Dünya Haberleri Tümü

Almanlar yeni cumhurbaşkanı arıyor!

Almanya'da iktidarda bulunan koalisyon ortakları, Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un istifasından sonra yeni cumhurbaşkanı adayı arayışıyla ilgili dün akşam başlattıkları görüşmeleri, bugün beklenenden çok daha önce tamamladı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, bugün başbakanlıkta Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı olan Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer ve Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı olan Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile bu partilerin Federal Meclis grubu başkanlarıyla yaptığı görüşmenin 2 saatte tamamlandığı bildirildi.

EN GEÇ YARIN
Koalisyon ortaklarının, bugün muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi yöneticileriyle bir araya gelebileceği ve en geç yarın bir cumhurbaşkanı adayının belirlenebileceği belirtildi.

Yeni cumhurbaşkanı adayının ismi henüz belli olmazken, "Kölner Express" gazetesi, en güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak görülen Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin, Washington'a yaptığı bir ziyaret sırasında aday olmayacağını açıkladığını yazdı.

YENİ İSİM LAMMERT Mİ OLACAK?
Bu arada yeni cumhurbaşkanı arayışlarında Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in ismi ön plana çıktı.

Alman Haber Ajansı (DPA), bazı hükümet temsilcilerine dayanarak verdiği haberde, iktidardaki koalisyon ortaklarının önce Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle üzerinde anlaşma sağlamış olduğunu, ancak Vosskuhle'nin cumhurbaşkanı adaylığı teklifini reddettiğini belirtti.

Bu gelişmelerden sonra Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in adının cumhurbaşkanı adaylığı için geçtiği ifade edilen haberde, bunun yanı sıra eski Alman Protestan Kiliseleri Başkanı Wolfgang Huber'in adının da anıldığı kaydedildi.

Bu arada, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi yöneticileri bugün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda SPD merkezinde ortak basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı.

"GÖREVİ BIRAKIR BIRAKMAZ SORUŞTURMA"
Öte yandan, Hannover Savcılığı, dün görevinden istifa ettiğini açıklayan Christian Wulff hakkında, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle bugün soruşturma başlattığını açıkladı.

Savcılığın sözcüsü Hans-Jürgen Lendeckel, yaptığı açıklamada, Wulff'un dokunulmazlığının kaldırılmasıyla birlikte soruşturmanın doğrudan başladığını belirterek, soruşturma hakkında şimdilik başka bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Zengin bir aile dostundan uygun şartlarla kredi aldığı için geçen yılın Aralık ayında baskı altına giren Wulff hakkında, daha sonra da işadamlarının villalarında tatil yaptığı iddiaları ortaya atılmış, son olarak da film şirketi sahibi David Groenewold ile birlikte yaptığı bir tatilin konaklama masraflarını Groenewold'a ödettiği iddiası üzerine savcılık soruşturma başlatmak için Federal Meclis'ten Wulff'un dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunmuştu.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz