Ekonomi:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
Günün haberi belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ritz Carlton Otel'de düzenlenen "İnternetin Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkileri" konulu panele katıldı. Yıldırım'dan önceki konuşmacının kürsüde bulunduğu sırada elektrikler kesildi. Elektrikler kesilince kameralar Yıldırım'a çevrildi. Yıldırım'ın, yanındakilere gülerek, "Günün haberi belli oldu" dediği görüldü. Yaklaşık 3 dakika süren kesinti giderilince programa kaldığı yerden devam edildi.

DÜNYA NÜFUSUNUN SADECE 3'TE BİRİ BİRBİRİYLE İLETİŞİM HALİNDE
İnternetin 21. yüzyılın en önemli buluşlarından biri olduğunu söyleyen Yıldırım, "Aya insanoğlunun gidişiyle internetin bulunuşu aynı zamana rastlıyor. Ama o gün aya gidişin çıkardığı gürültü çok daha fazlaydı. İnternet arada kayboldu. Bugün durum tersine döndü. İnternet artık her tarafta, herkesin yaşamının bir parçası haline geldi. Dünyanın neresinde olursanız olun, internet hep yanımızda, hepimizin elimizin altında önemli bir aracımız haline geldi. Hayatımızı kolaylaştırıyor, işimizi daha hızlı, daha ekonomik yapmamıza faydası oluyor. İnternet artık hem sosyal, hem ekonomik, hem kültürel hayatımızda gittikçe yaygın bir şekilde yer alıyor. İnternetle ilgili gelişme süreci devam edecek" dedi. Yıldırım, bugün dünyada 7 milyardan fazla insanın yaşadığını belirterek, bu insanların hepsinin aynı gelişmişlik düzeyinde olduğunun söylenemeyeceğini ifade etti. Ülkeler arasında ekonomik kalkınma farkı bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Aynı şekilde iletişimde de fırsat eşitliği hem ülkeler arasında, hem de aynı ülkede bölgeler arasında da var. Şu anda dünya nüfusunun sadece 3'te biri birbiriyle iletişim halinde. Bu, çok düşük bir oran. Her ne kadar gelişmiş ülkeler yüzde 80'e çıkmakla övünseler de, bunun tek başına bir anlam ifade etmediğini de bilmemiz lazım. Eğer tüm dünya birbiriyle iletişim kurabiliyorsa, o zaman işte hepimizin arzu ettiği barış, huzur içinde bir dünya söz konusu olabilir. Aksi halde bölgesel, küresel sorunlar devam edecektir. Bu işin başında gelişmiş ülkelerin sorumluluklarını insanlığın ortak değerleri için yeterince olumlu yönde kullanmamalarından kaynaklanıyor. Sorunları çözmek yine bizlerin, ülkelerin, ülkeleri yönetenlerin birinci derecedeki görevidir" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE GEÇEN YIL E-TİCARET RAKAMI 20 MİLYAR TL
Yıldırım, bilişimin yaşam tarzı, alışkanlıklar, iş yapma usullerini değiştirdiğini söyleyerek, bilişimin ekonomik hayata etkilerinin de çok açık olduğunu vurguladı. Bugün ülkelerin neredeyse ortalama Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) yüzde 5'inin internet üzerinden oluştuğunu belirten Yıldırım, "E-ticaret İngiltere'de toplam yüzde 8, Amerika'da yüzde 7 civarında. Çin'de bile yüzde 5.5'e ulaşmış. Türkiye'de geçen yıl e-ticaret rakamı 20 milyar TL, 10 milyar doların üzerine çıkmış, her geçen gün de artıyor. İnternet tek kelimeyle hız, zaman demek. Zamanın artık en önemli değer olduğunu internetle daha iyi görebiliyoruz" dedi. Bakanlığın adının eskiden Ulaştırma Bakanlığı olduğunu, eskiden insanların kendilerinden ulaşım için yol istediğini anlatarak, "Bugün yine insanlar yol istiyor. Ama bilişim yolları istiyor, iletişim otobanları istiyor. Artık fiziki yollar insanları tatmin etmiyor. Çünkü zaman paranın önüne geçti. Artık sanal dünyada rahatlıkla hareket etmek, işlerini yapmak istiyorlar" dedi.

İNSAN BEYNİ BİLİŞİMİN EN ÖNEMLİ SERMAYESİDİR
İnsan beyninin bilişimin en önemli sermayesi olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: "Biz buna akıl teri diyoruz. Son yıllarda alın terinin yerini akıl teri aldı diyoruz. Akıl teri, insan beynidir, insan aklıdır. Gelecek 20 yıl içerisinde 50 milyar, bırakın insan, araç, makina, cihaz birbiriyle konuşur hale gelecek. Bütün bunlar olurken yapmamız gereken bazı şeyler, sorumluluklarımız var. Ulusal düzeyde sorumluluklarımız var. bir kere bütün vatandaşları, ülkenin neresinde yaşarsa yaşasın, aynı şartlarda, hızda bigiye erişim için gerekli alt yapıyı yapmamız lazım. Sayısal uçurumu ülke içinde ortadan kaldırmamız lazım. İkincisi, vatandaşlarımızı bilgisayar okur-yazarı yapmamız lazım. Onları bilgi toplumunun bir parçası haline getirmemiz lazım. Faydasız bilgiden de insanlarımızı korumamız lazım. Özellikle de çocukları internetin yan etkilerinden mutlaka korumamız lazım. Bunun yanı sıra ulusal bilgi ağımızın güvenliğini de sağlamamız lazım. Özgürlük, güvenlik konusu önemli. Özgürlük internet, internet özgürlük demektir. Ama güvenlik de hiç bir zaman gözardı edilemez. Kısacası bir bilişim hukukunun hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde oluşturulması lazım. Artık klasik hukuk metinleriyle bilişim dünyası yönetilemez hale geldi. Ticarette işlenen suçların neredeyse 4'te 3'ü sanal ortamda yapılır hale geldi."

ELEKTRİK KESİLDİ AMA İNTERNET KESİLMEDİ
Yıldırım, programın başında yaşanan elektrik kesintisine de değinerek, "Az önce bir elektrik kesintisi oldu, hepimiz şaşırdık. Ama bu da oluyor. Teknolojinin böyle sürprizleri de var. Elektrik kesildi ama internet kesilmedi. Bir nimeti kaybediyorsunuz, başka bir nimet önünüze geliyor" dedi. "E-hayat"ın artık hayatın vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bugün 300'den fazla hizmet devlet kapısından verilir hale geldi. Artık genç, yaşlı farketmiyor, herkes e-devlet kapısından hizmet alabiliyor. 65 yaş üstü e-devlet kullanan vatandaşlarımızın sayısı 350 bini geçti" diye konuştu. Yıldırım, "Arap Baharı"nda da internet ve bilişim teknolojilerinin oynadığı role vurgu yaparak, "Bilişimin gücü, toptan, tüfekten daha önemli hale geldi" dedi. "Bilişim geliştikçe işsizlik artıyor" eleştirilerini de hatırlatan Yıldırım, araştırmaların, bilişim sektörünün, bir iş kaybına karşılık 2.6 yeni iş alanı ürettiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

DHA

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Her 5 İhracatçıdan Biri Yeni Teşvik Paketinden...
Her 5 ihracatçıdan biri yeni teşvik paketinden faydalanmayı planlıyor. Yatırım planlanan sektörlerin başında...

Haberi Oku