Spor Haberleri Tümü

Aziz Yıldırım tahliye edildi

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci kararı açıklarken "Bu yargılama sürecinde yoğun çalıştık. Hakimlerimiz benden çok daha fazla emek sarfettiler. Onların büyük emeği oldu. Biz de duruşmayı idare etmeye çalıştık. Heyet olarak tek tek bütün sanıkların eylemlerini inceledik. Umuyorum bir hata yapmamışızdır. Yapmışsak da bunun yasal yolları var. Bazıları hakkında eski yasayı lehte bulduk" dedi. Davada 44 sanığın beraatine karar verildi.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a "örgütten" 2 yıl 6 ay, "şikeden" ise 3 yıl 9 ay (toplam 6 yıl 3 ay) hapis cezası verildi. 

Yıldırım'ın "Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik pirimi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği sabit olduğundan suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Ancak Mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri gözetilerek cezayı 2 yıl 6 ay hapse indirdi.
 

İŞTE O MAÇLAR...
Yıldırım'ın Süper Lig'de 1 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe–İBB, 8 Mayıs 2011'de oynanan Karabük–Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor–Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek için şike yapmak, 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor–İBB müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik primi vermek suçlarını işlemek suçundan 2 yıl hapisle cezalandırıldı. Yıldırım'ın cezası yönetici olmasından dolayı yarı oranında artırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Ancak ceza "sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi.
 

REKOR PARA CEZASI VERİLDİ
Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a 1 milyon 312 bin 500 lira para cezası verdi.

6 MAÇTAN BERAAT
Yıldırım, 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa, 6 Mart 2011'de oynanan Bursa–İBB, 7 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği–Fenerbahçe, 20 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği–Trabzonspor, 9 Nisan 2011'deki Eskişehir-Fenerbahçe müsabakalarında şike ve teşvik suçlarından beraatine karar verildi.

İŞTE DİĞER CEZALAR:

İLHAN EKŞİOĞLU:
Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, "Aziz Yıldırım'ın liderliğindeki suç örgütüne üye olmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek Ekşioğlu'nun 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti. Ekşioğlu'nun 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzon-Bursaspor, 22 Nisan 2011'deki Eskişehir-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İBB maçlarında teşvik ve 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 900 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Ekşioğlu, parayı 20 eşit taksitte ödeyecek. Ekşioğlu, toplamda 4 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Ekşioğlu'na stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak. Ekşioğlu'nun 21 Şubat 2011'deki Manisa-Trabzon, 26 Şubat 2011'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa, 6 Mart 2011'deki Bursa–İBB, 7 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 9 Nisan 2011'deki Eskişehir–Fenerbahçe, 20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği–Trabzon ve 1 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-İBB maçlarında şike yapmak suçundan beraatine karar verildi.

OLGUN PEKER:
Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Olgun Peker'in "Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmek" suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Peker'in Giresun FM'in sahibi Mustafa Cici'ye yönelik "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırdı. Peker'in Mustafa Cici'yi tehdit suçundan da 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren Mahkeme Heyeti, Peker'i, Faruk Güler'i tehdit suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırdı. Peker, 31 Mart 2011'de yapılan menajerlik sınavına girmek için sahte resme belge temin edip kullanmak suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırıldı. Peker toplamda, 10 yıl 6 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.

BÜLENT UYGUN:
Mahkeme, Bülent Uygun'un "Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik pirimi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmak" suçundan beraatine karar verdi. Uygun'un 9 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir–Fenerbahçe maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun'u 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek. Uygun'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Uygun, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. ;Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi(Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

EMMANUEL EMENİKE:
Futbolcu Emmanuel Emenike hakkında 8 Mayıs 2011 şike iddiasıyla dava açıldığını belirten Mahkeme, CMK'nın 10. maddesi uyarınca Emenike'nin dosyasının ayrılmasına hükmedildi. Bu durumda, Emenike ile ilgili dosya ayrılıp yeni bir dava üzerinden devam edecek.

GÖKÇEK VEDERSON:
Futbolcu Gökçek Vederson'un 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson'u 5 ay hapis ve 30 bin 3 yüz 20 YL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti

GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ:
TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011'de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan "yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraat kararı verildi.

HİKMET KARAMAN:
Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011'de oynanan Manisa–Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti.

İBRAHİM AKIN:
Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe– İBB, 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzon–İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan Beşiktaş-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın'ın spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Akın, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

SADRİ ŞENER:
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe–Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor–Fenerbahçe müsabakalarında sonucu etkilemek amacıyla şike yapmak suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

NEVZAT ŞAKAR:
Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, müşteki Ahmet Bulut'u tehdit etmek suçundan "müştekinin şikayetinden vazgeçmesi" nedeniyle beraat etti. Şakar, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suretiyle şike suçundan da "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

SERDAL ADALI:
Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı'nın Türkiye Kupası'nda 11 Mayıs 2011'de oynanan Beşiktaş-İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 250 bin TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Adalı'ya stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

TAYFUR HAVUTÇU:
Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun Türkiye Kupası'nda 11 Mayıs 2011'de oynanan Beşiktaş-İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Havutçu'ya stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar da davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

ŞEKİP MOSTUROĞLU:
Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu hakkında spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik primi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olma suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtildi ve Mosturoğlu'na 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Sabıkası olmaması, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği konusunda kanaate varıldığından Mosturoğlu hakkında verilen hükmün geri bırakılmasına karar verildi. Mosturoğlu, 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik primi, 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük–Fenerbahçe ve 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla şike suçunu işlediği sabit olduğundan 1 yıl 10 ay 14 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mosturoğlu'na 15 taksitle ödemesi kaydıyla 100 bin TL para cezası da verildi. Mosturoğlu, toplamda 3 yıl 1 ay 14 gün hapisle cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Mosturoğlu'na stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

MECNUN OTYAKMAZ:
Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın "Aziz Yıldırım'ın liderliğindeki örgüte yardım etmek" suçundan 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Otyakmaz'ın bu cezası ertelendi. Otyakmaz, 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 100 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.

İSKENDER ALIN:
Futbolcu İskender Alın'ın Süper Lig'de 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzon-İBB ve Türkiye Kupası finalinde 11 Mayıs 2011'de oynanan Beşiktaş–İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Alın'ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Alın'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

KORCAN ÇELİKAY:
Kaleci Korcan Çelikay'ın 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor–Fenerbahçe maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Korcan'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

MEHMET YILDIZ:
Futbolcu Mehmet Yıldız, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 66 bin 640 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Yıldız, bu parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

SERCAN YILDIRIM:
Futbolcu Sercan Yıldırım, 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suretiyle şike suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

SEZER ÖZTÜRK:
Futbolcu Sezer Öztürk'ün 24 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir-Trabzon maçında teşvik suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraatine hükmedildi.

ÜMİT KARAN:
Futbolcu Ümit Karan'ın 22 Nisan 2011'deki Eskişehir–Trabzon maçında teşvik suçundan 7 ay 15 gün hapis ve 66 bin 640 TL hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Karan'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

 

İŞTE DAVADA BERAAT EDEN 44 KİŞİ:
1- Abdullah Cila, 2- Adil Şahin, 3- Beşir Acar, 4- Can Demir Saru, 5- Cengiz Demirel, 6- Erdem Konyar, 7- Erkan Korkmaz, 8- Faruk Taşseten, 9- Faruk Yaşar, 10- Fatih Sandal, ;11- Göksel Gümüşdağ, ;12- Halil Köntek, 13- Hasan Çetinkaya, 14- Hikmet Karaman, 15- Kenan Yaralı, 16- Levent Eriş, 17- Mahmut Boz, ;18- Mahmut Güneş, 19- Mehmet Şen, 20- Metin Korkmaz, 21- Mithat Halis, 22- Muhammet Şenyüz, 23- Murat Öztürk, 24- Murat Yakarışık, 25- Murat Şahin, 26- Mustafa Sani Şener, 27- Mustafa Ulaş Ortakaya, 28- Nevzat Şakar, 29- Özcan Üstüntaş, 30- Sadri Şener, 31- Sercan Yıldırım, 32- Serdar Berkin, 33- Serdar Kulbilge, 34- Serkan Acar, 35- Seyit İbrahim Kalender, 36- Sezer Öztürk, 37- Tarık Özaslan, 38- Tuğrul Çağrı Üzer, 39- Volkan Bahçekapılı, 40- Yadigar Boğa, 41- Zafer Önder İpek, 42- Zafer Tüzün, 43- Zeki Mazlum, 44- Ahmet Ateş.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz