Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
İletişim biter!

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
SELİN KUNT ZENGİN
[email protected]

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı olduğu ve şehir dışına çıkarılması gerektiği yönündeki yerel mahkeme kararını onadı. Peki bu karar ne anlama geliyor? Sağlık hepimizin en kıymetli varlığı ama öte yandan cep telefonlarının ve mobil iletişimi hayatımızdaki yeri de yadsınamaz bir gerçek. Yargıtay’ca onanan karar iletişimde teknik sorunlara neden olur mu? Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan mobil iletişim artık mazide bir anı haline mi gelir?

Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı ve Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren ile görüştüm.

"CEPLER SUSAR"
Serhat Özeren: Baz istasyonlarında daha doğrusu GSM şebekesinin iletişim teknolojisi olarak hücresel sistemler kullanılır, tüm dünyada bu aynı.
Şehir dışına taşınması demek mobil haberleşmenin olmayacağı demek, bu anlam gelir.

Selin Zengin: Mobil iletişime etkisi kesin olur yani?

Serhat Özeren: Evet kesinlikle etkiler. Çok ufak yerlerde çok büyük ve tek bir baz istasyonuyla iletişimi devam ettirebilirsiniz ama çok yüksek güç sarf ettirmek gerekir. Günümüz teknolojisiyle baz istasyonları sinyal gücü git gide daha da azaltılarak daha sık noktalara kurularak insana daha az etki etmesi sağlanıyor.

SZ: Bu şekilde elektromanyetik dalgaların gücü mü azalıyor?

SÖ: Tabi ki. Şimdi bunu tek bir noktadan yaparsan o kadar yüksek bir şiddette yayın yapman lazım ki etkisi de büyük olur; ki bu da ufak yerler için. Büyük yerler için böyle bir imkan da yok. Dünyada böyle bir teknoloji yok. Bunun yapılmasının mümkünatı yok. Bu mobil haberleşmenin bitmesi anlamına gelir. Ciddi bir kaos oluşturur.

SZ: Dünyada bir örneği yok diyorsunuz peki dünyada nasıl konumlandırılıyor baz istasyonları

SÖ: Aynen şu anda Türkiye'deki gibi. Zaten topu topu dünyada 6 tane üretici firma var tüm dünya bu firmaların ürünlerini alıyor. Kullanılan başka ürün yok, başka alternatif bir çözüm yok dünyada.

"DÜNYADA BUNA UYGUN BİR TEKNOLOJİ YOK"
SZ: Bu kararın mobil iletişimde yaratacağı sonuç ne olacak?

SÖ: Bu kara şu demek "Uçaklar havadayken tehlikeli, bundan sonra karadan gitsin". Siz böyle bir karar alırsanız o artık uçak olmuyor otobüs oluyor.

SZ: Yani bu karar uygulanır ve baz istasyonları şehir dışına taşınırsa cep telefonları çekmez mi?

SÖ: Kesinlikle çekmez. Bir de şu var İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerin şehir dışı sınırı neresi? Biri bunu açıklasın. İstanbul'un şehir dışı sınırı nerresi, İzmit mi? Öbür tarafta Tekirdağ mı?

Bakın altını çiziyorum böyle bir sınır çizseniz bile böyle bir teknoloji yok, yöntem yok. Dünyada böyle bir teknoloji yok. Bütün dünyanın yapmış olduğu sistemi kurmuş olduğu düzeni biz kendimize göre yeni bir teknoloji haline getirmeye çalışıyoruz, afedersiniz uydurmaya çalışıyoruz.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku