Kültür-Sanat Haberleri Tümü

Hollanda’dan perdeye gerçek bir yaşam öyküsüSerçe!

Gençlik yılları, yaşamın tesadüfleri, balıkçılıkla geçen hayatı, geçirdiği hastalıklar ve kör olma tehlikesi, küçük teknesiyle denizde atlattığı fırtınalar...

Ramazan davulu çalarken denize düşmesi, umutsuz aşklar, kadınlar ve  tiyatro üzerine gerçek bir yaşam öyküsü…

İstanbullu Rum bir anne ve Karadenizli Rum bir babadan dünyaya gelen Erol Serçe, İstanbul’da doğup büyür. Uzun yıllar İzmir’de balıkçılık yapar. Türkiye’nin değişik yerlerinde, kendi deyimiyle, onu sürükleyen  ‘ekmek teknesi’ nin peşinden gitmiştir. Nihayetinde, her şeyini kaybetmiş, yersiz, yurtsuz, kimsesiz, meteliksiz hasta ve yaşlı bir balıkçı olarak Karaburun’un, Yeni Liman köyünde karaya vurmuştur. Theatre Rast’ın yeni oyunu, “Serçe” adını ve öyküsünü buradan alıyor.


Kocaeli ve Şişli, Amsterdam ile kardeş şehirler
“Serçe”, Hollanda ve Türkiye ilişkilerinin 400. Yılı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’ye geliyor. Bu kapsamda Kocaeli ve Şişli, Amsterdam ile kardeş şehir seçildiler. Kocaeli, Gebze, Şişli, Karaburun ve Konak Belediyeleri tarafından desteklenen oyun, Erol Serçe ile yapılan röpotajların yanı sıra, oyuncularla birlikte yapılacak doğaçlamalarla süsleniyor. Prömiyerini 26 Mayıs Cumartesi günü Kocaeli Şehir Tiyatroları’nda yapacak olan “Serçe” ardından Gebze, İstanbul, İzmir ve son olarak Erol Serçe’nin son limanı Karaburun’da sahnelenecek.

Editöre not: Oyunun ortaya çıkış sebebi ise, 1997 yılında yönetmen Şaban Ol ve Eric De Volder ile tanışan Erol Serçe, içtenliği, samimiyeti ve bir meddah kadar rahat anlatım tarzı ile bu iki tiyatro adamını etkilemesi. 2008 yılında Tiyatro Ceremonia’ya (Gent, Belçika) misafir yönetmen olarak davet edilen Şaban Ol, 2012 yılında Eric De Volder’ı misafir yönetmen olarak Rast tiyatrosuna davet etmiştir. Ve aradan geçen 13 yıl sonra iki tiyatro adamı nihayet ‘Serçe’ oyununu yapmaya karar verirler. 2010 yılının kasım ayında Eric De Volder’un bir prömiyer sonrası kalp kriziyle gelen beklenmedik vefatı üzerine, Şaban Ol oyunu ‘Eric De Volder’ın anısına yapmaya karar verdi.
 

Yazan ve Yöneten        :Şaban Ol

Oyuncular                    :Murat Toker, Ergun Şimşek, Sinan Cihangir

Beste                           :Selim Doğru

Müzisyenler                  :Ramazan Sesler, Selahattin Koçan

Sahne tasarımı             :Bülent Evren

Işık tasarımı                 :Dirk Blom

Yönetmen yardımcısı    :Dieuwertje Stienstra

 

Türkiye turne tarihleri:

26 Mayıs Cumartesi ve 27 Mayıs Pazar: Kocaeli Şehir Tiyatrosu, Saat: 20.30

28 Mayıs Pazartesi: Gölcük

29 Mayıs Salı : Gebze

31 Mayıs Perşembe ve 1 Haziran Cuma: Şişli Haldun Dormen Sahnesi, Saat: 20.30 Tel: 0212 230 67 51

6 Haziran Çarşamba , 7 Haziran Perşembe ve 8 Haziran Cuma: İzmir Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi Benal Nevzat Salonu , Saat: 20.00

9 Haziran Cumartesi, 10 Haziran Pazar ve 11 Haziran Pazartesi: Karaburun

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz