Sağlık Haberleri Tümü

Evlenmeden önce bunu mutlaka yaptırın!

Manavgat Sağlık Grup Başkanlığı ebesi Güllü Aykurt, "Çocuklarımızın ömür boyu hastaneye mahkum olmaması için evlenmeden önce mutlaka talesemi testi yaptıralım. Nikah öncesi talesemi testi yaptırmak çok önemli." dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde köy ve mahalle muhtarları Akdeniz Anemisi(Talesemi) hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Sağlık Bakanlığı ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı(AKHAV)'nın toplumda hastalığın yakından tanınması ve bilinçli olması için 'Önce Talesemi Testi Sonra Nikah' diyerek kampanya başlattığını belirten Aykurt, evlilik öncesi talesemi testinin hastalığın yayılmasının önüne geçmede çok önemli olduğunu kaydetti.

Güllü Aykurt, "İlk tanı konduktan sonra yaşam boyu takibe alınan bu çocuklara her 3 ve 4 haftada bir kan vermek gerekir. Hastaneye geldiğinde rengi soluk, bitkin, halsiz ve huzursuz olan çocuklar oyuncaklara bile ilgi göstermez iken, kan verildikten sonra hareketli ve cıvıl cıvıl oynamaya başlıyor. Bu mutluluğu görme güneşte solmuş bir çiçeğin sulandıktan sonra canlanması gibidir. Çocuklarımızın ömür boyu hastaneye mahkum olmaması için evlenmeden önce mutlaka talesemi testi yaptıralım. Nikah öncesi talesemi testi yaptırmak çok önemli." dedi.

Aykurt, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 266 milyon hemoglobinopati taşıyıcısı bulunduğunu belirtti. Türkiye'de en önemli sağlık problemlerinden birinin talesemi olduğunu belirten Aykurt, ülkede 1 milyon 400 bin taşıyıcı birey ile 5 bin hastanın olduğunu söyledi.

Kaynak: CİHAN

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz