Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
AB'den 'vize uzlaşısı'
ABHaber'in haberine göre, AB Daimi Temsicliler Komitesi COREPER’de üzerinde uzlaşılan ikibuçuk sayfadan oluşan metin ile ilgili son olarak AB üyesi başkenterinden metin ile ilgili onay istendi. Başta Rum kesimi olmak üzere beş kadar AB üyesi ülke COREPER’de üzerinde uzlaşılan metin ile ilgili başkentlerinden onay almaları gerektiğini belirttiler.Bu ülkelerin başkentlerinden onay geldikten sonra üzerinde uzlaşı sağlanan metin 7 Haziran’dan önce ilk yapılacak AB Konseyi’nde tartışılmadan kabul edilecek.

7 HAZİRANDAN ÖNCE KABUL EDİLEBİLİR
AB Danimarka Dönem Başkanlığı kaynaklarından edinilen bigilere göre AB’nin Türkiye ile ilgili uzlaşısıyla ilgili AB başkentleri hızlı onay vermesi durumunda 7 Haziran’da yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısı öncesi (7 Haziran AB İçişleri Bakanları 8 Haziran AB Adalet Bakanları Konseyi toplantısı) ilk herhangi bir AB Konseyi toplantısında tartışmasız A gündemine konularak AB uzlaşısına AB Konseyinin karar vermesi sağlanacak. Eğer 7 Haziran’da kadar beş AB başkenti uzlaşıyı onaylamazsa o zaman COREPER’’deki uzlaşı ile ilgili son karar 7 Haziran’da AB İçişleri Bakanları toplantısında alınacak.

Daha önce 26 Nisan’da AB İçişleri Bakanları Konseyinde üzerinde genel uzlaşı sağlanan ve bu hafta ortasında Brüksel’de yapılan COOROPER toplantısında son şekli verilen AB’nin vize uzlaşısı şöyle:

AB KARŞILIĞINDA NE İSTİYOR? AB,Türkiye ile vize diyaloğunun başlatılması karşılığında Geri Kabul Anlaşması GKA’yı imzalanmasını istiyor. Buna göre AB Türkiye ile vize diyaloğunu başlatacak paralel olarak Türkiye’de GKA’yı imzalayacak. AB kararında AB Konseyi Avrupa Komisyonu’na içişleri ve adalet alanında Türk vatandaşlarına yönelik vizenin serbestleştirilmesi çerçevesinde diyaloğu başlatma yetkisi veriyor.Bu karara paralel olarak Türkiye’nin GKA’yı imzalaması isteniyor.

AB Türkiye ile başlatacağı vize diyaloğunda bir yol haritası açıkçası bir hareket planı bulunuyor. Burada AB Türkiye’den vizelerin serbestleştirilmesi karşılığında atacağı adımları belirtiliyor.

AB metninde ayrıca AB Sınır Koruma Birimi Frontex ile Türkiye’nin imzaladığı momerandumu hayata geçirmesi isteniyor.

AB polis teşkilatı Europol işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak operasyon anlaşması yapılması isteniyor.

YUNANİSTAN'IN ŞARTI
Yunanistan’ın metne soktuğu diğer bir maddeye göre Türkiye’nin Yunanistan ile imzaladığı (ikili düzeyde) GKA anlaşmasını hemen hayata geçirmesi isteniyor. Türkiye GKA anlaşmasını AB genelinde uygulamaya başlamadan Yunanistan ile GKA anlaşmasını yürürlüğe sokması isteniyor.

Avrupa Komisyonu AB Konseyi’nin Türklere yönelik vize kararını kabul etmesi sonrası Ankara’ya gidip AB’nin uzlaşı metnini yetkililerle ele alacak.

Öte yandan Türkiye ile AB arasında GKA müzakereleri 2011 Şubat’ta tamamlandı.Türkiye ve AB söz konusu metni paraf etmişti.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku