlerin tamamına yakınının ilgisini çekiyoruz. Bizimle fotoğraf çektirmek istiyorlar. Bence Türkiye'nin tanıtımına olumlu katkıda bulunuyoruz'' diye konuştu.

AYAKLI BORSA JARGONU: TAM ALIRIM
Çalışanlardan edinilen bilgiye göre, ayaklı borsada ''Tam alırım'' ifadesi ''Dolar alırım'' anlamına gelirken, ''parayla alırım'' ifadesi de ''Euro alırım'' anlamını taşıyor. Bin haneli rakamlar da konuşma sırasında pratik olması açısından 3 sıfır atılarak yani 100.000 yerine ''100'' olarak ifade ediliyor.

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku