Dünya:
31 NUMARALI REKLAM ALANI
да mı desek, jā mı desek?

Letonya'da halk Rusça'nın ikinci resmi dil olup olmaması konusunda düzenlenen halk oylaması için sandık başına gidiyor.

2,1 milyonluk nüfusun üçte birini Rusça konuşanların oluşturduğu bu küçük Baltık ülkesinde düzenlenen referandumda, seçim komisyonunun rakamlarına göre, öğle saatlerinde katılım oranı yüzde 27 civarında bulunuyor.

Leton kanunlarına göre, referandumun geçerli olabilmesi için katılım oranının yüzde 50'yi aşması gerekiyor.

Nüfusun üçte birini Rusya'dan göç eden Rusça konuşanlar oluşturmasına rağmen referandumda Rusça'nın ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi beklenmiyor.

772 bin dolayında seçmenin bulunduğu Letonya'daki referanduma önayak olan Anadil hareketinin başkan yardımcısı Vladimir Linderman, Rus vatandaşlarının 20 yıldır yetkililerin asimilasyon girişimlerine ya da ikinci sınıf vatandaş muamelesine maruz kaldığını, referandumun onlara cevap olacağını söylemişti.

Linderman da Rusça'nın resmi dil olarak kabul edilmeme ihtimalini kabul etmesine rağmen, güçlü bir katımla çıkacak sonucun bir mesaj olacağını belirtmişti.

Yüz binlerce Rus, Belaruslu ve Ukraynalı Sovyet rejiminin kitlesel göçü sırasında Letonya ve diğer Baltık ülkelerine gönderilmişti. O dönemde Rusça geçerli dil olmasına rağmen, Hint-Avrupa dil ailesinin farklı bir kolu olan Letonya dili de çok az kullanılıyordu.

Ancak Letonya'nın bağımsızlığının ardından vatandaşlık için Letonya dili ön şartı konuldu. Rusça konuşan pek çok kişi buna direndiği için yaklaşık 300 bin kişinin halen vatandaşlığı bulunmuyor, dolayısıyla bu kişiler bugünkü referandumda oy kullanamıyor.

Dipnot: да: Evet (Rusça), jā: Evet (Letonca)

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Avrupa da İnsan Hakları İhlalleri Hızla Artıyor..
Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit etti....

Haberi Oku