Kültür-Sanat Haberleri Tümü

20 yıldır farklı sesler aynı dil!

Tekfen Filarmoni, nam-ı diğer Üç Denizin Sesi, ilk konserini 9 Haziran’da 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini’de verecek. Orkestra ardından 11 Haziran’da Kumluca’daki Likya kenti Rhodiapolis’in Antik Tiyatrosu’da, 13 Haziran’da ise Kapadokya Zelve Açık Hava Müzesi’nde vereceği konserler ile klasik müzik tutkunları ile buluşacak.

Tekfen Filarmoni, İstanbul Müzik Festivali dahilinde Aya İrini’de vereceği konserin açılışını Macar besteci Zoltán Kodály’nin Galánta Dansları ile yapacak. Konser, Erdal Erzincan’ın solistliği eşliğinde, düzenlemesini Cengiz Özdemir’in yaptığı Classic Cem, Azeri besteci İlyas Mirzayev’in Karadeniz müziğinin ritm ve oynaklığını çok seslilikle buluşturduğu Karadeniz Rapsodisi ile devam edecek ve ardından Ney, Kanun, Ud ve Piyano için Konçertoile sona erecek. Bu konçertoda, Tekfen Filarmoni ülkemizin önde gelen geleneksel müzik ustalarından Yurdal Tokcan (ud), Ercan Irmak (ney), Göksel Baktagir’e (kanun) eşlik edecek.

Orkestra, sanatla ve barışla geçen 20 yılını sırasıyla 11 Haziran’da Kumluca’da Rhodiapolis Antik Tiyatrosu’da ve 13 Haziran’da Kapadokya’da Zelve Açık Hava Müzesi’nde vereceği konserler ile kutlamaya devam edecek.


TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI
Bugün Tekfen Filarmoni Orkestrası adıyla yoluna devam eden orkestranın temelleri; Karadeniz Oda Orkestrası adıyla 1992 yılında, farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla, Saim Akçıl şefliğinde 11 ülkeden 17 sanatçının katılımıyla kuruldu. İlerleyen yıllarda orkestraya başka ülkelerden müzisyenlerin de dahil olmasıyla aile giderek genişledi; Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülke: Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Özbekistan, Yunanistan.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, nam-ı diğer 3 Denizin Sesi; müzisyenlerin üç farklı bölgeden gelmesinin yanı sıra orkestranın bu isimle anılıyor olmasının altında kuruluş amacı da yatıyor; farklılıkların bir arada var olabildiği ve hatta bundan da güç alarak müziğin barışın seslerinden biri olduğunu göstermek. Orkestra, klasik müzik repertuvarının yanı sıra, temsil ettiği coğrafyanın yerel müzik aletleri için bestelenen eserleri de seslendiriyor.

Tekfen Filarmoni müziğiyle, zıtlıkların uyumuna, Doğu ve Batı’nın bileşiminden doğan büyülü senteze övgüde bulunuyor. Yılda birkaç kere bir araya gelen Tekfen Filarmoni, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve üç yılda bir İstanbul Müzik Festivali’nde konser veriyor. Orkestra ayrıca, kuruluşundan bu yana Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İspanya, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’da konserler verdi.

Tekfen Filarmoni, seyircisine kaliteli bir müzik sunmanın yanı sıra temsil ettiği geniş coğrafyanın müzikal ve kültürel mirasına sahip çıkmayı görev edinerek özel projelere de imza atıyor: Orkestrada bulunan otantik çalgılar için özel olarak bestelenen eserler, Tekfen Filarmoni’nin kültürel mirası yaşatma konusunda gösterdiği çabayı gözler önüne seriyor. Orkestra, konser ve stüdyo kayıtları da yapmaktadır.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz