Gündem:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Silahlar bırakıldığında çözüm kolaylaşacaktır

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana'ya silahlar bırakıldığında sorunun çözümünün kolaylaşacağını ifade ettiğini belirtti.

Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Leyla Zana'nın görüşmesine ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmede kendisinin de bulunduğunu hatırlatan Atalay, ''Tabii genel manada görüşme verimli olmuştur ve çok samimi bir hava içinde gerçekleşmiştir'' dedi.
Atalay, şunları kaydetti:
''Görüşmede sayın Zana kendi düşüncelerini ifade etti. Yani şahsi düşüncelerini ifade etti. Genel manada tabii herkesin dileği bu sorunların bir çözüme kavuşması, şiddetin ve kanın sona ermesi. Ama bizim genel olarak bakışımız, Başbakanımızın bakışı, tabii ifade ettiği, silahlar bırakıldığında sorunun çözümü kolaylaşacaktır. Yahut da zaten bizim demokratikleşme adımlarımız var. Zaten bütün vatandaşlarımızın hak ve hukukunu koruma yönünde yürüttüğümüz politikalarımız var bu politikalarımız daha etkili bir şekilde yürüyecektir. Burada sayın Zana'nın bugün basın toplantısında ifade ettiği gibi başlayan görüşmelerin devam etmesi, diyaloğun sürmesi konusunda Başbakanımıza özel, doğrusu hem iltifat etmiştir hem de 'Bunu siz yapabilirsiniz. Bu konuda miletin sizden büyük beklentisi var, umudu var ve siz bu milletin başbakanısınız, ilk adımı siz atmalısınız, bu görüşmelerde daima siz öncü olmalısınız, yani bu konuda sizden beklenti var' diye ısrarla bunu ifade etmişti. Zaten bunu daha önce basında ifade etmişti. Bunlar bir anlamda yinelenmiştir.''

''Özür dileme Uludere ile ilgili değil''

Zana'nın işin özünü ilişkin de bazı düşünceleri olduğunu dile getiren Atalay, şöyle konuştu:
''(Devlet vatandaşından özür diler). Yani o Uludere bağlamında değildi. Genel manada bu ülkede değişik vatandaş kesimlerine karşı devletin geçmişte yanlış tutumu olmuştur veya devlet adına uygulamalarda bulunan insanların yanlışlıkları olmuştur. Geçmişte olup bitenlerle ilgili devletin bir anlamda özür dilemesi gibi bir konu orada gündeme getirilmiştir. Bugün bazı yorumlarda bunun Uludere olayı ile ilgiliymiş gibi. Uludere olayı hiç gündeme gelmedi, ama bu vesileyle şunu da ifade edeyim, devlet gerektiğinde tabii özür diler biz de o düşüncedeyiz. Yani Başbakanımız Dersim katliamı ile ilgili devlet adına özür dilemiştir vatandaşlardan. Gerektiğinde yine dilenir, biz dileriz. Esas olan insandır esas olan vatandaşımızdır. Uludere ile ilgili de aslında belki bu manada bir söz söylenmedi ama Başbakanımız, hükümetimiz uygulamasıyla, yaptıklarıyla bir anlamda özür dilemiş oldu, özür yerine geçecek çalışmalar yaptı.

''Tamamen kendi düşüncesi''

Başbakan Yardımcısı Atalay, Leyla Zana'nın ''Öcalan'a ev hapsi düşünülemez mi?'' gibi bir düşüncesini de ifade ettiğini belirterek, ''Tamamen kendi düşüncesidir. Başbakanımız da buna olumlu bakmadığımızı Öcalan'la ilgili böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etmiştir'' dedi.

Özel yetkili mahkemeler

Özel yetkili mahkemelerle ilgili soru üzerine de Atalay, bu konunun uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu, üçüncü paket kapsamında değişiklik önergesinin TBMM'ye sunulduğunu söyledi.
Atalay, şöyle konuştu:

''Burada tabii hükümetin en önemli hassasiyeti, özel yetkili mahkemelerde şu anda mevcut davaların aksamaması ve o davaların yürümesinin buradan olumsuz etkilenmemesi. O konuda da bu teklifte gerekli tedbirleri arkadaşlarımız aldılar, yani düzenlemenin içinde onlar yer alıyor. Mevcut davalarda bir aksama olmayacak, onlar mevcut şekliyle yürüyecek. Verilen önergede de öyle. Ama bundan sonrası için bu mahkemeler kalkıyor ve bazı görevlendirilmiş Ağır Ceza Mahkemeleri bu tür davalara bakmış olacaklar.''


AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

CHP'den Aygün için oturma eylemi
Taksim Meydanı’nda toplanan CHP'liler Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasını protesto etti

Haberi Oku