Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Halkbank İran'ın petrol parasını ödemeyi durdurdu

HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Indian Express haber sitesi, Türk Halkbank’ın, Hindistan’ın İran’a olan petrol borcunu ödeme sürecinden çekildiğini duyurdu.

Indian Express, Halkbank'ın çekilmesiyle Yeni Delhi yönetiminin, İran’dan petrol ithalatı için yeni bir yol arayışı bağlamında acil oturum düzenlediğini belirtti.
Oturuma Hindistan’ın maliye, petrol ve dışişleri bakanlığından ve ayrıca Reserve Bank’tan bazı yetkililerin katıldığı bildirildi.
Oturumun ardından Hindistan petrol bakanlığının bu ülkede rafineri sahibi olan beş firmayı gelecek Pazartesi günü için toplantıya çağırdığı açıklandı.
Hindistanlı beş firma 2010 – 2011 mali yılında İran’dan toplam 18.5 milyon ton ham petrol ithal etti.

GÖZLER TÜPRAŞ'A ÇEVRİLDİ
Halkbank, uluslararası kuruluşlardan izinli olarak Türkiye'den Tüpraş'ın ve Hindistan'dan bazı kuruluşların, İran'dan petrol ithal etmesine aracılık ediyordu.
Halkbank'ın kararının, ABD'nin, geçtiğimiz haftalarda, İran Merkez Bankası'yla anlaşma yapan finans kuruluşlarına yaptırım uygulanması yönünde bir anlaşma imzalamasının ardından gözler Tüpraş'a çevrildi. Şimdi en büyük soru işareti, Halkbank'ın, Tüpraş'ın ithalatına yönelik alışveriş sürecinden çekilip çekilmeyeceği.

Buna yönelik en önemli sinyali de geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığı verdi. Enerji Bakanlığı, Tüpraş'a yönelik bir izin için ABD'den yaptırımlara yönelik muafiyet talebinde bulunacağını bildirdi.

İRAN İLE İLİŞKİ İKİ BANKA ÜZERİNDEN
musavirlikler.gov.tr adresinde Tahran Ticaret Müşavirliği tarafından hazırlanan İran'la bankacılık faaliyetlerine yönelik bilgilendirme raporunda, Türkiye-İran bankacılık ilişkilerindeki gelişmeler özetle şöyle değerlendiriliyor;
"İran Merkez Bankası Ekim 2006 tarihinde yayınladığı bir tebliğ ile Dolar bazlı akreditif yerine Euro bazlı akreditif kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bunun sebebi olarak, nükleer enerji meselesi nedeni ile batılı ülkeler tarafından ambargo uygulanması halinde Dolar ile ödemelerde sorunlar yaşanabilineceği şeklinde gösterilmiştir. Nitekim ABD kendi bankalarının İran'a akreditif açmasını yasaklamış olup, üçüncü ülke bankalarının da İran'a akreditif açmaması için de baskı yapmaktadır. 2006 yılının Kasım ayından itibaren bazı Arap ve Avrupa bankalarının İran'a akreditif açmamaları ciddi sonuçlar doğurmuştur.
Ülkemiz ile olan bankacılık işlemlerinde yukarıda açıklanan uluslararası konjonktürden kaynaklanan güvensizliğe dayalı sıkıntılar mevcut olup, ülkemizdeki birçok banka tarafından açılan garanti mektupları İran bankalarınca kabul görmemekte, İran bankalarınca açılan akreditifler ise, ülkemiz bankalarının birçoğunca kabul görmemektedir. Ancak iki ülke arasındaki bankacılık işlemleri daha çok İzmir, İstanbul ve Ankara’da şubeleri bulunan İran’ın Mellat Bankası üzerinden ve Tahran’da temsilciliği bulunan Türkiye Halk Bankası üzerinden yürütülmektedir."

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku