Yaşam:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Mabetsiz üniversite kalmasın

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''Hiçbir üniversite asla mabetsiz olmamalı'' dedi.

Niğde Üniversitesi (NÜ) Camisi'nin açılışını yapmak için Niğde'ye gelen Görmez, Vali Alim Barut ve Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı ziyaret etti.

Daha sonra, NÜ yerleşkesinde hayırseverler tarafından yaptırılan caminin açılışına katılan Görmez, burada yaptığı konuşmada, 16 bin öğrencinin eğitim gördüğü bir üniversitede bir mabedin olmayışının büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Niğde Valiliği ve hayırsever vatandaşların el ele vermesiyle üniversitedeki eksikliğin giderildiğini anlatan Görmez, ''Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün illerimizde üniversitelerin artmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ama üniversitelerimizin kampüsünde, mutlaka mabet olmalı. Hiçbir üniversite asla mabetsiz olmamalı. Öğrencilerimizin böyle zemin katlarda, izbe mekanlarda ibadet etmeye mahkum olmaları, bu milletin kültürüne, tarihine, medeniyetine asla yakışmaz'' diye konuştu.

Harward, Oxford, Cambridge gibi dünyanın büyük üniversitelerinin, bütün bölümlerinin kapılarının bir mabede açıldığına değinen Prof. Dr. Görmez, Türkiye'de de üniversite kampüslerinde ibadethanelerin inşa edilmeye başlandığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 38 üniversite kampüsünde cami inşaatı başlatıldığını, bu çalışmaları üniversite yönetimi ve vatandaşlarla birlikte yürüttüklerini ifade eden Görmez, Niğde'nin üniversite kampüsünde cami açtıkları 4. il olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnşallah yakın zamanda diğer üniversitelerimizin kampüsünde inşa edilen bu mabetlerimizin de açılışını gerçekleştiririz. Bunu çok önemsiyoruz. Yaratıcımız bizi yeryüzüne gönderdi ki, biz yeryüzünü imar edelim. Yeryüzünü inşa etmek, yeryüzünde binalar dikmek ayrı bir şeydir. Ama gönül dünyamızı imar etmeden de biz yeryüzünü imar edemeyiz. Üniversite öğrencilerimiz, günde beş defa burada okunan ezana icabet edip, en azından cuma günü hep birlikte yüreklerini Allah'ın huzurunda birleştirmek üzere bir araya geldiklerinde işte o zaman camiyi biz imar etmiş oluruz.''

Türkiye'de son günlerde cami mimarisiyle ilgili tartışmalar yaşandığını da belirten Görmez, bu tartışmaların sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin münevverlerinin, yazarlarının, düşünürlerinin cami mimarisi üzerine tefekkür etmeye ve düşünmeye başlamasının, eleştiriler yöneltmeye başlamasının Diyanet İşleri Başkanı olarak kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Görmez, şöyle konuştu:

''Üzülerek belirteyim, biz Cumhuriyet döneminde mimarlık fakültelerimizde cami konusunu ele almaktan bile çekinmişiz. Onun için bunu sadece hayırsever vatandaşlarımızın gecekondu inşa edilen yerlerde 'cami kondu' inşa etmelerine vesile olmuşuz. Şimdi onun için ekim ayının ilk haftasında, camiler haftasında Mimar Sinan Üniversitesi ile birlikte bütün mimarlık fakültelerimizle organize olarak 'Cami Mimarisi Sempozyumu' düzenleyeceğiz. Mimarlık fakültelerinde, cami mimarisi üzerine yarışmalar başlatacağız.''

Konuşmanın ardından hayırseverler tarafından yaptırılan 2 bin kişilik Niğde Üniversitesi Camisi'nin açılışı yapıldı.

Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra Vali Alim Barut, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, İl Müftüsü Hasan Çınar ve İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ katıldı. Açılış sonrasında Cuma namazını Prof. Dr. Görmez kıldırdı. Görmez, hutbede camilerin önemine değindi.

AA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Trafik Kazası: 2 Yaralı
Kulu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Haberi Oku