Güncel:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
8 kentte tutsaklarla dayanışma eylemleri


Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) bileşenleri, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. STGM adına açıklama yapan Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, "İnsanlığın vicdanına sesleniyoruz" diyerek, Kürtlerin doğal ve haklı taleplerini görmezden gelen hükümetin her geçen gün daha fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu belirtti. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin 42. gününde olduğunu belirten Camcı, grev sona erdirilse bile çok sayıda tutsağın bedeninde telafisi mümkün olmayacak kalıcı hastalıkların oluşacağına dikkat çekti. "Ödettikleri bedeller yetmezmiş gibi hala bedel isteyen 'ilahlar' gencecik ana kuzularını masum ve haklı talepleri için ölüme terk ediyor" diyen Camcı, tıkatılan hak arama yöntemleri karşısında tek seçeneğin yaşamlarını ortaya koymanın olduğunu dile getirdi.

AYDIN, YAZAR VE SANATÇILARDAN DESTEK

Kürt aydın, yazar ve sanatçılar ise açlık grevindeki tutsaklara Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenledikleri basın açıklaması ile destek verdi. Açıklamada, "Vicdanların kosteri de mi bozuk?", "Zindanların direniş ruhu özgürlüğün sembolüdür ölüm orucu 42. gün", "Tutsakların istekleri bizim isteğimizdir" dövizleri taşındı. Kitle adına basın metnini okuyan Senarist İlham Bakır, 12 Eylül "faşist darbesinden" sonra "Kürdistan'dan" ve Türkiye'deki cezaevlerinden 12 Eylül faşizmine darbe indirildiğini belirterek, bu durumun bir yaprağın bile kımıldamadığı dönemde altın harflerle yazıldığını söyledi. "12 Eylül faşist darbesinin kalıntılarının hala devam ettiğini belirten Bakır, "Dünün politik teslimiyet noktasındaki oportünistleri bugün iktidarda ve 12 Eylül faşist zihniyetinin ardılı, beslemeleri ve sürdürücüleri konumundadır" dedi. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin 42. gününe girildiğini ancak hükümetten daha bir tepkinin gelmediğini vurgulayan Bakır, "12 Eylül faşist cuntanın beslemesi olan hükümetten şimdiye kadar eyleme destek veren halka saldırmaktan başka cevap verilmemiştir" dedi. Tutsakların taleplerinin karşılanabilecek talepler olduğunu vurgulayan Bakır, "Bu talep yani Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, anadilde eğitim ve savunma hakkı barışın ve eşitliğin sağlanması anlamını taşıdığını biliyoruz" dedi. "Biji Serok Apo" diye slogan atan kitle eylemini sonlandırdı.

BATMAN’DA BÜYÜK MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI

12 Eylül'den bu yana süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine dikkat çekmek için 27 Ekim'de Batman Farabi Hastanesi önünde düzenlenecek olan "Ölümlere sessiz kalmayacağız taleplere yanıt verilsin" mitinginin hazırlıkları sürüyor. Dün akşam mahallelerde yapılan halk toplantılarına milletvekilleri de katıldı. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Batman'ın Beşiri ilçesi ile Beşevler Mahallesi'nde halk toplantılarına katılırken, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ise Yavuz Selim ve Pazaryeri mahallelerinde halk toplantılarına katıldı. Toplantıda konuşan Binici, AKP hükümetinin 2002 yılından bu yana Kürt halkını kandırmaya çalıştığını belirterek, "Onların kandırmalarına 'artık yeter' diyoruz. Bizim halkımız da, dilimiz de var ve bu dil 20 milyon insan tarafından konuşuluyor. Önderimiz Sayın Öcalan 453 gündür İmralı'da zindanda ve direnmekte. Arkadaşlarımız 40 günü aşkın bir zamandır ölüm orucundalar. Düzenleyeceğimiz miting ile grevdeki tutsaklara destek olmalıyız. Komşumuzun, arkadaşımızın elini tutarak, miting alanını doldurmalıyız" diye konuştu.

ERZURUM’UN 2 KÖYÜNDE AÇLIK GREVİ

Erzurum'un Karayazı ilçesinin Yahyalı ve Melabadi köylerinde köy sakinleri tarafından açlık grevlerine destek amaçlı olarak açlık grevi başlatıldı. Tekirdağ 1 Nolu Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan Serhat Göksu isimli tutsağın ailesinin de destek verdiği açlık grevi eylemi, Yahyalı köyünde kadınların öncülüğündeki 6 gündür devam ediyor. Melabadi köyünde açlık grevi yapan köylüleri, İHD Erzurum Temsilciliği üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ziyaret etti.

VAN VE HAKKARİ TAİPLER ODASI BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Van, Hakkari Tabipler Odası Başkanlığı, süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cezaevlerinde siyasi tutsakların sağlık durumları ve ağır sağlık sorunları konusunda oda avukatının aracılığıyla cezaevine ziyaret yapılmak istendiği belirtilerek, "Şuana kadar ziyaret mümkün olmadı. Yetkili kurumlar, ziyaretimiz için yasal işlemleri başlatacaklarını söyledi. Kentte bulunan sivil toplum kuruluşları bir toplantı düzenledik. Oda olarak oluşacak sorunlar neticesinde çabalarımızla mücadelemize devam edeceğiz" denildi.

ARDAHAN’DA İÇ SAVAŞ UYARISI

BDP Ardahan İl Örgütü üyeleri, açlık grevindeki eylemcilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan BDP Ardahan İl Eş Başkanı Leyla Yılmaz, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin 42. gününe girdiğine dikkat çekerek, "Kamuoyu, yetkililer çok sessiz, sanki içerdekiler bu ülkenin bu halkların çocukları değil. Kör, sağır ve dilsiz olan bir iktidar ile karşı karşıyayız. 12 Eylül cuntasından daha geri bir tavır ve tutum takınan bu iktidar, ülkemizi içerde ve dışarıda savaş, kan, gözyaşı, tutuklama girdabına sürüklenmiştir. Cezaevlerinde ölüm sınırına yaklaşan bedenler, ezilen işçi ve emekçiler, dağlarda süren ölümler, susturulmuş muhalif medya, her gün artan yoksulluk ne yazık ki yandaş medyanın gazete ve programlarında bir satır bile yer almamaktadır. Bu ülke batarsa siz de boğulursunuz. Bugün cezaevlerinde eğer ölümler yaşanırsa bu ülkede ne yazık ki, iç savaş ihtimali doğar. Bunun için vicdan sahibi, herkes tutsakların taleplerine kulak vermelidir" dedi.

YÜKSEKOVA’DA YÜRÜYÜŞ VE OTURMA EYLEMİ

Açlık grevlerindeki tutsaklara hükümetin "müdahale edileceği" sinyali vermesi üzerine Yüksekova'da yürüyüş ve oturma eylemleri kararı aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova BDP İlçe Başkanı Rüstem Demir, "Kürt özgürlük talepleri yeni bir evreye girdi. 30 yıllık savaşta özellikle bu süreçte devlet güçleri çok daha saldırganlaşarak ihlaller başladı. Hükümetin uygulamalarına bu halkın tahammülü kalmamıştır. Hükümet, Kürt halkının sabrını sınamasın. Bugün bu aşamada devletin sinyalini verdiği gibi bir müdahale olursa, inanıyorum ki, 'hayata dönüş' operasyonundan çok daha kötü sonuçlar olacaktır" diye konuştu. Demir, açlık grevindeki tutsaklara destek amacıyla her Cuma Yüksekova BDP İlçe binasından eski cezaevi kavşağına kadar yürüyüş ve oturma eylemini yapacaklarını, bayram sabah PKK'lilerin mezarlarını ziyaret edecekleri, bayramın ikinci günü özellikle açlık grevine giren tutsakların aileleri ile çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin ailelerini ziyaret edecekleri ve saat 14.00'de yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirecekleri ifade etti.

İSTANBUL’DA ALEVİ KURUMLARINDAN ‘DUYARLILIK’ ÇAĞRISI

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Divriği Kültür Derneği'nin de aralarında bulunduğu Alevi kurumları, cezaevlerinde Kürt tutsaklarca sürdürülen açlık grevlerinin 42. gününde İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde açıklama yaptı. Kurumlar adına açıklama yapan Alevi aktivist Hatice Altınışık, "Sessizliğe vicdanımızın sesi ile seslenelim" diyerek, gerekli önlemlerin hükümet tarafından alınmaması halinde ölümlerin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Altınışık, "AKP hükümeti ve sessizlikleriyle AKP politikalarına destek verenler her bir tutuklunun ölümünden sorumlu olacaklardır" diyerek taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı. Açıklamanın ardından bir anne ve kadın olarak açlık grevine destek amacı ile 3 gün boyunca Okmeydanı Cemevi'nde açlık grevi eyleminde olacağını belirten Altınışık, "Talepleri taleplerimizdir. Aleviler olarak bizim dışarıda talep ettiklerimizle onların talep ettikleri arasında bir fark göremiyorum" dedi. KCK adı altındaki operasyonla tutuklanarak kısa süre önce tahliye olduğunu dile getiren Özgür Demokratik Alevi Hareketi'nden Kemal Karagöz ise, içeride tutsakların neler yaşadığını ve onların taleplerinin neler olduğunu çok yakından bildiğini belirterek, destek amacıyla 3 gün boyunca açlık grevi yapacağını belirtti.

ANKARA’DA ESP’LİLER 1 GÜNLÜK AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ankara İl Örgütü, cezaevlerindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine destek için Yüksel Caddesi'nde bir günlük açlık grevine başladı. Çadıra "Türkiye hapishanelerinde 42 gündür 600 tutsak açlık grevinde talepler kabul edilsin! Ölüm değil çözüm istiyoruz" pankartı ile tutsakların taleplerini içeren dövizler asılırken, etrafında ise "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük", "Adil, eşit, onurlu bir barış için susma haykır, halklar kardeştir", "Yaşatmak için yaşamlarını ölüme yatıranların sesine ses ver" dövizleri asıldı. Oturma sırasında kitle sık sık "İçerde dışarda hücreleri parçala", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı. Eyleme ilişkin konuşan ESP Ankara İl Başkanı Fadime Çelik, Türkiye'de 58 hapishanede 647 PKK ve PJAK'lı tutsağın İmralı'da süren ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması, anadilde savunma hakkının tanınması ve anadilde eğitim hakkının verilmsini talep ettikleri için 42 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, sürmekte olan açlık grevleri nedeniyle birçok tutuklunun hayati sorunlarının arttığını belirtti. AKP iktidarının birçok toplumsal soruna duyarsız kaldığını belirten Çelik, AKP iktidarının açlık grevleri konusunda da sessiz kaldığını, yeni ölümlerin yaşanmasını beklediğini dile getirdi. Çelik, insanları yaşatmak için bedenlerini ölüme yatıran tutsakların taleplerinin hem insani hem de demokratik olduğunu söyledi. AKP iktidarının tutsakların sesine kulak vermesini, demokratik meşru taleplerinin karşılamasını isteyen Çelik, "Türkiye hapishaneleri tarihte hep katliam merkezi olarak anılmaktadır. Yüzlerce tutsak ağır sağlık sorunları olmasına rağmen tahliye edilmemektedirler, onlarca tutsak tedavilerin yapılmadığı için yaşamlarını yitiriyor " şeklinde konuştu. Çelik İmralı'da olduğu gibi birçok hapishanede de keyfi uygulamalarla tutsaklara cezalar verildiğini belirterek, cezaevlerinde hak gasplarının yaşandığını vurguladı. Çelik, işçi ve emekçilere seslenerek, tutsakların açlık grevlerine destek verme çağrısında bulundu. 
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi
12 Martta Danimarka Meclisinde Halepce Anma Programi Düzenlendi

Haberi Oku