Güncel:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Hamilelik Döneminde Şeker Hastalığına Dikkat

- Gebelikte şeker hastalığının anne adaylarının bebek heyecanına gölge düşürebilecek durumlardan biri olduğunu belirten Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Akkaya, hastalığın gebelikte en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Şeker hastalığının gebelikte artan gebelik hormonlarının etkisiyle yatkınlığı olan kişilerde gebeliğin 6 ya da 7’inci aylarında ortaya çıktığını belirten Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Akkaya, “6 ve 7’inci aylarda yapılan rutin şeker tarama ve tanı testleri ile tanı konulur. Ancak gebede obezite, 1’inci derece akrabalarda şeker hastalığı olması, gebenin önceki gebeliklerinde iri bebek doğurmuş olması ve önceki gebeliklerinde şeker hastalığı öyküsü olması gibi durumlarda testlerin daha erken yapılması gerekmektedir” dedi.

Annede görülen yüksek kan şekeri seviyeleri anne ve bebek açısından birçok probleme yol açabildiğini kaydeden Op. Dr. Pınar Akkaya, şunları söyledi:

“Gebelikte şeker hastalığı nedeniyle annede hipertansif hastalıklar, üriner sistem ve vajinal enfeksiyonlar, düşük, ölü doğum, erken doğum oranları artar. Bebekte ise iri olma ve buna bağlı doğum travmaları, amniyon sıvısı fazlalığı, gelişim yetersizliği, doğduktan sonraki ilk günlerde kan şekeri düşüklükleri, kanda kalsiyum düşüklüğü, sarılık, akciğer gelişimi yetersizliğine bağlı solunum problemleri oluşabilir. Şeker hastalığının gebelikten önce de olduğu ya da kan şekeri seviyeleri yüksek iken gebelik oluştuğu durumlarda bebekte doğumsal anomaliler riski normal gebeliklere göre 3-5 kat artarak bu oran yüzde 6-10’u bulmaktadır. Bunun yanı sıra annesi gebeliğinde şeker hastası olan bebeklerin, erken yaşlarda obezite ve diyabet riskleri vardır.”

"ERKEN TANI VE TEDAVİ İLE ZARARLAR ÖNLENEBİLİR"

Doğumdan sonra genellikle kan şekeri seviyeleri normale döndüğünü ve diyabet tablosunun düzeldiğini anlatan Op. Dr. Pınar Akkaya, “Ancak annenin bir sonraki gebeliğinde gebelikte diyabetin tekrar etme oranı yüzde 60-90’dır. Ayrıca; gebeliğinde şeker hastalığı tanısı alan kadınların yüzde 30’u, doğumdan sonraki 7-10 yıllık süreçte şeker hastası olmaktadır. Doğumdan sonra emzirmek, uygun diyet, egzersiz ve kilo vermek doğum sonrası süreçte de tekrar gelişebilen diyabet riskini azaltır. Erken tanı ve tedavi ile gebelikte tanı konulan şeker hastalığının oluşturabileceği zararlar önlenebilir. Doğumdan sonra da hastaların büyük kısmında durum kendiliğinden düzelse de süreç içerisinde hastayı bekleyen riskler konuşulmalı, önlemler alınmalı ve uygun bir kişisel plan yapılmalıdır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi
12 Martta Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi

Haberi Oku