Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Fransa Anayasa Konseyi’nin kararına Türkiye’den ilk tepkiler

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasayı iptal etti. Kararı sıcağı sıcağına değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Beklediğimiz bir karardır. Birçok açıdan önemli bir gelişme. Fransa Anayasa Konseyi Fransa anayasasına, evrensel insan haklarına ve Avrupa değerlerine uygun karar verdi. Tebrik ediyoruz. Yasayı Anayasa Konseyi'ne taşıyan milletvekillerini de tebrik ediyoruz. Fransa'da ortaya çıkacak olumsuz imaj da ortadan kalkmıştır. Ümit ederiz herkes üzerine düşen sonucu çıkarır." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de kararı Twitter'da değerlendirdi.

BÜLENT ARINÇ:
Fransa Anayasa Konseyi 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı Anayasaya aykırı bularak reddetti.

Fransa Anayasa Konseyi bu karar ile baştan beri bir garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir.

Biz tamamen ucuz siyasi kaygılar ile parlamentodan geçirilen bu yasanın Fransa’nın aklı selimine çarpacağını biliyorduk.

Tarihi yargılama peşindeki bir gurup yaygaracı Fransız siyasetçiye inat, soğukkanlı ama kararlı bir diplomatik mücadele verdik.

Anayasa Konseyi siyasi kaygılardan uzak doğru bir karar vermiştir. Bu karar, Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir.

Umarım, bu karar hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur.

ÖMER ÇELİK:
Anayasa Konseyinin aldigi kararla, Fransa, Sarkozy tarafindan dusunce hurriyetine, Fransiz Devriminin degerlerine ve AB ilkelerine karsi odak olmaktan kurtuldu.

Anayasa Konseyi, tarihin siyasallasmasini engellemistir. Parlementoyu engizisyon haline getirmeye calisan Sarkozy'nin tutumunu mahkum etmiştir.

Tarihsel olaylar hakkinda parlementolarin hukum vermesine karsi ornek bir karardir.

Turk-Ermeni iliskilerine yabanci parlementolarin ipotek koymasina karsi bir sonuc cikmistir.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku