Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
İşte 3 köprüde yeni tarih

Serkan AKKOÇ / AHT

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 197. Bab-ı Ali Toplantıları buluşmasına katıldı. Konuşmasına "Bizim bakanlığımızın bir albenisi yok. Biz amele bakanız" diye başlayarak gülüşmelere neden olan Yıldırım, bundan her zaman gurur duyduğunu belirterek 8 yıllık icraatlarını anlattı. 2003'te göreve geldiklerinde demiryollarının yılda 1 milyar lira zarar ettiğini söyleyen Yıldırım, "Demiryollarına paydos deseniz. Herkesi eve gönderseniz, yatsa. Maaşlarını da eve gönderseniz devlet günde 3 milyon lira kar ediyordu" dedi.

Yıldırım, Fransa Senatosunun kararına ilişkin olarak, da "Türk milletine karşı hasmane bir politika uyguladıkları aşikardır. Biz de bu karar karşısında Fransa'ya karşı Fransız kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

3. KÖPRÜDE SON DURUM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çok kısa bir süre içinde, nisan ayı gibi üçüncü köprü için tekliflerin alınacağını belirterek, ''Bu yıl içinde inşallah köprünün inşaatına ve bağlı yolların inşaatına başlamış olacağız'' dedi.

Yıldırım, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ocak ayı Meclis toplantısındaki konuşmasında, Birinci Boğaz Köprüsü'nün 40. yılını doldurduğunu hatırlatarak, ''Haberler çıktı, 'Köprü 8-9 ay, 1 yıl kapanacak' diye, kıyamet koptu. Meğerse köprüyü ne kadar çok seviyormuş İstanbullu. 'Yapılmasın' diye bağıranlar, şimdi 'köprü kapanmasın' diye bağırıyor. Bu bir tezat. Aslında İstanbullular bu köprünün 1 gün bile kapanmasına tahammül edemez. Bu bile sadece, üçüncü köprünün ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğun gösterir'' diye konuştu.

1 yıl için İstanbul'da trafikte sabah ve akşam saatlerinde köprü geçişinde fazladan yakılan yakıt miktarının 3 milyar lira, buradaki zaman kaybından oluşan işgücü kaybının 500 milyar lira olduğunu kaydeden Yıldırım, her yıl İstanbul'da köprülerde yaşanan trafik sıkışıklığı nedeniyle 3,5 milyar liranın kaybolduğunu, bunun köprünün fiyatından fazla olduğunu söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

''Köprüye harcayacağımız paranın neredeyse 2 katına yakınını boşuna yakıyoruz. Hesap ortada. Üçüncü köprüyü yapıyoruz. Teklif gelmedi. Teklif gelmemesi, ne krizden ne belirsizlikten. Teklif gelmemesinin nedenlerini de biliyoruz. Biraz ihale şartları, biraz diğer başka teknik konular... Düzeltildi. Şimdi bu projeyi ikiye ayırdık. Bir kısmını özkaynakla, bir kısmını kamu-özel ortaklığıyla yapıyoruz. Dolayısıyla, çok kısa bir süre içinde herhalde Nisan ayı gibi tekrar burada teklifleri alacağız ve bu yıl içinde inşallah köprünün inşaatına ve bağlı yolların inşaatına başlamış olacağız.''

BİZİM BAKANLIĞIMIZ AMELE BAKANLIK
107. Bab-ı Ali Toplantıları buluşmasında konuşan Bakan Yıldırım, "Bizim bakanlığın albenisi yok arkadaşlar. Biz amele bakanız. Türkiye'de iki türlü bakan var. Biri amele bakanlık, biri patron bakanlık. Amele ifadesi bir aşağılama olarak algılanmasın. Amele çalışan, çabalayan, alnının teriyle memlekete birşeyler katan... Bir de patron bakanlar var. Borsalara, oranlara, göstergelere bakıyorlar. Ona göre tahminler söylüyorlar, geleceği okuyorlar, bugünü yorumluyorlar" dedi. Bakanın esprili konuşması salonda gülüşmelere sebep oldu.

FRANSA'YA FRANSIZ KALIRIZ
Fransa Senatosunda kabul edilen tasarıya da değinen "Laikliğin beşiği diye bilinen, düşünce özgürlüğünün en büyük temsilcilerini içinden çıkardığını iddia eden Fransa, almış olduğu bu akıl ve çağ dışı kararla hala ortaçağdan kurtulmadığını göstermiştir. Bizim gözümüzde Fransız Senatosu orada bir karar almamış, dünyaya bünyesinde var olduğu ve koruyucusu olduğu değerlere karşı saygısız, samimiyetsiz olduğunu göstermiştir. Türk milletine karşı hasmane bir politika uyguladıkları aşikardır. Ancak biz bu duruma vakur bir şekilde cevap veririz. Bizim tarihimizde utanacağımız bir hadisemiz yok. Bu kararla evrensel hukuka, ifade özgürlüğüne darbe vurulmuştur. Onlar ne yaparsa yapsın biz de bu karar karşısında Fransa'ya karşı Fransız kalmaya devam edeceğiz" dedi.

2023 HEDEFİ 26 BİN KİLOMETRE DEMİRYOLU
Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra terk edilen demir yollarını 2003 sonrasında yeniden devlet politikası olarak benimsediklerini söyleyen Yıldırım, "Cumhuriyet öncesine baktığınız zaman Osmanlı hudutları içindeki demiryolu ağının büyüklüğü 14 bin 500 kilometre. Cumhuriyetin ilanından sonra sınırların küçülmesiyle Anadolu topraklarında 4 bin 400 kilometrelik bir demiryolu ağı kalmış. Birçoğu da tahrip edilmiş, bakımsız kalmış, etkin olarak kullanılmayan demiryolları. Atatürk'ün tavrıyla 1923 ? 1946 yılları arasında yılda 135 kilometre demiryolu ağı yapılmış. 1950 - 2003 yılları arasında ise yılda sadece 18 kilometre. 2003 demiryollarının kaderinin değişim yılıdır. 2003 - 2011 yılları arasında her yıla düşen demiryolu yapım miktarı 135 kilometre olmuştur. 2023 hedefinde demiryolları ağının 11 bin kilometreden 26 bin kilometreye çıkması vardır" dedi.

DEMİRYOLLARINDA YILLIK 1 MİLYAR LİRALIK ZARAR
Demiryollarının 2003 öncesi kaderine terkedilmişliğinden de bahseden Yıldırım, "Demiryollarına yatırım yapılmaması nedeniyle iyileştirilemeyen sorunlu yollarda tren hız limitleri düşürülmek zorunda kalınmış. 1960'da yapılan demiryolunda saatte 140 kilometre hızla ilerleyebilen tren, 2003 yılında aynı yolda hızını saatte 60 kilometreye kadar düşürmek zorunda kalmış. Demiryolları ülkenin yükünü taşırken, ülke demiryollarının yükünü taşımaya başlamış. Geldiğimizde bir hesap çıkardık. Demiryollarını paydos ettirsek Türkiye günde 3 trilyon kazanıyor. Herkesi eve gönderiyorsunuz, yatıyor. Maaşı da eve gidiyor. Geriye devlete günde 3 milyon lira kalıyor. Yıllık 1 milyarın üzerinde zararı vardı" diye konuştu.

DENİZCİLİKTE ÖTV KALKTI 2,6 MİLYAR TL DESTEK SAĞLANDI
Yıldırım, denizcilik alanında da taşımacılıkta ÖTV'nin kaldırılmasıyla sektöre bugüne kadar 2,6 milyar TL destek sağlandığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki görevi sırasında temellerini attığı İDO'nun bugün alanında dünyanın en büyük markası olarak yüzmilyonlarca dolara özelleştirildiğini söyledi.

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR KENDİNİ 4,5 YILDA AMORTİ EDİYOR
Kara yolu ağlarındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, bölünmüş yolların kendilerini 4,5 yılda amorti ettiğini ve bu yolların can kayıplarında azalma getirdiğini aktardı.Yıldırım, 1970'lerden bu yana gündemde olan İstanbul-İzmir otoyolu projesinin ihalesinin de krizin en yoğun olduğu bir dönemde yapıldığını belirtti.


Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku