Siyaset Haberleri Tümü

Bakan Günay: “hedefimiz Turist Sayısını Cumhuriyetin 100. Yılında 50 Milyona Çıkartmak”

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’ye gelen 30 milyon turist sayısını Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyona çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

TUROB’un Dünya Turizm günü dolayısıyla Akgün Otel’de gerçekleştirdiği toplantıya Bakan Günay’ın yanı sıra TUROB Başkanı Timur Bayındır, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda turizmci katıldı.

Bakan Günay, Türkiye’nin çok büyük yıldızlarından birini ebediyete taşıdığını belirterek, “Dünya turizm gününü oldukça içinde yaşadığımız ekonomik sosyal siyasal çeşitli sorunlara rağmen oldukça iyimser sonuçlarla yeniden idrak etmek bir mutluluk vesilesidir. Türkiye kültür dünyamızın çok büyük yıldızlarından birisini edebiyete taşıdı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürden sorumlu bakanı olarak bütünüyle onun hakkında yapılacak etkinliklere törenlere fiilin içinde bulunma ihtiyacı hissettim. O yüzden dün sabahın erken saatlerinde Ankara Havaalanı’ndan sevgili Neşet Ertaş ve ailesini aldım. Karayolu ile Kırşehir’e gittim. Hepimiz adına milletimiz adına görev yaptığımı düşünerek Kırşehir’e gittim. Türkiye’nin her tarafından bütün siyasal görüşlerinden inanç ve etnik kümelerinden çok yoğun bir katılım vardı. Şunu düşündüm hepimiz kağıt üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sıfatı taşıyoruz. Anayasal sıfatımız bu bizim vatandaşlığı oluşturan çok temel unsurlardan bir tanesi duygudaş olmaktır. Aynı duyguları paylaşmak aynı sevinçlerle sevinmek aynı hüzünlerle hüzünlenmek bu büyük sanatçılar bizi duygudaş yapıyor. Millet olmamızı bir vatan üzerinde aynı duyguları yaşayan insanlar haline gelmemizin temelini en önce sanatçılar oluşturuyor. Neşet Ertaş bizin duygudaş yapan vatandaşlığımızın temel harcını karan bir anlamda bizi millet yapan büyük mimarlardan bir tanesiydi, dün bunu çok kalbimde hissettim. Orada en son ayrılanlardan birisiydim. Sayın başbakan’da bir zarafet örneği gösterip iki helikopterle gelmişti, birisini benim toplantıya yetişmem için bıraktı” dedi.

Türkiye’nin yeni pazarlara açılması gerektiğini ifade eden Bakan Günay “Bizim en büyük pazarımız Türkiye turizminde Avrupa ama Avrupa yaşlanan yorulan bir miktarda Türkiye’yi büyük çoğunlukla bilen bir pazar. Yeni pazarlara mutlaka açılmamız gerekiyor. Yeni ve uzak yerlerden gelenlerde bir seyahat paketi içerisinde birkaç ülkeyi şehri görmek istiyorlar. Benim için çok öğretici bir derstir. Viyana, Prag, Budapeşte üçgeni üç ayrı şehir fakat bir pakete sığdırılmıştır. Avrupa’ya ilk çıkanlar Paris ve Roma’ya gitmezlerse bu üç şehre gidiyor. Bundan bizim çıkarmamız gereken dersler var. Çin’den gelenler sadece İstanbul, İzmir ve Antalya’yı ama Yunanistan’dan da Selanik Atina’yı hatta Kahire’yi görseler. Dünya için çok daha ilgi çekici bir paket burada hazırlama ve büyük pazarlara sunma şansımız olabilir” diye konuştu.

TÜRKİYE TURİZMİ YÜKSELİYOR

Türkiye’de 30 milyon olan turist sayısını Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Günay şunları söyledi;

“Dünya 2008’den bu yana kriz yaşıyor. Kriz geriye gitmedi üzerine siyasal krizlerde eklendi. Daha önce komşularımızla sıfır sorun politikasının bereketinden yararlandık. Turizm gelişmesinde Türk Hava Yolları’nın gelişmesinin ve komşularımızla sıfır sorun politikasının çok saygısı olmuştur ama ne yazık ki komşularla sıfır sorun noktasında değiliz. Bizim elimizde olan olmayan nedenlerle buna rağmen Türkiye turizmi yükseliyor. Avrupa’da ekonomik bir daralma var, bölgede siyasal sıkıntılar var. Ama Türkiye turizmi yükseliyor. Bunun sırrını soran herkese biz Türkiye turizminde Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sadece kolaylaştırıcılık yapıyoruz. İşi turizm sektörü yapıyor biz turizm sektörünün önünü açmak konusunda kendimizi görevli ve yükümlü sayıyoruz. Bize milletin verdiği borç yatırımcıya işletmeciye engel çıkartmak değil, önündeki engelleri kaldırmaktır diyoruz. Sırrımız dayanışmadır işbirliğidir. Geçen yıl biz 30 milyonda bırakmıştık. 30 milyonun üzerinde bir yerde bu yıl da 30 milyonun üzerinde bir yerde 3 milyonları telaffuz etmekten başlayan Türkiye’nin 15 milyon dediği ben bakanlığa başladığımda 25 milyon sihirli bir rakam gibi geliyordu, şimdi 30 milyon yaptık. Hedefimizi cumhuriyetin 100. yılında bu rakamı 50 milyon ziyaretçiye çıkartmak ve 50 milyar dolar asgari dünya ortalamasının üzerinde bir gelire kavuşturmak.”

Türkiye’ye çok sayıda turistin geldiğini belirten Bakan Günay, ancak Türkiye’nin ucuz turizm yaptığını söyledi. Bakan Günay, “Bir yanlış ön yargı da var. Türkiye ucuz turizm yapıyor çok sayıda insan getiriyor ama az para kazanıyor. Bu anlamda batılı turistin tüketim hakkını temizlemek zorunda kalıyor. Hatta doğayı yıpratmasını ucuza karşılamak zorunda kalıyor. Türkiye ucuz turizm yaptı. Hala da Türkiye’ de herkesin kesesini uygun konaklama imkanın olmasını çok doğal sayıyorum. Kitle turizminden vazgeçmeyeceğiz, her şey dahilin içeriğini denetleyip niteliğini yükseltmeye çalışacağız. İstanbul’da rant hırsımızı yenmemiz tarih bilincimizi yükseltmemiz gerekiyor. İstanbul’a saygı duymamız gerekiyor hepinizden rica ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Günay, TUROB’a yeni üye olan işletmelere plaket takdim etti.

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

BAKAN GÜNAY: “HEDEFİMİZ TURİST SAYISINI CUMHURİYETİN 100. YILINDA 50 MİLYONA ÇIKARTMAK”

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz