Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
İran'a kritik ziyaret

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye dönmeden İran’a geçti. Erdoğan, bugünkü Tahran temaslarında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la görüşecek, yarın ise dini lider Ayetullah Hamaney ile Meşhed’de bir araya gelecek.

Saat 15.00’teki görüşmeye Erdoğan’ın beraberindeki bakanlar da katılacak. Erdoğan, İran’da muhataplarına nükleer zirvede alınan kararları ve ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmeden çıkan sonuçları aktaracak ve uluslararası toplumun beklentilerini iletecek.

Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin yanı sıra İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani ile de görüşecek ve Tahran’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de açılışını yapacak.

DENGE GÖZETİLİYOR
Erdoğan’ın Hamaney’le yapacağı görüşme büyük önem taşıyor. Ahmedinejad ve Hamaney arasında yaşanan gerilim kısa süre önce gün yüzüne çıkmıştı. İran’da cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarıyla iyice netleşen safları göz ardı etmeyen Başbakan Erdoğan’ın hem Ahmedinejad’la hem de Hamaney’le görüşmesi, Erdoğan’ın muhalif kanat ve iktidar arasında denge gözettiği ve Ahmedinejad sonrasını da dikkate aldığı anlamına geliyor.

SEÇİM ZAFERİ
İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Hamaney taraftarları meclisteki sandalye sayısının yüzde 75’ine sahip oldu. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad taraftarlarıysa, Meclis’teki sandalye sayısının sadece yüzde 7’sini ele geçirdi. Bu sonuç, Ahmedinejad için yenilgi olarak yorumlanıyor. İran’da yönetimin ekonomi politikalarındaki başarısızlığı ve enflasyonun giderek artması, Ahmedinejad’ın başarısızlığında en temel neden olarak gösteriliyor.

KRİZİN BAŞLANGICI
Dini lider Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad arasındaki gerilim ilk kez geçen yıl nisan ayında su yüzüne çıkmıştı. İran Cumhurbaşkanı’nın, İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi’yi görevden almak istemesiyle başlayan krizde Ayetullah Hamaney, Ahmedinejad’ın kararını bozarak Moslehi’yi görevine iade etmişti.

Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku