Omaro ve Çevresi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Gurbetçilerin, Hırsızlara Karşı Kiracı Çözümü
Tavşançalıda, artan hırsızlık olaylarına çözüm bulamayan gurbetçi vatandaşlar, yılın büyük bölümü boş duran yazlıkları için bekçi tutma veya ücret almadan kiraya verme yollarına başvurarak, hırsızlığın önüne geçmeye çalışıyor.

12 bin 500 nüfuslu Tavşançalı beldesi, nüfusunun yaklaşık 7 bin 500'ü Isvec başta olmak üzere Almanya, Hollanda, Danimarka gibi birçok Avrupa ülkesinde çalışan gurbetçilerden oluşuyor. Belde, yılın 8-9 ayı gurbetçiler olmadığı için adeta küçük bir köyün sessizliğine bürünüyor.

Gurbetçilerin, kepenkleri kapatıp kapılarını kilitlediği boş evler, hırsızlaraadeta davetiye çıkarıyor. Bu nedenle Ankara-Konya geçiş güzergahına bulunan beldede, güvenlik güçleri ve belediyenin aldığı tüm tedbirlere karşın sık sık hırsızlık olayı yaşanıyor. Artan hırsızlık olaylarının önüne geçmek isteyen gurbetçiler de yazlıkları için bekçi tutma veya ücret talep etmeden kiracıya verme gibi yöntemlere başvuruyor.

Tavşançalı Belediye Başkanı Hüseyin Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 bin 500 nüfuslu beldenin büyük bölümünün gurbetçilerden oluştuğunu söyledi. Bu nedenle beldenin nüfusunun, gurbetçilerin izne geldiği yaz aylarında ikiye katlandığını ifade eden Baysal, gurbetçilerin çalıştığı ülkelere gittiği aylarda ise beldede hırsızlık olaylarının arttığını aktardı.

"Hırsızlık olayları önemli ölçüde azaldı"

Baysal, beldenin Ankara-Konya geçiş güzergahında olmasının, hırsızlık olaylarınıın çok yaşanmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hırsızlar, kepenkleri kapalı, kapıları kilitli evlerin sahibinin yurt dışında olduğunu biliyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında bu evleri seçerek hırsızlık yapıyor. Güvenlik güçlerinin aldığı tedbirlerin yanı sıra belediye olarak biz de beldenin farklı noktalarına güvenlik kameraları yerleştirdik. Belde merkezinde bekçilerimiz gece gündüz nöbet tutuyor. Ancak bu önlemler de her zaman yeterli olmuyor. Hırsızlık olaylarının önüne geçemeyen gurbetçiler, evlerini, farklı yöntemlerle evlerini korumaya çalışıyor. Bazı gurbetçiler, evinin bahçesindeki 2-3 odalı yapıları, bazıları, bodrum katdaki bölümleri, oturmaları için dar gelirli ailelere veriyor. Gurbetçiler, hırsızlara karşı korumaları için evlerini verdikleri kiracıdan herhangi bir ücret almıyor, elektrik ve su parasını dahi kendisi ödüyor. Bazıları da boş evleri için bekçi tutuyor. Bu tedbirler sayesinde, hırsızlık olayları önemli ölçüde azaldı."

Gurbetçilerin aldığı bu tedbirlerin, ilçede istihdamı da artırdığnıı dile getiren Baysal, yoksul insanların bu sayede geçimini sağladığını dile getirdi.

Kısa süre önce belediye binasına da hırsız girdiğini, kasada bulunan 12 lira ile sigara ve telefon çaldığını anlatan Baysal, alınan tüm önlemlere rağmen yine de hırsızlığın tam olarak önüne geçilemediğini belirtti.

"Evimde kiracı var ama ücret almıyorum"

İsveç'te çalışan gurbetçi Ali Kayhan (61) ise memleketi Tavşançalı'ya sadece yaz aylarında gelebildiğini söyledi. Hırsızlık olaylarına karşı, evinin bodrum katını bir kiracıya verdiğine dikkati çeken Kayhan, "Evimde kiracı var ama ücret almıyorum. Hem evimin bakımını yapıyor hem de hırsızlara karşı koruyor. Elektrik, su paralarını da ben ödüyorum. Gereken harçlığını da veriyorum. Karşılığında o da evimi koruyor" dedi.

Gurbetçilerin büyük bölümünün aynı yöntemleri uyguladığını dile getiren Kayhan, bu sayede hem evlerinin güvenliğinin sağlandığını, hem de yoksul insanlara yardım edildiğini söyledi. Baysal, alınan bu tedbirler sayesinde beldede son yıllarda hırsızlık olaylarının önemli ölçüde azaldığını bildirdi.

Üstüne para alan da var

Baysal'ın evinde kiracı olarak oturan Yaşar Gökgöl ise hem evin behçesinin bakımını yaptığını hem de hırsızlara karşı evin güvenliğini sağladığını söyledi. Karşılığında ev sahibinin kendisinden kira almadığını, bir miktar da para verdiğini dile getiren Gökgör, yaptığı işten ve ev sahibinden çok memnun olduğunu sözlerine ekledi.

AA Haberidir

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hasip Kaplan Tavsancalida Halka Seslendi
BDP milletvekilinin Tavsancali ve çevresi ile buluşması ve halka seslenişi ...

Haberi Oku